123218334 comp

HVORDAN LÆSER MAN STØRRELSEN PÅ ET VAREVOGNSDÆK?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Størrelsen på varevognsdækkene er vigtig, når du skal skifte dæk. Man hvor finder man den, og hvordan tolker man den? Denne artikel kaster lys over disse vigtige aspekter for at vejlede dig i valget af de rigtige dæk.

Hvor finder man et varevognsdæks dimensioner?

Det er ret enkelt. Varevognsdæks størrelse er altid angivet på dæksiden. Så når du skal skifte dine dæk, skal du bare bøje dig ned et øjeblik og læse tallene og bogstaverne på siden af dine dæk.

Du vil bemærke, at det ser sådan ud:

225/65 R 16 C 112/110 R

Men hvad betyder denne kode? Det er en række nyttige oplysninger, som definerer størrelsen på dækket. For at hjælpe dig med at forstå det, tager vi det punkt for punkt:

 • Det første tal (225 i dette eksempel) angiver bredden på dækket i millimeter
 • Det andet tal (65) viser højden på dæksiden i procent af dækbredden
 • Bogstavet R betyder bare, at dækket har en radial opbygning
 • Det næste tal (16 i vores eksempel) er diameteren i tommer

 
Og det efterfølgende bogstav giver yderligere oplysninger: ”C” i vores eksempel angiver, at dækket er forstærket. Det vil sige, at det er i stand til at bære tungere laster end en konventionel personvogn og derfor egner sig til varevogne. (Få mere at vide i vores artikel om forstærkede dæk).

 • 112/110 er belastningsindekset (112 for enkeltmontering og 110 for tvillingemontering).
 • R er hastighedsindekset.

 
Ud over varevognsdækkets størrelser er der andre vigtige koder, når du skal vælge dine dæk, for eksempel belastnings- og hastighedsindeks.

Hvad er varevognsdækkets belastningsindeks?

Varevognsdækkets belastningsindeks refererer til et skema, hvor en tilsvarende belastning er angivet. Det er den maksimale belastning, dækket kan bære.

Skemaet med belastningsindeks viser den maksimale belastning for hvert indeks.

På dit dæk er belastningsindekset angivet med et tal fulgt af et bogstav. Bogstavet betegner hastighedsindekset(som vi ser nærmere på nedenfor).

Eksempel: 112/110 R

Her er 112/110 belastningsindekset. Det svarer til en maksimal lastekapacitet på 1120 kg for enkeltmonterig og 1060 kg pr. dæk for tvillingemontering.

Varevogndækkets belastningsindeks svarer til den maksimale belastningskapacitet.

Hvad er varevognsdækkets hastighedsindeks?

Dine dæk har ikke kun en maksimal belastningsevne. De har også en hastighedsgrænse, dvs. en maksimal hastighed op til hvilken dækket er i stand til at køre med sin maksimale belastning. Hastighedsindekset er naturligvis vejledende og er ikke hævet over gældende hastighedsgrænser ved kørsel på veje eller motorveje.

Dit dæks hastighedsindeks er symboliseret med et bogstav i alfabetet.

I eksemplet ovenfor (112/110 R) definerer bogstavet R dækkets hastighedsindeks. Når vi ser i tabellen med hastighedsindeks, kan vi se, at bogstavet R svarer til en maksimal hastighed på 170 km/t.

Skemaet med hastighedsindeks viser den maksimale hastighed for hvert indeks.

Dobbeltmærkning

Mens de generelle forholde beskrevet ovenfor gælder for de fleste dæk, har varevognsdæk nogle gange et særpræg: en ekstra mærkning med en højere hastighedskapacitet kombineret med en reduceret lastekapacitet.

For nogle dimensioner vises der for eksempel en dobbeltmærkning, der ligner denne, nogle gange med et enkelt punkt i parentes:

205/65 R 16C 107/105T (103H)

Bemærk, at hastighedsindekset står efter det andet tal, men at det henviser til begge belastningsindeks.

Det dobbelte belastningsindeks skal forstås som følger:

 • 107: svarer til den maksimale belastning for et enkeltmonteret dæk (her 975 kg prl dæk)
 • 105: svarer til den maksimale belastning for et tvillingemonteret dæk (her 925 kg pr. dæk)

 
Og et enkelt punkt kan også tilføjes (103H i vores eksempel). Det er en supplerende mærkning med et højere hastighedsindeks og et lavere belastningsindeks.

Her angiver 103H en belastningskapacitet på 875 kg pr. dæk.

Nu ved du, hvordan du vælger den rigtige dækstørrelse med de rigtige belastnings- og hastighedsindeks til dit erhvervskøretøj.

I vores artikel "Hvilke varevognsdæk er de bedste til dit erhvervskøretøj?" finder du også mere information om, hvordan du vælger dine varevognsdæk.

Vidste du også, at der er en europæisk mærkning, som giver dig mulighed for at finpudse dit valg af dæk? Giv dig tid til at læse nedenstående, som kan hjælpe dig med af træffe det rigtige valg.

Et bedre valg takket være den europæiske mærkning

Europæisk mærkning:

Europa-Kommissionen indførte i 2012 dækmærkning, en forholdsregel som er blevet styrket i maj 2021, og som informerer forbrugeren om, hvordan et dæk er blevet bedømt på følgende tre områder:

 • dets energieffektivitet
 • dets bremseevne i vådt føre
 • dets udvendige rullestøj

 
Dækkenes bedømmelse er angivet med et bogstav fra A til E på mærkaten med piktogrammer, hvilket gør det nemt umiddelbart at forstå, hvordan dækket klarer sig på hvert af de tre områder.

I eksemplet, som er vist her, angiver mærkaten, at vores Michelindæk er B-mærket for energieffektivitet, B-mærket for bremseevne i vådt føre og A-mærket for udvendig rullestøj. Det er værdifulde oplysninger for dig som forbruger, når du skal vælge dæk.

Du har nu alle de oplysninger, du behøver for at vælge de bedste varevognsdæk. Du kan bruges vores Dækvælger til at finde de varevognsdæk i de rigtige størrelser, der giver de bedste præstationer.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.