4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Bilstøj:  er elbiler mere støjsvage end brændstofsbiler?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

”Den støj, man hører i trafikken, kommer fra støjen fra motoren, dækkene, vejen og bilens fløjtende lyd. Men laver elbiler mindre støj end brændstofsbiler? Du finder svarene i denne artikel.

Støj fra brændstofsbiler: hvorfra kommer lydene fra en brændstofsbil?

Den bilstøj, som en kører af en brændstofsbil primært hører (bortset fra hvis der er et problem med bilen), kommer fra motoren. Denne bilstøj er resultatet af termodynamik : når varmeenergi omdannes til mekanisk energi for at drive bilen, producerer motorens cylindere pulsationer (lyde), som udledes via udstødningsventilen. 

Støj fra elbiler:  hvad kan man forvente?

Er elbiler mere støjsvage end brændstofsbiler? En elbil har i sagens natur ikke nogen motor. Den har derimod et motor-system, som får sin kraft fra et batteri. I modsætning til termodynamik resulterer elektromagnetisme ikke i støjudledning. Som et resultat heraf er motoren næsten altid stille.

Måske endda for stille! Elbiler er langt mere støjsvage end brændstofsbiler. Ved lav fart (under 30 km/t) er de så stille, at EU har lavet lovgivning, der pålægger, at elbiler skal larme med mindst 56 decibel med lav fart. Dette for at reducere risikoen for personpåkørsler.
Dette svarer til støjen fra en opvaskemaskine, en computer på et kontor, eller det stille sus fra en tom restaurant. Den gennemsnitlige støj fra biler med brændstofsmotor ligger tættere på 65 decibel, hvilket svarer til støjen fra et ganske støjfyldt klasseværelse 

Dækstøj, når man kører i en elbil

Den støj, man hører fra en elbil, er støjen fra dækkene:  det er lyden af dækkene, der ruller over vejens overflade (en lyd der ofte beskrives som lyden af et lavt brøl inde i bilen, lidt ligesom en baggrundslyd).

Laver elbildæk mere støj  end dæk til brændstofsbiler? Nej,
Hvis du i højere grad lægger mærke til støjen fra elbildæk, er det fordi elmotoren næsten ikke støjer overhovedet. Man bliver mere senstiv over for yderligere støj.

Denne dækstøj afhænger af vejens tilstand, som genererer vibrationer i kabinen. Selv på motorvejen kan vejens overfalde variere. Og det er netop på motorvejen, at bilfabrikanter har en særlig udfordring.

Fløjtende lyd fra bilen

Dækstøj afhænger også af den hastighed, du kører. Jo hurtigere du kører, desto mere vil du høre en fløjtende lyd fra bilen. Dette er noget, MICHELIN arbejder hårdt på, for at kørerne kan nyde den elektriske oplevelse bedst muligt.

For Michelin er løsningen på at minimere denne dækstøj en kompleks kombination mellem slidbanemønsteret og mærkets Acoustic®-teknologi, som reducerer en reduktion i den indvendige støj med op til 20 %. (1)

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.