compare tyres L

Hvordan sammenligner du dæk?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

På hvilket basisgrundlag bør du sammenligne dæk, så du kan vælge det rette, der giver dig fuldstændig tilfredsstillelse? Denne artikel handler om de vigtigste ydelseskriterier, du bør tage i betragtning, hvilke hjælperedskaber du kan bruge til at træffe en beslutning og Michelins bedste råd. Vi fortæller, hvordan du inden for samme dækserie vælger lige det, du har brug for og giver dig hjælperedskaber, såsom uafhængige dæktests, mærkning og dæksammenligningssider. Til sidst fortæller vi også om et andet vigtigt kriterie: langvarig præstation.

De vigtigste ydelseskriterier for dæksammenligning

For at sikre effektivitet bør et dæk yde flere ofte modsætningsfyldte ydelsesegenskaber. At forbedre en af disse præstationer bør ikke ske på bekostning af de andre.

Traktion og greb

Husk – dæk er den eneste kontakt, din bil har med vejen, så deres greb spiller en vigtig rolle med hensyn til din sikkerhed. Din evne til at bremse, dreje, accelerere eller ligge stabilt ved højere hastigheder afhænger alle af dit dæks greb. Hver dæktype er designet til at yde greb under forskellige vejr- og vejforhold. Det er derfor, det er så vigtigt at tænke på, hvordan og hvor du kommer til at køre og hvilken type greb, du får brug for, når du vælger dine dæk.

Holdbarhed

Hvor længe et dæks mønster holder, inden det slides ned, er et vigtigt element, der sikrer, at du får mest for dine penge. Der kan være stor forskel på, hvor mange kilometer dækket kan køre afhængig af dets design og kvalitet. Mønstret på sportsdæk (high performance) har tendens til at have en kortere levetid end dæk på standard passagerbiler, fordi designets fokus er på greb og præstation i stedet på holdbarhed. Hvor og hvordan du kører, og om du passer godt på dine dæk eller ej, har også en stor indflydelse på, hvor længe de holder. 

Energieffektivitet

Vidste du, at 1 ud af 5 optankninger skyldes dækkets rullemodstand på vejen? Dæk kan have en stor indflydelse på din bils brændstofforbrug. Nogle dæks særlige opbygning og materiale kan hjælpe med at mindske rullemodstanden. Du kan spare på brændstof eller forlænge elektriske bilers batteriholdbarhed ved at købe energieffektive dæk, der giver lav rullemodstand – endnu en måde at få mest for pengene på.

Manøvrering

Manøvrering er hvordan din bil reagerer på kørerens håndtering (såsom styring, acceleration, opbremsning) og på vejforhold. Gode manøvreringsdæk kan forbedre sikkerhed og køreglæde – ved at holde bilen stabil og køreren i kontrol.
Dækket spiller en meget vigtig rolle ved manøvrering:
Den videregiver kørerens instruktioner fra hjul til vej. Generelt er sporty high-performance-dæk designet til at maksimere manøvreringspræstationen og yde præcis styring og kørsel i sving.

Komfort og støj

Kørekomfort refererer til hvordan dækket beskytter køreren mod vejens ujævnheder. Dæk, der er optimeret til bedre komfort, er designet på en særlig måde, der hjælper med at absorbere bump og give en jævn kørsel.
Et andet vigtigt element til en behagelig kørsel er en støjfri køretur. Det bestemmes af dækkets mønster – antallet af riller i dækket og deres position. Generelt kan man sige, at jo mere aggressivt et design ser ud, desto højere er sandsynligheden for, at det kan generere støj. Men husk, at rillerne spiller en vigtig rolle i at give greb – afgør med dig selv, om den ekstra traktion ikke er en smule mere støj værd.

Robusthed

Dæk er nødt til at modstå alt, hvad vejen byder på. Et dæks robusthed eller hårdhed, er dets evne til at modstå daglige udfordringer på vejen. Hvis du ofte kører på beskadigede veje eller veje uden asfalt, bør du vælge dæk med en forstærket opbygning.

