Tyre valve replacement

HVORDAN SKIFTER MAN EN DÆKVENTIL?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvad er en dækventil? Hvornår skal den udskiftes? Og hvordan udskifter man den? Du kan finde svaret på alle disse spørgsmål i vores artikel.

Hvad er en dækventil?

A tyre valve

En dækventil er en del af ethvert dæk. Den holder dækket tæt og forhindrer luft i at slippe ud. Den bruges til at pumpe luft ind i dækket, så det får det korrekte lufttryk.

En ventil består af tre dele:

 • Ventilfoden af gummi og med riller til at skrue hætten på
 • ventilhætten
 • kernen, der ligner en metalstang, og som sidder i midten af ventilfoden (den røde del er forseglingen)
   

En ventil skal altid have en hætte for at forhindre lufttab. Så hvis du opdager, at en af dine ventiler ikke længere har en hætte, er det vigtigt at udskifte den.

Hvornår skal dækventilen udskiftes?

Der er to situationer, hvor udskiftning af ventilen er nødvendig.

1 – Ved dækskift

Ventilen udskiftes altid, når man monterer et nyt dæk.

 • Hvis det er en gummiventil, skæres den af og udskiftes med en ny.
 • Hvis det er en elektronisk TMPS-ventil (Tyre Pressure Monitoring System), dvs. med en dæktrykssensor, er det ikke hele ventilen, der udskiftes, men kun forseglingen indvendig for at bevare dens lufttæthed.
   

2 – Når dækventilen er porøs

Ved langsomt tryktab kan der være porøsitet i selve ventilen eller i kernen inde i ventilen. Dette er ikke almindeligt, men det kan ske.

Porøsiteten går ud over forseglingen, forårsager unormalt lufttab og kræver derfor, at ventilen udskiftes, selv om dækket stadig er i god stand.

Hvorfor sker dette?

En del af ventilen er lavet af gummi. Når det ældes, mister materialet sine tætningsegenskaber. Derfor anbefales det, at ventilen altid skiftes, når et dæk udskiftes.

Men det kan blive nødvendigt at udskifte ventilen, før dækket når slutningen af dets levetid. Hvis man for eksempel kun kører korte ture i bien, slides dækkene kun lidt med årene, men ventilgummiet ældes, og det kan med årene gøre gummiet porøst. I dette tilfælde skal ventilen udskiftes, før dækkene skiftes, for at undgå tryktab.

Hvordan ved man, om dækventilen er porøs?

Under alle omstændigheder er det vigtigt at kontrollere lufttrykket i dækkene regelmæssigt.

 • Hvis du ikke bemærker noget unormalt tryktab, er ventilen stadig i orden.
 • Hvis der derimod er et unormalt tab af lufttryk, kan ventilens tæthed være tvivlsom (der kan også være andre årsager til dette, fx en punktering).
   

I dette andet tilfælde skal du få dit dæk tjekket af en dækspecialist. Hvis dækspecialisten konstaterer, at ventilen er porøs, mens dækket stadig er i god stand, vil han kun udskifte ventilen.

Du kan komme luft i dækkene med en luftpumpe på en tankstation

Et lille trick til at finde ud af, om ventilen er porøs:

Sørg for, at ventilhætten er skruet godt på, og vrik derefter ventilen frem og tilbage. Hvis du hører små lyde af luft, der slipper ud, er den porøs.

Du kan også fugte ventilen med sæbevand, før du vrikker med den: hvis der er en luftlækage, vil den vise sig som små bobler.

Hvordan udskifter man en dækventil?

Proceduren ved udskiftning af ventilen kræver to ting:

 • Viden om, hvordan man gør det.
 • At være udstyret med det tilbehør og de maskiner, der bruges af fagfolk til at fjerne dækket, udskifte ventilen (eller den indvendige forsegling, hvis det er en elektroniske ventil), justere hjulets afbalancering i overensstemmelse med informationerne fra en maskine udformet til dette formål.
   

Uden denne viden og dette udstyr kan udskiftning af en ventil være risikabelt og dermed en risiko på vejen. Derfor anbefaler vi, at du får din dækventil udskiftet af en dækspecialist. Du kan bruge vores værktøj nedenfor til at finde en tæt på dig.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
 • Car
 • Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.