4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Skal man have specifikke dæk til sin elbil?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Find ud af alt, hvad du har brug for at vide, om egnede dæk til elbiler, og hvordan de bidrager til rækkevidde, energiforbrug og den samlede køreoplevelse.

Hvilke egenskaber ved elbiler kræver særlige præstationer fra dine dæk?

Elbiler har tunge batterier, så de kræver dæk, der kan bære den ekstra vægt. Og hvor batteriet lagrer energi, er det den elektriske motor, der giver det øjeblikkelige drejningsmoment (og ingen lyd inde i bilen!). Med en elbil aktiverer man straks 100 % af bilens motorkraft, i det øjeblik man trykker på speederen. Det betyder, at vægtoverførslen er skarpere og meget mere intens end med en bil med forbrændingsmotor. Det har også indvirkning på dækkenes slitage.

Ingen bekymringer: Dæk fra MICHELIN tager højde for dette både i opbygningen af dækkene og i valget af materialer.

Den anden egenskab er støj. En elbil er lydløs, ikke sandt? Uden støjen fra en forbrændingsmotor er lyden af dækkene på vejbanen meget mere mærkbar i en elbil. Så fabrikanterne er nødt til at skabe dæk, der er langt mere støjsvage. På den måde reduceres den opfattede støj i kabinen. Når en tromme og en fløjte spiller samtidig i et orkester, hører man for eksempel overvejende trommen. Men når trommen stopper, kommer lyden af fløjten tydeligere frem. Det samme sker, når man skifter til en elbil: forbrændingsmotoren, der genererer det meste af støjen, er erstattet af en næsten lydløs elmotor, og støjen fra dækkene er mere tydelig.

Af den grund reducerer vores innovative MICHELIN Acoustic Technology, som benyttes i nogle af vores dæk, det opfattede støjniveau inde i bilen med op til 20 %(1). Det gør din køreoplevelse meget mere behagelig, især på motorvej.

Den tredje egenskab, der er specifik for elbiler, er batteriet og dets rækkevidde, som der skal tages højde for, især på lange ture. Gennem deres rullemodstand bidrager dækkene til elforbruget. Som vi vil se nedenfor, klarer vores dæk sig særdeles godt på dette område.

Hvordan forbedrer dæk fra MICHELIN batterirækkevidden?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Montering af egnede dæk på din elbil sikrer, at du får optimal batterirækkevidde.

Hvordan forbedrer dæk rækkevidden? Husk, at for at flytte en genstand skal man tilføre den energi. Og mellem den energi, den modtager, og den energi, den giver tilbage i form af bevægelse, er der altid et tab, der spredes som varme, fordi dækket skal videregive noget energi til underlaget. Dette kaldes rullemodstand.

Hos Michelin udvikler vi vores dæk, så de begrænser dette energitab for at optimere energieffektiviteten og reducere unødvendigt energiforbrug. Og for elbiler gælder det, at jo mere energien optimeres, jo større rækkevidde har bilen at gøre godt med.

Med andre ord kan man køre længere på en enkelt opladning.

Slider elbiler mere på dækkene?

Den største forskel på elbiler og biler med forbrændingsmotor er de dynamiske overførsler af belastningen og det øgede drejningsmoment, der er forbundet med denne specifikke type motor. Dette er en udfordring for fabrikanterne, fordi vægten og drejningsmomentet kræver dæk med mere sideværts stivhed (stivhed i sving) for at bevare styrefornemmelsen på et højt niveau, et effektivt greb, der sikrer maksimalt acceleration, og rigtig lang levetid for at minimere slitagen kilometer efter kilometer.

Batterivægt er et vigtigt problemområde for elektriske sportsvogne. Hvis man har en kraftig elektrisk motor, skal man have et kraftigt batteri, og det resulterer i vægt. Gennemsnitsvægten for et batteri i en elektrisk sportsvogn er 400 kg.

Bilfabrikanterne tilbyde i dag to typer elbiler:

  • Almindelige biler opgraderet til at blive elektriske
  • Helt ny platform

 

I de tilfælde hvor der er tale om en opgraderet bil, er dækstørrelsen normalt ikke ændret sammenlignet med bilen med forbrændingsmotor. Derfor kan dæk på opgraderede elbiler slides hurtigere end de gjorde, da de sad på en bil med forbrændingsmotor.

For elbiler på helt ny platform overvejes vægt og drejningsmoment fra begyndelsen, dækstørrelsen justeres, og bilen er normalt højere og nogle gange smallere end de tilsvarende biler med forbrændingsmotor. Derfor vil dækslitagen på denne elbil ligne slitagen på en tilsvarende bil med forbrændingsmotor.

Hvilke dæk fra MICHELIN skal jeg vælge til min elbil?

Selv om alle dæk fra MICHELIN er egnede til elbiler, imødekommer nogle af dem specifikke kørselskrav.

En fører af en sportsvogn vil have hurtig acceleration, fremragende momentoverførsel og stor præcision ved rattet. Hvis du er den type bilist, så er MICHELIN Pilot Sport EV, der er specifikt udformet til disse behov, et godt valg til dig.

En fører af en sedan er mere tilbøjelig til at prioritere sikkerhed og kørekomfort. Hvis du kan identificere dig med denne profil, kan du vælge MICHELIN e·Primacy, som er udformet til bilister som dig.

Hvordan maksimerer jeg levetiden for dækkene på min elbil?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Som for alle andre dæk er der to måder, hvorpå man kan beskytte dækkene på sin elbil og derved optimere deres levetid: vedligeholdelse og kørestil.

Vedligeholdelse af dæk til elbiler indebærer overvågning af lufttryk, sporing og slitage. Lufttrykket skal justeres afhængigt af den last, der bæres. Men hvordan finder man ud af det ideelle lufttryk i dækkene? Det er enkelt! Biler har et klistermærke fra fabrikanten, ofte inde i førerens dør eller i tankdækslet, som angiver det anbefalede lufttryk for specifikke dækstørrelser. Der er også anbefalinger afhængigt af, om bilen er fuldt lastet eller ej.

Økokørsel er et udtryk, vi hører mere og mere nu om dage, og det med god grund. Med det formål at reducere energiforbruget maksimerer den rigtige kørestil ikke kun en elbils rækkevidde, den optimerer også dækkets kvalitet og præstationer.

Kort sagt er kørestilen særlig vigtig for at maksimere levetiden for dine dæk. Brug moderat acceleration og blid, regenerativ bremsning. Tag sving forsigtigt. Det er den bedste måde at forlænge både batterirækkevidden og levetiden for dækkene på din elbil.

I sidste ende er vi sikre på, at du vil finde det rigtige dæk, der passer til din bil og kørestil med hjælp fra din forhandler og Michelins dækvælger.

 

Se andre relaterede artikler

JURIDISKE MEDDELELSER

(1) Intern støjmåling, udført i 2016 på størrelse 245/45 R19 på KIA Cadenza. Støjniveau målt i området "170-230Hz". Resultaterne kan variere alt efter køretøj, dækområde og størrelse, hastighed og vejforhold.

 

 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.