background image

SOMMER-, VINTER- ELLER HELÅRSDÆK?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Er du i tvivl om, hvilke dæk du skal bruge? Vær sikker på vejene uanset vejret med denne guide til at bruge de rigtige dæk til hver årstid.

Forskellen på sommerdæk, helårsdæk og vinterdæk

Hvad er sommerdæk?

Sommerdæk er designet til at blive brugt i de varmere måneder, hvor temperaturen ofte når 40 °C lejlighedsvist eller endda over længere perioder, eller hele året rundt på steder uden vintervejr. Med et mindre dybt slidbanemønster og en stiv, klæbrig gummiblanding, der giver fremragende greb på tørre og våde overflader, er sommerdæk specielt designet til at levere optimal ydeevne ved temperaturer over 7 °C. De maksimerer præcis håndtering og sørger for, at du er så stabil som muligt, når du kører gennem sving eller bremser. 

Hvad er vinterdæk?

Vinterdæk er det modsatte – disse er specielt designet til sikker kørsel ved temperaturer under 7 °C og under svære forhold som is og sne. Sammenlignet med sommerdæk, har vinterdæk et markant slidbanemønster med dybere, flere knopper for at forbedre trækkraften på sne og is. De er også lavet af et mere smidigt materiale, der hjælper dem med at forblive bløde nok til at gribe vejen selv ved frostgrader. 

Hvad er helårsdæk?

Helårsdæk eller sæsondæk som de også hedder, kombinerer teknologier fra sommer- og vinterdæk og kan bruges hele året rundt. De har flere hak i slidbanemønsteret end sommerdæk, hvilket gør det nemmere for dem at gribe vejene på snedækkede veje, samtidig med at de kan tilpasse sig varmere temperaturer. Disse dæk er den nemmeste mulighed, hvis du bor et sted med milde somre, milde vintre og lejlighedsvis snefald. helårsdæk garanterer mobilitet og sikkerhed ved temperaturer fra -10 °C til +30 °C. (Lær mere om helårsdæk)

Sommerdæk eller vinterdæk

Selvom de kan virke ens, anbefales det ikke at bruge et vinterdæk om sommeren da den blødere slidbane slides hurtigere på varm asfalt. Optimal håndtering vil også blive reduceret, hvilket forlænger dit køretøjs bremselængde, og du vil sandsynligvis også opleve et øget brændstofforbrug.

Ligeledes anbefales det ikke at bruge sommerdæk om vinteren da disse dæk ikke er designet til at modstå kolde temperaturer. Uden vinterdækkenes, dybere slidbane og ekstra riller kan sommerdæk have svært ved at vedligeholde vejgrebet under forhold med is eller sne. Kørsel i sne med sommerdæk monteret på dit køretøj kan øge din bremselængde til to gange længere, end hvis du havde godkendte vinterdæk. Deres slidbanemasse stivner naturligt ved frostgrader, hvilket øger risikoen for udskridning på vinterveje. Denne stivhed kan også føre til skader på selve dækket, da gummiet kan revne og flække når det ikke har den nødvendige elasticitet.

Og hvad er forskellen på sommer- og helårsdæk? Hvis du skal vælge mellem de to, så tjek denne artikel.

Relativ ydelse af MICHELINs sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk

 

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5

MICHELIN Primacy 4- og Pilot Sport 4 sommerdæk præsterer bedst på tør og våd vej i varmt vejr. De har den fremragende levetid, som kan forventes fra et MICHELIN-dæk.

MICHELIN CrossClimate+ er et helårsdæk, der præsterer fint både sommer og vinter – selv på snedækket vej. Dækkets slidstærkhed ligger på niveau med sommerdæk, hvilket gør dækket førende inden for denne kategori.

MICHELIN Alpin 6 og MICHELIN Pilot Alpin 5 vinterdæk er de højest ydende dæk til ekstremt vintervejr, herunder snedækkede og isglatte forhold.

Hvornår skal man skiftevinterdæk med sommerdæk

Afhængigt af vejrforholdene, hvor du bor, er den generelle regel, at du skal skifte dine sommerdæk til vinterdæk når temperaturen konsekvent falder til under 7°C. Det er bedst at vente på, at temperaturændringen stabiliserer sig, i tilfælde af at det blot er en kort kuldeperiode. De samme principper gælder, når vejret begynder at blive varmere, så når temperaturen konsekvent er over 7 °C, kan du skifte tilbage til dine sommerdæk.

Med helårsdæk behøver du ikke bekymre dig om, hvornår du skal skifte dæk. De giver fred i sindet året rundt.

Hvor meget vil det koste at montere de rigtige sæsondæk på min bil?

Uanset om du skal til at vælge dæk til familiebilen, en stationcar, elbil, sportsvogn, firhjulstrækker eller SUV, er valg af de rigtige dæk altafgørende. Prisen afhænger af bilens størrelse og den type sæsondæk, du vælger. For eksempel fås et MICHELIN Primacy 4 sommerdæk i 104 størrelser (fra 15 til 20 tommer): find priser online eller hos din lokale forhandler.

Modsat sommerdæk kan helårsdæk anvendes om vinteren. Dette er en faktor, som afspejles i den højere pris. Men montering af helårsdæk er stadig billigere end at købe både et sæt sommerdæk og et sæt vinterdæk. Disse alsidige dæk kombinerer teknologien fra sommer- og vinterdæk for at give høj ydeevne og sikkerhed under alle vejrforhold. Det, at de er hybriddæk, gør dem økonomiske på lang sigt.  Søg efter priser online, eller find din lokale forhandler.

MICHELIN garage: Hjælper dig med at vælge de rigtige dæk til dig og din bil

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.