
TPMS: Dæktryksovervågningssystem
TPMS: Dæktryksovervågningssystem
Dæktryksovervågningssystemet gør det muligt at opdage, når dæktrykket er for lavt.
Dæktryksovervågningssystem har været lovpligtigt i Europa siden 1. November 2014 (i USA siden 2007). Derfor er din bil udstyret med dette system, hvis den er fabrikeret efter denne dato.
Helt lavpraktisk viser dæktrykovervågningssystemet dæktrykket på instrumentbrættet via et indikator- eller advarselslys.
Dæktryksovervågningssystemet kan operere på to sporingssystemer: et direkte og et indirekte system.
Når dæktryksovervågningssystemet opererer på det direkte system, bliver oplysningerne om dæktrykket givet i realtid via en dæktrykssensor i dækket eller ventilen. Oplysningerne bliver sendt til bilens ECU-computer, så de kan blive vist på instrumentbrættet. Oplysningerne kan blive vist på forskellige måder, alt efter hvilken bil du har:
Når dæktryksovervågningssystemet opererer på det indirekte system, bliver dæktrykket beregnet af netop dæktryksovervågningssystemet på baggrund af hjulenes omdrejningshastighed, som også bliver brugt af bilens ABS- og ESP-system.
Omdrejningshastigheden øges, når dækkets diameter er blevet reduceret, som følge af at dæktrykket er for lavt. Derefter sender dæktryksovervågningssystemet oplysningerne til instrumentbrættet.
Fordelen ved dette system er, at det advarer dig automatisk, når dæktrykket er for lavt. Det kan måske få dig til at tro, at du ikke selv behøver kontrollere dæktrykket månedligt, da dæktryksovervågningssystemet klarer alt arbejdet. Men vi anbefaler, at du ikke falder i denne fælde.
Dæktryksovervågningssystemet har én ulempe: Det advarer dig først, når dine dæk har mistet 20 % af deres luft, hvilket svarer til omkring 0,4 bar gennemsnitligt.
Hvorfor er det et problem?
Dette skyldes, at dæktrykket allerede er for lavt, når dette niveau, og et for lavt dæktryk fører til tidlig slid.
Hvis dit dæk bliver slidt for tidligt, skal det udskiftes hurtigere end normalt. Og det er lig med ekstra omkostninger.
Selvom dæktryksovervågningssystemet er ganske anvendeligt, anbefaler vi stadigvæk, at du kontrollerer dæktrykket en gang om måneden, så du undgår at skulle skifte dine dæk for tidligt.
Du behøver ikke gøre noget, eftersom advarselssystemet er blevet opsat til dine dæks optimale dæktryk. Når lufttrykket i et af dine dæk er for lavt (på et niveau, der er 20 % under det anbefalede), vil du kunne se et lys på instrumentbrættet. Det er dæktryksovervågningssystemet, som angiver, hvilket dæk der skal pumpes op.
Hvis du køber nye dæk med en anden størrelse end dine nuværende dæk, kan det være, at det anbefalede dæktryk ikke er det samme.
I dette tilfælde skal en fagmandomkalibrere dæktryksovervågningssystemet, så det bliver indstillet til det nye dæktryk.
Den teoretiske levetid for dæktrykssensorer er 5-7 år.
Dette skyldes, at dæktryksensorer udsættes for korrosion, stød og høje hastigheder, når du kører på motorvejen.
I tilfælde af defekt kan du kontakte en fagmand, som kan udskifte den defekte dæktrykssensor med en ny.
Top 5 byer i Danmark