Driving safely on mountain roads

SIKKER KØRSEL PÅ BJERGVEJE

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Kørsel på bjergveje kræver passende forholdsregler og adfærd for at forblive sikker, især under vanskelige vejrforhold som for eksempel våde, snedækkede eller isede veje.

Læs videre for at finde ud af, hvad eksperterne har at sige om sikker kørsel på bjergveje.

Indhold:

Sådan er du godt forberedt inden rejsen

Før du tager afsted, anbefaler vi, at du tager nogle sikkerhedsforanstaltninger, der vil gøre din kørsel i bjerge mere fredsommelig.

1 – Udstyr dig med nyttigt tilbehør

Først og fremmest er her en ikke-udtømmende liste over tilbehør, der kan være nyttigt for din sikkerhed på en bjergvej, især om vinteren:

 • en afisningsspray og en isskraber til hurtigere at afise din forrude og andre bilruder, hvis for eksempel bilen har stået udenfor natten over i kolde temperaturer
 • en skovl til snerydning
 • en papkasse til at lægge under hjulene og starte bilen på, hvis hjulene laver hjulspin
 • et tæppe og varm tøj i tilfælde af, at du er nødt til at vente i bilen
 • snacks og drikkevarer
   

2 – Tjek olie- og kølervæskestand

Når alt kommer til alt, er der ingen, der bryder sig om at komme ud for et motorstop, især ikke når vejret er koldt og på udsatte bjergveje. For at undgå dette anbefaler vi, at du tjekker bilens oliestand, før du starter, da den bruges til at forhindre, at bilens motor og andre komponenter bliver for varme. Der skal også fyldes op med kølervæske, da det vil hjælpe med at holde motorens temperatur under 100 °C hele tiden. Hvis temperaturen på noget tidspunkt under turen bliver for høj, vil det bedste være at køre ind til siden på et passende sted og vente et par minutter, indtil temperaturen falder.

3 – Tjek forlygterne

Det er vigtigt at kunne se og at blive set på vejen og i endnu højere grad på en bjergvej, hvor sigtbarheden kan vanskeliggøres af hurtigt skiftende vejrforhold, og hvor der ikke er gadebelysning. Tjek af for- og baglygter vil sikre, at du er i stand til at oplyse vejen og blive set af andre bilister.

4 – Tjek vinduesviskerne

Hvis det regner eller sner, skal du kunne stole på, at dine vinduesviskere sikrer bedst muligt udsyn. Husk også at tjekke, at sprinklervæskebeholderen er fyldt op.

5 – Tjek dækkene

Der er to vigtige ting, du skal tjekke på dine dæk:

 • deres slitageniveau
 • deres lufttryk
   

Slid på dæk er uundgåeligt over tid, og hvis den når til mindste lovlige mønsterdybde, er det farligt at køre. Det skyldes, at når slidbanen på dine dæk har nået deres maksimale slitageniveau, er de ikke længere i stand til at tilbyde de samme præstationer, især ikke på våd vej. Find ud af, hvordan du tjekker slitagen på dine dæk.

Lufttrykket i dæk falder naturligt over tid. Et korrekt lufttryk sikrer gode køreegenskaber og derfor en bedre sikkerhed, specielt ved kørsel ned ad bakke. Det forhindrer også ujævn og/eller for tidlige dækslitage. Derfor anbefales det kraftigt at tjekke lufttrykket regelmæssigt, især inden du tager på en længere rejse eller kører i bjergene.

Du kan komme luft i dækkene med en luftpumpe på en tankstation

Har du de rigtige dæk til kørsel på bjergveje?

Regelmæssig kørsel i bjergene udsætter dig for skiftende vejrforhold, som nogle gange kan blive vanskelige. Af hensyn til din sikkerhed er det derfor vigtigt at udstyre din bil med egnede, højtydende dæk.

Afhængigt af temperaturerne om vinteren i dit område, snedækket og risikoen for is, vil visse dæk give bedre sikkerhed og optimale præstationer. Se vores tips til valg af de rigtige dæk.

michelin crossclimate 2

Kørsel på bjergveje: tips til sikker kørsel

Bjergkørsel indebærer snoede veje med varierende grad af hældning. Udsynet kan være reduceret, sving er hyppige, og nogle kan være skarpe. At køre sikkert, selv på tørre veje, betyder, at du skal tilpasse din kørselsadfærd.

Generelle råd

 • Kør altid forsigtigt og langsomt, og hold sikker afstand, især hvis vejen er våd, snedækket eller iset.
 • Før et sving med dårligt udsyn: sæt farten ned, og tøv ikke med at signalere din ankomst ved at dytte i hornet. Det giver potentielle modkørende mulighed for at være opmærksomme på din ankomst, før de ser dig.
   

Sikker kørsel op ad bakke

Sæt farten ned før hvert sving, og accelerér forsigtigt gennem kurven. Hvis en bils omdrejningstal falder, er det et tegn på, at den kæmper med stigningen. I stedet for at sætte din fod i gulvet, bør du skifte ned i gear og genvinde kontrollen på den måde. Det kan især være nyttigt, når du kører i sving på et stejlt stykke bjergvej, fx hårnålesving.

Sikker kørsel ned ad bakke

Når du kører ned ad bakke, skal du bruge dine bremser, men især motorbremsen: brug de forskellige gear i gearkassen til at forblive i lidt for høje omdrejningstal for at bremse bilen.

Sikker kørsel ned ad bakke

Driving safely in winter

Alle disse tips gælder også om vinteren, men med ekstra forholdsregler: Kørsel i bjergene om vinteren kan udsætte dig for vanskeligere vejrforhold end om sommeren.

I sne eller på is kan din bil opføre sig anderledes, når du bremser. Hvis du trykker for hårdt og pludseligt på bremsepedalen, kan bilens hjul låse sig og få bilen til at glide. Husk derfor at bremse langsomt og gradvist for at give dine dæk tid til at gribe fat i underlaget og bremse bilen.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.