Langtidsholdbar ydeevne

Uanset hvilke præstationskriterier der tages i betragtning, så er det vigtigt, at de holder gennem hele dækkets levetid. Det betyder ikke kun at sammenligne dæk, når de er nye, men sikre sig, at de fortsat præsterer gennem hele livscyklussen, indtil de slides ned til dækkets indikatorer. Et dæk bør yde godt fra første til sidste kilometer.

Hvordan sammenlignes dæk inden for den samme dækserie?

Hvert af vores dækserier er fremstillet i et udvalg af størrelser til den passende bil. 

Nogle gange har en dækserie flere modeller af samme dækstørrelse, men med forskellige tekniske specifikationer såsom:

●    Hastighedsindeks (fx: S, T, H, V, W, Y osv.), 
● Belastningsindeks (fx: 91, 94, XL osv.), 
●    OE-mærkning (Original Equipment).

Disse tekniske specifikationer er vigtige detaljer, der kan afgøre, om en model passer til din bil og den måde, du kører på, eller ej.

Hvis flere modeller passer til din bil, anbefaler vi, at du vælger modellen med samme specifikationer som dine oprindelige dæk, inklusive den rette OE-mærkning. 
OE-mærkning vedrører dæk udviklet i samarbejde med bilfabrikanter, der imødekommer mere specifikke krav i henhold til hvert bilmærke. ”MO”-mærkningen betyder for eksempel, at dækket er godkendt af Mercedes til deres biler. 
Men OE-mærkningen er ikke et krav sålænge, størrelse, hastighed og belastningsindeks overholdes.
Det er også sikkert at vælge en model med højere hastigheds- eller belastningsindeks, men bemærk, at højere hastigheds- og belastningsevne kan have en negativ indflydelse på mønstrets levetid og kørekomforten.

Uafhængige tests hjælper dig med at sammenligne dæk

Uafhængige dæktestere såsom specialiserede bilmagasiner eller professionelle organisationer kan hjælpe dig med at sammenligne dæk.

Hvert år anvender disse uafhængige testere meget strenge kriterier til vurdering af dæks ydeevne ved at teste dem på forskellige overflader. De vurderer forskellige aspekter såsom opbremsning, manøvrering, rullemodstand, støj osv.

Sammenlign dæk med europæisk mærkning

Europæisk mærkning er designet til at hjælpe dig med at sammenligne forskellige dækmodeller (fra forskellige mærker eller inden for samme mærke) ud fra objektive kriterier. 

Hvis du for eksempel ønsker et Michelin-sommerdæk, kan det være, at du tøver mellem Primacy 4 og E-Primacy. Mærkningen indikerer, at E-Primacy har en bedre rullemodstand, hvilket hjælper med at mindske brændstofforbruget og CO2-udledning. Hvis det er noget, du er opmærksom på, vil mærkningen henvise dig til E-Primacy.

Mærkning kan derfor være en hjælp, når du skal træffe en beslutning. Men du bør være opmærksom på, at den er begrænset til nogle få kriterier, og at den kun måler dæk, når de er nye, hvilket ikke fortæller dig alt om et dæks ydeevne.

Sammenlign dæk på dæksammenligningssider

Det kan være en hjælp at bruge dæksammenligningssider, men det er vigtigt at huske, at deres sammenligning generelt baserer på nye dæk, hvilket betyder, at de ikke sætter de testede dæk i perspektiv ud over et bestemt slitageniveau (når de har kørt nogle tusind mil). 

Nogle dækpræstationer forringes dog, når de slides, især på våde veje og under opbremsning. Det er derfor ved dæksammenligning vigtigt ligeledes at vurdere dækkets ydeevne i det øjeblik, de begynder at slides.

Vælge dæk med performance made to last

At opretholde dækkets ydeevne indtil allersidste kilometer er præcis, hvad Michelin kræver af sine dækserier.

Under udviklingen og fremstillingen af vores nye dæk bestræber vi os kompromisløst på at opnå den bedste performance og bibeholde dette præstationsniveau til allersidste kilometer, når det maksimale slitageniveau er opnået. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.