Vinterdæk eller snedæk: hvad er det?

Vinterdæk eller snedæk: hvad er det?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvad er et vinterdæk? Er det anderledes end et snedæk?
Find ud af, hvad du har brug for at vide om vinterdæk, og om hvornår det er tilrådeligt at montere dem på dit køretøj.

Vinterdæk eller snedæk: hvad er det?

Hvad gør vinterdæk til noget helt særligt?

 

Vinterdæk er dæk, der er specifikt udviklet til sikker kørsel ved temperaturer på under 7 °C – uanset om vejen er snedækket eller ej.

Vinterdæk identificeres ved hjælp af særlige mærkeringer – M+S og/eller 3PMSF – som ses på siden af dækket.

vad er forskellene mellem vinterdæk, snedæk og termorubberdæk?

Der er egentlig ikke den store forskel. Disse vilkår har udviklet sig over tid og med udviklingen af ny teknologi.

I disse dage kaldes de oftest vinterdæk, fordi deres fordele ikke kun kan mærkes på snedækkede veje, men under alle vinterforhold, især på våde vejoverflader ved temperaturer <7 ° C.

Hvorfor bør jeg udstyre min bil med vinterdæk?

Sommerdæk er mærkbart mindre effektive, når temperaturen falder. Det hårde gummi på grund af de lavere temperaturer fører til ringere vejgreb. Derfor anbefaler vi, at du skifter dæk, så snart temperaturen falder til under 7 °C.

Vinterdæk er udviklet til udfordringerne ved vinterkørsel og er fremstillet af materialer, som er i stand til at tilpasse sig kulden. Uanset om vejen er tør, våd, snedækket eller isglat, garanterer vinterdækkets smidige gummi og dybe mønster et bedre vejgreb. Bilens manøvrering og køreegenskaber optimeres, og bremselængden reduceres

winter tyre

Når koldt vejr ændrer vejene

Fra oktober til april kan kørselsforholdene være ustadige, og vejoverfladen kan være alt fra tør til fugtig, våd, snedækket eller isglat. Uanset hvad bliver det sikkert koldt – og det er derfor, at det er vigtigt at bruge dæk, der er egnet til vintervejret (vinterdæk eller helårsdæk) på din bil.

I dækuniverset starter vinteren, så snart temperaturen falder til under 7 °C, så det er på det tidspunkt, at det almindeligvis anbefales at skifte til vinterdæk. Ved denne temperatur bliver gummiet på dækkene hårdt og derved mindre effektivt.

Sikkerhed om vinteren med vinter- eller helårsdæk

Med sne, is og den frygtede sorte is føler bilister sig ofte mindre sikre på vejen om vinteren – men sådan behøver det ikke at være..

Ved at tage hensyn til risikofaktorerne ved kørsel i koldt vejr og sikre, at du har dæk, der er tilpasset vinterforholdene (vinterdæk eller 3PMSF-certificerede helårsdæk), kan du føle dig lige så sikker om vinteren, som du gør på en solrig sommerdag.

winter road

De reelle risikofaktorer i koldt vejr

Chauffører har en tendens til at tro, at sne og is er de største farer ved vinterkørsel. Og alligevel sker 9 ulykker ud af 10* på tørre eller våde veje, frem for vejoverflader dækket af sne eller is.

Sne kan være en fare, men den er langt fra den eneste. Selv om vinteren sker der næsten 9 ud af 10 hændelser* på en lige vej.

Hvordan forklares dette fænomen? Det er et spørgsmål om koncentration. Chauffører har en tendens til at være meget mere årvågne på hårnålesving og komme ud af blinde sving, mens de ved at køre på lige byveje med godt udsyn lader deres opmærksomhed vandre. Som følge heraf er antallet af ulykker betydeligt højere i byområder.

Under forhold som disse spiller dine dæk en endnu vigtigere rolle, og derfor er det vigtigt at udstyre din bil med enten vinterdæk eller helårsdæk.

*Road Accident Research Institute (VUFO) - University of Dresden: 12.000 ulykker analyseret over et gennemsnit på 12 år.

Derfor sikrer Michelins vinterdæk maksimal sikkerhed

Dækmønsteret

Dækmønstre på vinterdæk er nemme at genkende, da de har mange dybe udskæringer. Disse betegnes almindeligvis som lameller.

Lamellerne finder man i dækmønstret, og de fungerer som “klør”, der sikrer optimale præstationer i tørt, vådt, snedækket og isglat terræn.

Vinterdæk har bedre greb end sommerdæk ved temperaturer på under 7 °C, da de er udviklet med:

  • 10 gange flere lameller
  • selvblokerende 3D-lameller helt ned i bunden af dækmønsteret, som forbedrer køreegenskaberne ved kørsel på tør vej
  • 10 % dybere dækmønster, som giver fleksibilitet på glat vej
Bil Ledende artikel summer sculpture michelin pcy4 Tips og råd
Bil Ledende artikel winter sculpture michelin alpin Tips og råd

Særlige materialer

Vinterdæk adskiller sig også fra sommerdæk ved den kemiske sammensætning af gummiet. Gummiet er udviklet til at forblive blødt selv ved lav temperatur, og dette forbedrer vejgrebet på glat vej (under våde, snedækkede eller isglatte forhold).

- Ved lav temperatur (under 7 °C) bliver gummiet i dækmønstret på sommerdæk hårdt, hvilket hæmmer dækkenes evne til at gribe fat i underlaget.

- Vinterdækkenes enestående gummiblanding sikrer, at de forbliver smidige og griber effektivt fat i underlaget.

Hvorfor anvende 3PMSF-certificerede dæk, når temperaturen falder?

Der er mange grunde til at bruge specialtilpassede dæk (vinter- eller helårsdæk), når temperaturen udenfor begynder at falde.

3PMSF-mærkningen er en garanti for sikkerhed og mobilitet i sne, men dæk med denne mærkring er også udviklet til at præstere godt på kolde og glatte underlag – hvad enten de er våde eller isglatte.

Ved en temperatur på under 7 °C er vintercertificerede dæk (dæk med M+S- og/eller 3PMSF-mærkning) sikrere og har kortere bremselængde sammenlignet med sommerdæk på våd, snedækket eller isglat vej.

Bil Logo 3pmsf Tyre Tips og råd

To serier af vinterdæk, der opfylder dine behov

Hvis du kun en gang imellem kører under vinterforhold som f.eks. sne eller is, er dæk fra Michelins CrossClimate-serie perfekte til dine behov.

Men hvis du regelmæssigt kører under barske vejrforhold, har Alpin-serien fra Michelin alt, hvad der skal til for at garantere, at du trygt når din destination

 

ANDRE ARTIKLER

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.