DÆKDÆK SØG I ALLE DÆKSØG I ALLE DÆK FORHANDLEREFORHANDLERE

VEDLIGEHOLDELSESGUIDE

Gode råd om vinterkørsel

Michelin 18 maj 2010

Gode råd om vinterkørsel

1. Brug vinterdæk

Brug vinterdæk i den kolde årstid, det giver maksimal sikkerhed og kontrol over køretøjet.

Læs mere om Michelins vinterdæk her.

2. Lufttryk om vinteren

Når det bliver koldere, falder lufttrykket i dækkene. Hvis et dæk for eksempel har et lufttryk på 2 bar ved 20°C, så vises trykket måske kun som 1,8 bar ved 0°C. Hvis lufttrykket i dine dæk er lavt, når du kontrollerer dem i koldt vejr, så kompensér for det kolde vejr ved at  pumpe dem op til køretøjsfabrikantens anbefalede lufttryk.Cold weather tyre pressure

Vores råd:

  • Hvis du fylder luft på udendørs om vinteren, så følg køretøjsfabrikantens anbefalinger.
  • Hvis du fylder luft på i en varm garage eller på et værksted, så læg 0,2 bar til køretøjsfabrikantens anbefalede lufttryk. På den måde kompenserer du for det kolde vejr og får korrekt lufttryk.

Se flere gode råd om lufttryk her.

3. Vedligeholdelse af bilen om vinteren

Det bedste tidspunkt af klargøre din bil til de kolde måneder, er i god tid inden vinteren. Sne, is, løst grus og salg på vejen kan give varige skader på din bil. Små ridser bliver til rust, varmeapparatet kommer på arbejde, og din forrude skal kunne klare forskellen på temperaturen udenfor og inde i bilen. Det kan være en god idé at dække den til, f.eks. med en avis.

Pas på forruden

Et lille stenslag på forruden kan give en stor revne, når det er koldt. Sørg derfor for at få forruden repareret, inden det bliver vinter - ellers risikerer du at skulle skifte ruden. Kørselsforholdene er allerede dårlige om vinteren, så sørg for at forebygge dårligt udsyn ved at se dine viskerblade efter.

Frozen windscreen

Rengøring af forruden

Som du ved, bliver forruden nemt beskidt om vinteren. Sørg for, at beholderen med sprinklervæske er fyldt op, og at mundstykkerne er i den rette vinkel.  Et godt råd er også ikke at komme for meget vand i sprinklervæsken,  det den så lettere kan fryse.

  • Kontrollér batteriet ofte. Lave temperaturer kan få det til at aflade.
  • Kontrollér olieniveauet.
  • Vask bilen regelmæssigt for at beskytte den mod alt saltet på vejene.
  • Kontrollér bremserne. Det er farligt at køre om vinteren med dårlige bremser, eftersom bremselængden forlænges.
  • Kontrollér lygterne. Det er mørkt længere tid om vinteren.

4. Brug af snekæder

Snekæder skal bruges på pakket sne. Hvis du rejser til visse skisportssteder, kan du være nødsaget til at montere snekæder - tjek dette, før du rejser.

Hvis du ikke allerede har snekæder, kan du få hjælp hos din dækforhandler. Når snekæderne er sat på, skal der være det størst mulige antal kæder henover dækkets kontaktflade. Der bør i gennemsnit være mindst 12 kæder, der krydser dækket. Før du tager af sted, skal du lære at sætte snekæderne på og tage dem af. Det er ikke særlig sjovt at skulle sætte dem på i en snestorm i frostvejr med kolde fingre halvvejs oppe på en stejl bjergvej. Et par timers øvelse vil betyde, at du kan gøre det meget hurtigere.

Sørg for, at det er let at komme til snekæderne. Et godt råd er at pakke dem ned i bagagerummet som det sidste sammen med andet, du skal bruge undervejs. Tag et par handsker og en lygte med (f.eks. en cykellygte eller en pandelampe, så du har hænderne fri).

Dine senest læste artikler

Der er ingen senest læste artikler

  • PERSONVOGN
  • SUV - 4X4
  • VAREVOGN/AUTOCAMPER
Loader