Sommer i Danmark - tjek lige dækkene en ekstra gang

2020-07-01

Titusinder af familier omdirigerer i år bilferien sydpå til dansk camping- og sommerhusidyl. Det er dog fortsat vigtigt at give dækkene et ekstra tjek, selvom ferien foregår i Danmark, påpeger Michelin.

Lukkede grænser sender i år historisk mange familier på ferie i det danske sommerland. Godt for en presset turistindustri og sommerhusudlejere, som mærker en enorm efterspørgsel lige nu. Men selvom  bilferien ikke går sydover til sikker sol og varme, er det fortsat vigtigt at tjekke bilen og særligt dækkene inden turen til Vesterhavet og Bornholm, forklarer Claus Chouhan, salgsdirektør for Michelin i Danmark.

- Selv om vi alle håber på et brag af en sommer i år, så ved vi også, at den danske sommer byder på lidt af hvert rent vejrmæssigt. Det gælder også regn og rusk. Så når du pakker bilen til bristepunktet og hele familien sætter afsted mod den danske feriedestination, så er det med forøget risiko for, at du kører ind i dårligt vejr og styrtregn. Det stiller ekstra krav til især dækkene, der skal være i god stand for at modstå akvaplaning, siger han.

Akvaplaning sker, når der er så meget vand på vejbanen, at dækkene mister kontakten med asfalten. Herved opstår en farlig situation, hvor bilisten reelt mister kontrollen med bilen. Ifølge Claus Chouhan er noget af det mest afgørende for at forebygge akvaplaning, at dækkene altid er i god stand.

- Korrekt dæktryk og mønsterdybden er afgørende for at modvirke akvaplaning. Desværre er bilens dæk notorisk lavinteresse for mange bilejere og vores bilistundersøgelser viser bl.a., at regelmæssig kontrol af dæktryk sker alt for sjældent. Så mange kører rundt med for lavt dæktryk, og det kan være decideret farligt. Derfor bruger vi enhver lejlighed til at gentage budskabet om, at du skal tjekke dæktryk langt oftere, end du tror. Ikke mindst i år er det et vigtigt budskab at få ud til bilejerne, inden ferien rammer, siger han.

Test viser, at et lufttryk på 30 pct. under det anbefalede markant forøger risikoen for akvaplaning. Samtidig øger det slid af dækkene ligesom bremselængden bliver længere på både tør og våd vej. Michelin anbefaler på linje med bl.a. FDM og Dækbranchen Danmark, at bilejere tjekker dækmønsteret og dæktryk mindst en gang om måneden.

De gode dæk-råd til sommerferien

  • Kør på sommerdæk om sommeren - aldrig vinterdæk
  • Tjek dæktryk og tilpas det til en bil med fuld oppakning og maksimalt antal passagerer
  • Sørg for, at dækkene med mest mønster altid er monteret på baghjulene. Det forebygger udskridning
  • Tjek altid dækket for skader inden længere ture
  • Kontroller mønsterdybden og kør aldrig med dæk, der har 1,6 mm eller mindre
  • Kører du på kvalitetsdæk eller lavprisdæk? Lavprisdæk mister hurtigere deres gode egenskaber særligt på våd vej

Stor forskel på slidte dæk

Er dækkene slidt ned til lovgrænsen på 1,6 mm. mønsterdybde eller til den slidindikator, der er i mange nye dæk, skal de naturligvis udskiftes. Men modsat mange værksteder og dækproducenter anbefaler Michelin i dag, at bilister, der kører på kvalitetsdæk, kører dækkene ned til lovgrænsen på 1,6 mm. Det sparer nemlig resurser, penge på bilbudgettet og brændstof, da et slidt dæk både ruller lettere og bremser bedre på tør vej.

Der er dog betydelige forskelle på, hvor godt et kvalitetsdæk og et lavprisdæk præsterer på våd vej, når de bliver slidte. Nye test af forskellige dækfabrikater viser, at et slidt kvalitetsdæk faktisk kan opretholde gode egenskaber helt ned til 1,6 mm., mens et lavprisdæk til sammenligning bliver betydeligt dårligere i takt med det sildes. Derfor arbejder Michelin i dag for, at EU-dækmærket også kommer til at omfatte krav til, hvor godt et givent dæk præsterer på våd vej som slidt - og ikke bare som nyt, som det er i dag.

Se mere på www.michelin.dk/auto/presse/sikkerhed-miljo-og-bedre-bilokonomi-store-gevinster-ved-oget-fokus-pa-slidte-daek

Pressekontakt Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Telefon: 46 8 709 07 76, Mobil: 46 72 250 07 40, E-mail: lotta.wrangle@michelin.com

Michelin er en af verdens førende dækproducenter og har et mål om at forbedre kundernes mobilitet ved at producere og distribuere de mest bæredygtige dæk, serviceydelser og løsninger. Michelin tilbyder også digitale tjenester, vejkort og guides, der hjælper med til at gøre rejsen bedre. Endelig udvikler Michelin højteknologiske materialer, som i dag anvendes i mobilitetsindustrien. Michelin Gruppen har hovedkontor i Clermont-Ferrand i Frankrig og er repræsenteret i 170 lande, har 127.000 medarbejdere i verden og 69 produktionsanlæg. I alt producerede Michelin i 2019 200 millioner dæk (www.michelin.com).

Bil Piktogram cjxadkp7r016p0jqwuyo6sdgj pdf Dæk
8c3f36ef67b124d4 800x800ar
993554510779f6b0 800x800ar
a89c94aa619dc8cd 800x800ar
a8162f34ab22402a 800x800ar
8445a9845f6966b8 800x800ar
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.