store tyres

DÆKOPBEVARING – SÅDAN OPBEVARES DÆK | MICHELIN

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Brug for at opbevare dæk?

Eksperterne hos Michelin giver dig her et par tips om dækopbevaring, så dine dæk er i sikkerhed uden for sæsonen og ligger klar til brug.

Hvornår skal man opbevarer sine dæk?

Hvis dine dæk står udenfor i længere perioder uden at blive brugt (en måned eller længere), vil deres overflader blive tørre, og der kan forekomme revner i overfladen.

Det anbefales derfor at opbevare dem på et køligt, tørt og rent sted indendørs.

Opbevaring af vinterdæk

Når udetemperaturen stiger til over 7 °C, bliver gummiet i dine vinterdæk blødere på grund af varmen. Som følge heraf slides det hurtigere, og dine dæk bliver mindre effektive. Derfor anbefales det at oplagre dine vinterdæk og montere dine sommerdæk.

Opbevaring af sommerdæk

Omvendt bliver gummiet i sommerdæk hårdere, når temperaturen falder til under 7°C, hvilket resulterer i tab af køreegenskaber. Så er det tid til at oplagre dine sommerdæk og montere dine vinterdæk.

inspect tyres

Inden opbevaring af dine dæk:

 • Før du tager dækkene af, skal du på dækkene markere deres position på bilen. Så kan du rotere dækkene korrekt, næste gang du monterer dem, og dermed sikre, at de slides jævnt.
   
 • Se alle dækkene grundigt efter for skader og ujævn slitage.
   
 • Vask hjul og dæk med vand og tør dem godt for at begrænse rustangreb.
   
 • Fjern eventuelle sten eller andre emner, som har sat sig fast i mønsterrillerne.

Hvor skal du opbevare dine dæk?

 • Opbevar dine dæk indendørs i et rent, tørt og tempereret lokale med god ventilation beskyttet mod direkte sollys og andre elementer.
   
 • Opbevar dem langt fra kemikalier, opløsningsmidler og kulbrinter, som kan ændre gummiets egenskaber.
   
 • Opbevar dem langt fra alt, der kan trænge ind i gummiet (metalspidser, træ osv.).
   
 • Opbevar dem langt fra varmekilder, ild, gløder og udstyr, som kan udsende gnister eller elektriske udladninger, og langt fra ozonkilder (transformere, elmotorer, loddeudstyr osv.).

   
 • Opbevar dem langt fra genstande, som kan knuse dækkene.
   
 • Hvis du opbevarer dine dæk udendørs (anbefales kun for en kort periode), skal du hæve dækkene fra underlaget og dække dem med en uigennemtrængelig overdækning med huller i for at forhindre fugtdannelse.
   
 • Sørg for, at det underlag, dækkene opbevares på, er rent og fri for fedt, benzin, opløsningsmidler, olie eller andre stoffer, der kan beskadige gummiet.
   
 • Hvis dine dæk har en hvid dækside eller fremhævede hvide bogstaver på siden, skal du opbevare dem med den hvide side eller bogstaverne mod hinanden for at bevare deres udseende. Ellers vil der kunne komme mærker af sort gummi på dem.
   
 • Hvis dækkene sidder på et parkeret køretøj i længere tid, skal de aflastes for køretøjets vægt. Enten ved at løfte køretøjet eller ved at afmontere dækkene. I modsat fald kan det resultere i uoprettelig skade.
bibendum

Hvis du har plads nok i din garage, kan du opbevare dine vinterdæk stablet oven på hinanden, så de ikke deformeres, helst på paller.

Højden på stablen må ikke være over 1,20 m.

store tyres

Sådan opbevares dæk med fælge

Hvis dine dæk er monteret på fælge, skal de opbevares stående lodret, hænges op eller stables (maks. to og to).

store tyres with rims 2

Sådan opbevares dæk uden fælge

Hvis dækkene ikke er monteret på fælge, må du ikke stable dem eller hænge dem op.

De skal i så fald opbevares stående

store tyres without rims

Opbevaring af sommer- og vinterdæk tæt på mig

Hvis du ikke har plads nok derhjemme til at opbevare dine dæk under gode forhold, skal du vide, at de fleste forhandlere tilbyder opbevaring.

Du kan finde den nærmeste forhandler under Find en forhandler:

map search desktop
Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder
Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
Find mig
Søg

Se andre relaterede artikler

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.