motorhomes tyres header

Hvilke autocamperdæk skal jeg bruge?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Uanset om du tænker på at tage på en lille udflugt, eller du bare elsker ”van-livet”, så har du måske spekuleret over, hvilke autocamperdæk du skal bruge, og hvordan du justerer dine autocamperdæks lufttrykså det garanterer en sikker kørsel. I denne artikel vil vi tage et kig på alt dette.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Hvilken type autocamper har du?

De bedste dæk til din autocamper afhænger frem for alt af typen af din autocamper. Autocampere kan opdeles i fire hovedgrupper:  campervans, autocampere med alkove, delintegrerede autocampere og helintegrerede autocampere.

type 01

1 – Campervan:

Dette er den mest simple version:  en konverteret varebil eller varebil, hvis karakteristiske egenskab er taget, som kan hæves for at gøre plads til en seng.
Eksempler på campervans er Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS og Adria Twin Supreme.
Michelin anbefaler  C-mærkede dæk til campervans.

Vores dækserie Agilis er perfekt til denne type autocamper.

type 02

2 – Autocamper med alkove:

En autocamper med alkove, også kaldet en alkovevogn, er en lille smule højere end de andre autocampere og kendetegnet ved sin sovekabine over førerhuset, f.eks. Fort Transit eller Iveco Daily.
Michelin anbefaler   : CP-mærkede dæk til alkovevogne.

Vores dækserie CrossClimate Camping er perfekt til denne type autocamper.

type 03

3 – Delintegreret autocamper:

Den delintegrerede autocamper er en lettere version af alkovevognen uden soveområde over førerhuset. 
Eksempler på autocampere i denne kategori er Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G eller Chausson Titanium 640.
MICHELIN anbefalede autocamperdæk : CP-mærkede dæk.

Vores dækserie CrossClimate Camping er perfekt til denne type autocamper.

type 04

4 – Helintegreret autocamper:

En helintegreret autocamper er mere rummelig og komfortabel, og den har et rigtigt soveværelse i den bagerste del samt udstyr af høj kvalitet. 
Eksempler på denne type autocamper er Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 eller Hymer B-Klasse ModernComfort.
MICHELIN anbefalede autocamperdæk : CP-mærkede dæk.

Vores dækserie CrossClimate Camping er perfekt til denne type autocamper.

Hvorfor er CP-dæk anbefalet til tunge autocampere?

Hvis din autocamper er en autocamper med alkove eller en del- eller helintegreret autocamper, er C-mærkede dæks præstationer muligvis ikke tilstrækkelige. Vi anbefaler, at du i stedet bruger CP-mærkede dæk. 

Hvorfor? Fordi CP-mærkede dæk er specifikt udviklet til tunge autocampere. Disse autocamperdæk kan klare højere dæktryk, har et højere belastningsindeks og en forstærket karkasse.

Hvorfor kræves der en højere belastningskapacitet for CP-autocamperdæk?

Autocampere er køretøjer, som generelt har en høj vægt (køretøjet selv og det indvendige udstyr), og dertil skal lægges udstyr til rejsen (bagage, cykler osv.).

Derudover har autocampere et højt tyngdepunkt, nogle gange et stort udhæng (de dele på autocamperen, der befinder sig mellem akslen og bagenden) og en yderligere last, som kan være ujævnt fordelt. 

schema

1 - Ujævn fordeling af statisk belastning (f.eks. vandtank)
2 - Øget belastning i bagenden (f.eks. cykelholder)
3 – Varierende belastning pga. centrifugalkraft og tyngdekraft (f.eks. i sving)

Alt dette giver et stort tryk, som alle fire dæk skal kunne modstå over mange kilometer. Derfor er CP-mærkede dæk bedre egnede end C-mærkede dæk.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

CP-dæk er anbefalet af ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation)


Siden 2003 har ETRTO anbefalet, at dæk, som anvendes på de ovenfor beskrevne autocampere, bør bære tydelig CP-mærkning i beskrivelsen af dækstørrelsen i stedet for den normale C-mærkning, man finder på dæk til varebiler.

CP-mærkningen på siden af et autocamperdæks.

Autocamperdæk med en CP-mærkning, såsom MICHELIN CrossClimate Camping, er udviklet i henhold til disse køretøjers specifikke belastningsegenskaber i overensstemmelse med ETRTO´s anbefalinger for at sikre, at dit køretøj er i den bedst mulige stand, når det gælder kørsel og sikkerhed.


Autocampere og dæktryk

Der er et andet vigtigt element, der sørger for sikkerhed og køretøjets stabilitet: din autocampers dæk skal have det korrekte dæktryk. Det er faktisk volumenen og lufttrykket inde i autocamperdækkene><133, der afgør den belastning, de kan bære. </133

Autocamperdæk med en CP-mærkning er udviklet til at køre ved et højere tryk end lufttrykket for varebiler (C-mærkning), hvilket giver bedre køreegenskaber og øget modstandsdygtighed over for store autocamperes belastningsegenskaber.  

ETRTO anbefaler følgende for CP-dæk monteret på autocampere:
●    På bagakslen: autocamperens dæktryk skal være  5,5 bar (80 psi). Dækkets maksimale belastningskapacitet skal overholdes.
(Bemærk, at en metalklemme i ventilen eller en specifik højtryksgummiventil er påkrævet, hvis trykket er over 4,5 bar (65 psi)).
●    På forakslen: se fabrikantens anbefalinger om dæktryk, som er angivet på køretøjet og/eller i instruktionsbogen.

Glem ikke, at dit autocamperdæks lufttryk skal kontrolleres og justeres efter behov, enten en gang om måneden eller før en længere rejse. 

157751925 m

Hvad er anbefalingerne for langtidsparkering af autocampere?

For at bevare dækkenes egenskaber og sikkerheden skal du gøre følgende før en eventuel langtidsparkering:

  • Sikr dig, at dækkenes lufttryk er korrekt jf. det anbefalede tryk. Undgå for lavt lufttryk i dækkene, da det sandsynligvis vil beskadige dine autocamperdæk.
  • Beskyt så vidt muligt dine autocamperdæk mod sollys, da UV-stråler og varme er faktorer, der medfører en hurtigere ældning af dækkene. 
  • Ideelt set skal du beskytte dine autocamperdæk mod kontakt med kolde, fugtige gulve ved at klodse autocamperen op. 
  • Før du starter autocamperen og begynder at køre, skal du kontrollere dækkenes stand og justere dæktrykket i overensstemmelse med det anbefalede.

Hvilke autocamperdæk er egnet til helårsbrug?

Hvis du vil køre i din autocamper året rundt i sikkerhed og uden sæsonbestemte begrænsninger, er den bedste dæktype, vi kan anbefale, et helårsdæk.

Vores MICHELIN CrossClimate Camping-dæk er et godt valg, fordi det er 3PMSF-certificeret (3-Peak Mountain Snow Flake) og derfor giver dig fremragende præstationer om vinteren (ned til 7 frostgrader) på våde og snedækkede veje såvel som om sommeren på tørre veje.

Dækkets robuste design og vejgreb gør det muligt for dig at køre på græs, grus, sand eller mudder uden problemer.

Vi har specialdesignet det, så det kan bære tung belastning, herunder de tungeste autocampere. Derfor er det CP-mærket og et fremragende valg til din autocamper.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.