Reinforced tyres

Hvad er forstærkede dæk?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvad er forstærkede dæk, og hvornår skal de bruges? Er de nødvendige på din varevogn? Læs vores artikel for at finde ud af det.

Hvad er forstærkede dæk?

Udtrykket kan være misvisende. Man kunne forestille sig, at forstærkede dæk er i stand til at modstå påvirkningerne fra barske og stenede veje for at undgå punkteringer ... Men i virkeligheden er det noget helt andet.

Faktisk er forstærkede dæk ikke beregnet til offroadbrug. Det er dæk med en højere belastningskapacitet. De giver dig mulighed for at køre under gode forhold, samtidig med at de bærer en større belastning på grund af køretøjets vægt.

Der er flere måder at afbøde et køretøjs vægt:

 • Enten ved at øge dækkets størrelsen - det øger den luftmængde, der bærer lasten.
 • Eller ved at øge lufttrykket i dækket.
   

Det er denne anden mulighed, forstærkede dæk er blevet udformet til.

Forstærkede dæk, tidligere mærket REINF på dæksiden (for "reinforced"), kaldes nu XL (Extra Load), i modsætning til SL (Standard Load).

Dækkets belastningsindeks (som er angivet på siden af dækket) er højere på et XL-dæk end på et SL-dæk, hvilket betyder, at det kan bære et tungere køretøj.

Forstærkede dæk til hvilken type køretøjer?

Forstærkede dæk er udformet til køretøjer med en høj vægt.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Et par eksempler:

 • BMW X2 M35i (4x4): XL forstærkede dæk, størrelse 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL forstærkede dæk, størrelse 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL forstærkede dæk, størrelse 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4): XL forstærkede dæk, størrelse 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL forstærkede dæk, størrelse 255/45 R 20 105H
   

I modsætning til hvad man skulle tro, bruger varevogne, der skal bære tung last, ikke XL-dæk. Varevognsdæk har deres egen specifikke mærkning i form af et C, som ses på dæksiden, der hvor størrelsen er angivet.

Hvad er forskellen på XL og HL?

HL-dæk (Heavy Load) er en nyere standard, der blev introduceret i 2021 for at opfylde bilfabrikanternes behov for dæk, der er i stand til at bære endnu større belastninger end XL-dæk.

Hvorfor? Simpelthen fordi der er kommet nye typer af køretøjer på markedet: elbiler og hybridbiler.

139330342 l

De elektriske batterier tilføjer ekstra vægt, som en ny type dæk skulle kunne bære uden at det var nødvendigt at øge dimensionen på dækket. Branchen er derfor blevet enige om en ny standard kaldet HL, som nu står foran den traditionelle dimensionsmærkning.

Eksempel: HL 225/45 17 XL 124V

HL-standarden er dog ikke nødvendigvis forbeholdt el- og hybridbiler. Nogle sporty og tunge biler er også udstyret med HL-dæk, for eksempel Mercedes AMG C Class Sport og andre biler i samme størrelse.

Kan jeg montere forstærkede dæk på min bil?

Hvis din bil ikke kræver XL-dæk på grund af sin vægt, er der ingen mening i at bruge dem.

Faktisk er et forstærket dæk tungere end et standarddæk, hvilket indebærer mere stivhed med den ulempe til følge, at kørslen bliver en anelse mindre komfortabel. Det har også større rullemodstand, hvilket betyder, at det forbruger lidt mere energi.

På den anden side anbefales det ikke at montere standarddæk, hvis din bil kræver forstærkede dæk. Med samme lufttryk ville de blive mast og ville ikke fungere ordentligt på vejen. De ville også blive slidt hurtigere.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.