r2a4 tyre tread depth and legal limit

Dækmønsterdybde og det lovmæssige krav

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Et dæk er designet til at opfylde krav til ydeevne. Men når mønsterdybden når udover et bestemt slitageniveau, skal dækket skiftes. Hvilken funktion har mønsteret? Hvor slidt kan et dæk blive, indtil dets ydeevne bliver påvirket? Og hvad er de lovmæssige minimumskrav til mønsterdybden ift., hvornår dine dæk skal udskiftes? Få svarene på alle dine spørgsmål.

Et dæks ydeevne

Dækkets primære funktion er at bære en belastning og at give køretøjet mulighed for at accelerere, bremse og dreje. Men udover disse funktioner så vælges et dæk ud fra den ydeevne, som du kan forvente af det, hvilket afhænger af brugen.

Den måde, et dæk er designet på, afgør, hvilken ydeevne det giver under bestemte forhold. Og mønsteret spiller en afgørende rolle ift. dækkets ydeevne under specifikke forhold.

Formens riller på mønsteret er meget vigtige for dækkets ydeevne. De vil være mere effektive under visse forhold, på sne, på tørre eller våde veje, alt afhængigt af hvordan de er designet.

Dækkets mønsterdybde spilller også en rolle i forhold til dækkets ydeevne. Det spiller f.eks. en vigtig rolle, i forhold til hvordan dækket udleder vand på våde veje. Dette sikrer, at dækket fastholder kontakten med vejen og udsætter akvaplanning-effekten til højere hastigheder.

Hvad er mønsterdybden på et nyt dæk?

Mønsterdybden afhænger af dækkene og valget af forhandler, dog skal man have dette for øje: Slidbanemønsteret skal være tykt nok til at sikre en lang levetid for dækket. 

Hvis mønsteret er for dybt, så vil det dog også resultere i et for højt energiforbrug under kørslen, hvilket resulterer i et forhøjet brændstofforbrug, på grund af den varme, som gummiet frigiver ved ophedning. 
Derfor er dækmønsterdybden designet af fabrikanten til at finde den bedste balance mellem dækkets levetid og brændstofforbrug. 

Hvad er de lovmæssige krav til slidbanemønsteret?

Minimumskravet til slidbanemønsteret er 1.6 mm. Dette betyder, at det er et krav, at du skifter dine dæk, når de har nået denne grænse, så du undgår at sætte din sikkerhed på spil under kørslen og bryde loven.
Men det betyder også, at det er for tidligt at skifte dækkene, før de har nået denne grænse. Denne paragraf forklarer, hvordan du kan kontrollerer, om mønsteret har nået grænsen.

Hos MICHELIN designer vi dæk med performance made to last.Dette betyder, at vores dæk giver glimrende ydeevne helt til sidste kilometer, når grænsen for slidbanemønsteret er nået. Der er to primære årsager til, at MICHELIN optimerer deres dæks holdbarhed: mindre hyppig dækskift sparer dig penge, og det er mere miljøvenligt. Derfor designer MICHELIN dæk med glimrende ydeevne, indtil grænsen for slidbanemønsteret er nået. 

Kontrol af slidbanemønsteret

Forhandlerne bruger et specielt designet værktøj til at kontrollere dækkets lovmæssige minimumskrav, det er det der er kendt som en dæktryksmåler. Hvis du ikke har en, så kan du nemt kontrollere dækkets slitageniveau ved at finde slidindikatorerne på dækket. På MICHELIN dæk kan du finde dem der, hvor der er lavet en lille Michelin mand.  

Når slidbanemønsteret når slidindikatorerne (som viser den lovmæssige grænse), så er det tid til at skifte dækket.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.