Breaking in new motorcycle tyres

TILKØRING AF NYE MOTORCYKELDÆK

Dine motorcykel- eller scooterdæk har nået et punkt, hvor de skal udskiftes. Når du har monteret dine helt nye dæk, er det eneste, du skal gøre, at komme ud og køre på vejen. Men ikke på en hvilken som helst måde! Dine nye dæk har brug for en tilkøringsperiode, uden hvilken der er risiko for at falde. Hvordan tilkører man nye motorcykeldæk? Læs vores tips til at få dig igennem denne fase uden problemer. 

Hvorfor skal nye dæk køres til? 

Fremstillingen af dæk involverer brugen af forme, der giver dækkene nøjagtig den form, som er defineret på det tidspunkt, hvor de blev designet. For at dækket kan komme ud af formen, er det nødvendigt at bruge produkter, der gør det muligt at fjerne dækket. Da disse produkter har tendens til at efterlade en tynd hinde med et skinnende udseende på dækket, er det vigtigt at tage nogle forholdsregler under kørsel, indtil denne film er helt væk. 

Hvad kan der ske, hvis man ikke tager hensyn til denne tilkøringsfase? 

Nogle mennesker har oplevet det her: efter at have sat sig op på deres motorcykler med splinternye dæk fra forhandleren, accelererede de hurtigt, drejede i for stor en vinkel, og endte i vandret position på vejen ... 

Uanset hvilket dækmærke, man køber, skal man passe på, når dækkene er nye, så man kan udnytte deres fulde potentiale, når tilkøringsperioden er ovre. 

Hvad bør man ikke gøre?

Om et øjeblik vil vi forklare, hvordan man foretager en problemfri tilkøring. Men lad os starte med en vigtig anbefaling: brug ikke slibende produkter til at gnide dækkets overflade i håb om at fjerne filmen hurtigere. Gør man det, kan det forårsage uoprettelig skade på dækket. Der er kun én måde at tilkøre et dæk på med et godt resultat, og det er det, vi forklarer nedenfor. 

Breaking in new motorcycle tyres.

Hvordan tilkører man nye motorcykeldæk?

Tilkøring af nye motorcykeldæk kræver simpelthen bare, at man kører, men med følgende forholdsregler: 

Til kørsel på vej 

Start langsomt, accelerér og brems forsigtigt, og kør med lave hældningsvinkler. Øg gradvist kravene til dækkene, indtil du har vænnet dig til deres præstationer. Vi anbefaler mindst 100 km til denne proces. Dette gælder for alle vores motorcykel- og scooterdæk. 

Det ideelle ville være at tage en køretur på mindst 100 km på alle typer veje. Hvorfor? Fordi man under daglig brug, for eksempel til pendling, har en tendens til at sætte mere vinkel på den ene side end på den anden, især i rundkørsler, som har en rotationsretning, der altid er den samme. 

Tilkøring er stadig mulig i denne sammenhæng, selv om det kan tage lidt længere tid, før begge vinkler er kørt tilstrækkeligt til. 

Til kørsel offroad 

For nogle aktiviteter kan tilkøringstiden være hurtigere end på vej på grund af de underlag med større friktion, man kører på (fx jord for kørsel i terræn). Men overhold målet om 100 km, før du lægger mere pres på dine nye dæk for at sikre, at tilkøringen er afsluttet. 

Tilkøringstiden kan være hurtigere på underlag med stor friktion såsom jord.

Til banebrug (Ikke godkendt til offentlig vej og godkendt til offentlig vej) 

- Med dækvarmere: Hold temperaturen med tilstrækkeligt krav fra start.

- Uden dækvarmere: Start langsomt, accelerér og brems forsigtigt, og kør med lave hældningsvinkler. Øg gradvist kravene til dækkene, indtil du har vænnet dig til deres præstationer.

Regndæk (ikke godkendt til offentlig vej) 

Undgå kraftig acceleration, opbremsning og kurvetagning. Øg derefter gradvist hastigheden for at vænne dig til dine dæks præstationer. 

Temperaturen påvirker tilkøringstiden 

Afhængigt af omgivelsestemperaturen kan indkøringstiden være kortere eller længere. Kørsel i varmt vejr giver dækkene mulighed for at nå deres optimale vejgreb hurtigere. Tilkøring kan også ske i koldt vejr, men vær opmærksom på, at det vil tage længere tid, før dækkene er tilstrækkeligt tilkørt. 

Temperaturen påvirker tilkøringstiden.

Oprethold det rigtige lufttryk 

At opretholde det korrekte lufttryk i dine dæk (som anbefalet af dækfabrikanten) er vigtigt gennem hele deres levetid. I tilkøringsfasen, hvor dækkene stadig er nye, kan forkert lufttryk ikke kun have en negativ indvirkning på køreegenskaberne på kort sigt, men også på præstationerne på langt sigt.  

Hvordan tilkører man dækket, når man kun skifter et dæk? 

Det kan ske, at man ikke har brug for at skifte begge dæk på samme tid. Hvis man for eksempel har et punkteret dæk, der ikke kan repareres, og det andet dæk kun er lidt slidt, så vil forhandleren sandsynligvis anbefale kun at skifte et dæk. 

Tilkøring af et nyt dæk skal foregå på samme måde, som hvis man havde skiftet begge dæk. Så længe der stadig er en tynd film på det nye dæk, er tilkøringsfasen ikke afsluttet, og der skal tages samme forholdsregler som forklaret ovenfor. 

Og efter de 100 km? 

Du bør kunne presse dit køretøj lidt mere, når du har kørt 100 km, men pas på ikke pludselig at ændre køremåder. Gå gradvist frem, indtil du er fuldt fortrolig med dine dæks præstationer. 

”Den, der ønsker at rejse langt, skåner SIN MOUNT”, sagde den franske forfatter Jean Racine. Og dette ordsprog er stadig sandt, når det gælder for din motorcykel. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.