
Forståelse af dækbelastningsklassifikation og dækhastighedsklassifikation
Forståelse af dækbelastningsklassifikation og dækhastighedsklassifikation
Hvad er er dækbelastningsindeks og hvad er dækhastighedsindeks? Skal de respekteres ved udskiftning af dæk? Find svarene på dine spørgsmål i denne artikel.
Sidevæggen på dit dæk har forskellige alfanumeriske markeringer, der giver dig mulighed for at forstå en række ting om det.
En del af denne kodning er dækbelastningsklassifikation og dækhastighedsklassifikation, som er angivet med henholdsvis et tal og et bogstav.
Der kan være dækklassifikationer skrevet i din bils instruktionsbog eller på mærkaten på førerdøren. Disse oplysninger beskriver de dæk, der anbefales af din bilproducent.
Hvad betyder disse dækklassificeringer? Skal du overholde dem, når du udskifter dine dæk? Det vil vi diskutere i denne artikel.
Dækbelastningsklassificering er en numerisk kode, som svarer til en maksimal belastning (i kg), der kan bæres af et enkelt dæk. Belastningsklassificeringen og den tilsvarende maksimale dækbelastning er angivet i en standardtabel.
For at identificere den maksimale belastning dit dæk kan bære, eller belastningsindekset anbefalet af din bilproducent, skal du blot gøre følgende:
På sidevæggen af dit dæk finder du en række tal og bogstaver, der ser sådan ud:
Du kan også finde dem på mærkaten på din førerdør eller i dit køretøjs instruktionsbog.
Disse tal og bogstaver varierer fra dæk til dæk. De angiver dækdimensioner, belastnings- og hastighedsklassificeringer.
Lad os se, hvad denne kodning betyder:
Dækbredde | dækhøjde | dækdiameter | dækbelastningsklassificering | dækhastighedsklassificering |
205 | 55 | R17 | 91 | V |
Bemærk, at dæk af samme dimension kan have forskellige dækbelastnings- og hastighedsklassificeringer. Derfor er det vigtigt at forstå dimensionen, dækhastigheds- og dækbelastningsklassificering før du udskifter dæk.
I dette eksempel er dækbelastningsklassificeringen 91.
Når du har noteret dækbelastningsindekset, kan du finde den maksimale dækbelastning for et enkelt dæk i denne tabel:
I vores eksempel ser vi, at dækbelastningsklassificeringen på 91 svarer til en maksimal dækbelastning på 615 kg.
Nogle dæk er også mærket XL. Dette står for ekstra belastning.
Det betyder blot, at dækket er blevet forstærket til at kunne bære tungere belastninger end standarddæk af samme dimension. Denne type dæk bruges generelt på tungere køretøjer, for eksempel SUV'er.
Som nævnt ovenfor kan dæk af samme størrelse have forskellige belastningsklassificeringer. Ved udskiftning af slidte dæk anbefales det, at der monteres dæk med den originale producents belastningsklassificering (og hastighedsklassificering), samt de originale dimensioner.
Men "dem der kan mere kan mindre", og det er selvfølgelig muligt at montere dæk på din bil, der har en højere belastningsklassificering end producentens specifikation. Du vil dog ikke nødvendigvis være i stand til at bære mere last end den originale producents specifikation, fordi der er en grænse for det maksimalt tilladte akseltryk for dit køretøj, uafhængigt af dækkets bæreevne.
Hvad med størrelsen? Er det muligt at ændre den?
Du kan finde svaret på dette spørgsmål i vores artikel om at ændre størrelsen af et dæk.
Dækhastighedsklassificering angiver den maksimale hastighed, hvormed et dæk kan bære sin maksimale belastning.
På sidevæggen af dit dæk (eller mærkaten på førerdøren eller brugervejledningen) er hastighedsklassificeringen defineret af et bogstav lige ved siden af belastningsklassificeringen.
Her er dækhastighedsklassificeringen V.
For at finde ud af, hvilken hastighed dette indeks svarer til, skal du blot refere til tabel over dækhastighedsklassificering nedenfor:
For eksempel, hvis dækket har en hastighedsklassificering er den maksimale hastighed, det kan opretholde, 240 km/t (149 mph).
Når dine dæk er slidte, er det fuldstændigt muligt at udskifte dem med dæk med et højere hastighedsindeks end det, der er angivet på de gamle. Du bør dog aldrig montere dæk med et lavere hastighedsindeks, medmindre du monterer dæk med vinterkapacitet såsom vinterdæk eller helårsdæk, som diskuteret nedenfor.
Hvis du bruger dæk med vinterkapacitet (mærket 3PMSF: enten vinterdæk eller helårsdæk), kan hastighedsklassificeringen være lavere end for dine sommerdæk eller det originale dæk, der er monteret på dit køretøj.
Hvorfor er dette muligt? Dæk med vinterkapacitet er designet anderledes til kørsel under vanskelige klimatiske forhold (snefyldte, isglatte veje osv.) og har muligvis ikke samme hastighedsklassificering.
Men generelt kører du med lavere hastighed om vinteren, end du ville på tørre veje med sommerdæk. I Storbritannien vil hastighedsklassificeringen for dæk med vinterkapacitet stadig være over den nationale hastighedsgrænse. Under alle omstændigheder skal føreren begrænse bilens hastighed for ikke at overskride dækkets maksimale hastighed.
Stillet over for et tilbud, der er blevet komplekst og diversificeret, har Michelin valgt at forenkle tingene med sin CrossClimate helsæsonserie, som tilbyder en enkelt belastnings- og hastighedsklassificering for hver dimension af dæk, som dækker alle normale belastnings- og hastighedskrav for dæk af den dimension.
CrossClimate-serien giver dig fremragende ydeevne både om vinteren og sommeren.