camionnette premiere image

HVILKE VAREVOGNSDÆK ER DE BEDSTE TIL DIT ERHVERVSKØRETØJ?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Er du i tvivl om, hvordan du vælger de bedste varevognsdæk til dit erhvervskøretøj? Vores artikel hjælper dig med at finde det rigtige dæk og guider dig igennem udvælgelsesprocessen.

Hvad er et erhvervskøretøj?

Før vi begynder, kan det være nyttigt at vide præcis, hvad et erhvervskøretøj er. I modsætning til en personvogn (f.eks. en bil, der bruges til pendling og personlige formål), er et erhvervskøretøj designet til at udføre en bestemt funktion, normalt i en professionel sammenhæng.

For eksempel kan det takket være stor lagerkapacitet bruges til at transportere værktøj eller produkter. Denne kapacitet varierer fra et erhvervskøretøj til et andet. Der findes faktisk forskellige størrelser af erhvervskøretøjer med forskellig lagerkapacitet. For at opfylde forskellige behov har erhvervskøretøjer med lagerkapaciteter fra 3 m³ til 30 m³.

De 3 typer erhvervskøretøjer

Nedenfor lister vi de 3 hovedkategorier af erhvervskøretøjer. Dette giver dig mulighed for at identificere, hvilken kategori dit køretøj tilhører.

small van détouré

Lille varevogn

Den lille varevogn er den mindste udgave af et erhvervskøretøj og den, der minder mest om en personvogn. Det skyldes, at det er en personvogn, der er transformeret til at blive mere funktionel. Der er ikke flere døre eller flere bagsæder. I stedet har den et stort bagagerum på omkring 3 m³.

Eksempler:

 • Renault Kangoo
 • Citroën Berlingo
 • Peugeot Partner
 • Mercedes Citan
 • Volkswagen Caddy
 • Fiat Torino
 • Fiat Doblo Cargo
medium van

Mellemstor varevogn

Den mellemstore varevogn er måske ikke så nem at manøvrere i byen som den lille varevogn, men den har plads til meget mere last. Den opfylder derfor mere krævende transportbehov.

Eksempler:

 • Renault Traffic
 • Citroën Jumpy
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Vito
 • Volkswagen Transporter
 • Fiat Scudo
 • Fiat Talento
large van détouré

Stor varevogn

Dette er den største type erhvervskøretøj. En stor varevogn kan rumme op til 20 m3 udstyr eller pakker.

Eksempler:

 • Renault Master
 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • Fiat Ducato
 • Ford Transit

Store varevogne findes også tilpasset til køletransporter og til at transportere passagerer.

van lifers

Van lifers

Der er også varevogne, der er blevet indrettet til "van lifers" eller til service eller vedligeholdelse.

Som du kan se, er der mange anvendelser og begrænsninger, og for at sikre den bedst mulige sikkerhed under alle forhold bør dine varevogne være udstyret med de rigtige dæk.

Har du en autocamper?

I så fald anbefaler vi, at du læser vores særlige artikel, som hjælper dig med at vælge de bedste dæk til din autocamper.

Forstå dækmærkningerne for erhvervskøretøjer

markings

Hvert dæk er udformet til at bære en bestemt belastning. Eftersom dette varierer afhængigt af køretøjet, er der lavet specifikke mærkninger for at give en mere præcis indikation af lastkapaciteten. Dem forklarer vi nedenfor:

Mærkningen XL (Extra Load) eller REINF (Reinforced) på dækkets sider betyder, at lastkapaciteten er øget sammenlignet med lastekapaciteten for et personvognsdæk.
XL- eller REINF-dæk kan derfor være bedre egnede til små varevogne.Eksempel på en dimension med XL-mærkning: 215/65 R 16 102V XL

C eller LT angiver varevognsdæk med forstærket karkasse, som kan bære en større last, dvs. med et belastningsindeks på op til 128, hvilket betyder en maksimal belastning på 1800 kg. Denne mærkning gælder derfor mellemstore og store varevogne.
Eksempel på en dimension med C-mærkning: 215/65 R 16 C 109/107 T

Pas på ikke at forveksle dette med CP-mærkningen, som ikke er beregnet til erhvervskøretøjer, men kun til autocampere.

Hvordan vælger du de bedste varevognsdæk til dit erhvervskøretøj?

Husk, at små varevogne kan kræve personvognsdæk, hvorimod større erhvervskøretøjer oftest kræver specifikke varevognsdæk. Læs din instruktionsbog for at se, hvilke dimensioner der er godkendt af køretøjsproducenten til din varevogn. Under alle omstændigheder anbefaler Michelin dæk med C-mærkning.

Du kan dernæst vælge de bedst egnede dæk i disse dimensioner i henhold til de kriterier, som er forklaret nedenfor:

Hvordan er vintrene, der hvor du bor?

Valget af dæk afhænger af, om du kører under milde, kolde eller ekstreme vinterforhold. For at kunne arbejde så sikkert som muligt har du brug for dæk, der giver et sikkert vejgreb under alle forhold.

Vi anbefaler, at du konsulterer nedenstående figur for at finde det bedst egnede udbud til dit klima på få sekunder:

van

Sner det indimellem om vinteren? Så er helårsdækket MICHELIN Agilis CrossClimate perfekt til formålet. Læs mere i vores artikel om helårsdæk.
Til vintre med hyppige snefald kan du vælge en af disse muligheder:

hvis du foretrækker bedst mulige præstationer på alle årstider skal du vælge MICHELIN Agilis 3 om sommeren og MICHELIN Agilis Alpin om vinteren.

hvis du foretrækker bekvemmelighed og lavere omkostinger skal du vælge MICHELIN Agilis CrossClimate.

Hvis du kører i ekstreme vintertemperaturer (under 7 °C) og på isglatte veje, anbefaler vi at udstyre dit erhvervskøretøj med MICHELIN Agilis X-Ice North om vinteren og MICHELIN Agilis 3 om sommeren. Læs mere om vinterdæk i vores særlige artikel.

Kører du offroad?

Hvis du kører i naturligt terræn med dit erhvervskøretøj, anbefaler vi, at du læser vores artikel om offroaddæk til varevogne.

Hvorfor vælge MICHELIN Agilis-serien?

Vores MICHELIN Agilis-serie er udformet specifikt til de behov, erhvervskøretøjer, flådeejere, håndværkere og butiksejere har.

Vi ved, hvor vigtigt det er for dig at fokusere på din virksomhed og dine kunder ved at levere den samme service uden at skulle bekymre dig om de vejrforhold, du kører under. Vi har derfor - kort sagt - skabt denne dækserie for at give dig mere ro i sindet.

Du har brug for pålidelige og sikre dæk til dig og dine medarbejdere, selv på våde eller snedækkede veje.

Med MICHELIN Agilis-dæk kan du køre sikkert i al slags vejr og al slags føre. De sikrer godt vejgreb og fremragende levetid.

Og mens MICHELIN Agilis-serien tilbyder dæk udformet specielt til krævende professionelle behov, er de også velegnede til van lifers, der kører året rundt.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.