microsoftteams image

Kan du skifte størrelsen på dine dæk?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Vil du gerne skifte størrelsen på dine dæk? Det er muligt, men der er også begrænsninger ift. at skifte dækstørrelsen. I denne artikel vil vi gå igennem dem.

Hvad er størrelsen på et dæk?

Når man taler om størrelsen på et dæk, så taler man faktisk om dækkets dimensioner, og dette inkluderer følgende elementer, som kan læses på dækkets sidevæg

tyre size
 • Bredden (f.eks. 205) i millimeter.
 • Højde/bredde-forholdet (f.eks. 55) i procent. Dette er forholdet mellem sidevæggens højde på et dæk og dækkets bredde.
 • Dæktypen (f.eks. R for radial)
 • Diameteren (f.eks. 17) i tommer.
 • Belastningsklassifikationen (f.eks. 91) Dette nummer er et indeks, der svarer til den maksimale belastning, som et enkelt dæk kan klare.
 • Hastighedsindekset (f.eks. V) Dette bogstav er et indeks, som svarer til den maksimale hastighed, ved hvilken et dæk kan bære sit maksimale belastning.

Hvilke skift i dækstørrelser er mulige?

Når du køber en bil, vil du kunne finde en angivet standardstørrelse på dækkene, som er foreslået af forhandleren, såvel som andre mulige dækstørrelser, der vil indeholde flere forskellige alternativer, der er godkendt af fabrikanten

Eksempel for en PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech fra 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Det er eksempelvis muligt at vælge et andet diameter på dækket, som regel ud fra tre muligheder. En bil kan have en godkendt hjuldiameter på 15, 16 og 17 tommer.

Hvis du skifter diameteret på et hjul, vil det naturligvis betyde, at du skal udskifte fælgene. De kan være lavet af metalplader, som de oprindelige, eller de kan være lavet af aluminium, som er lettere og mere attraktivt.

Godkendelser

De forskellige dimensioner, som en bilfabrikant leverer, er alle godkendte til bilen.
Det er meget nemt at finde ud af, hvilket dimensioner som er godkendte. De er almindeligvis indikeret på klistermærket på førerdøren, i instruktionsbogen, eller i nogle tilfælde også på brændstofdækslet.

Kan jeg montere et dæk med en anden størrelse end de størrelser, der er godkendt?

Det er et krav, at du overholder de størrelser, som er godkendt af forhandleren. I nogle lande er det muligt at gøre undtagelser, såfremt dækkets diameter holdes inden for en grænse på ikke mere end -2 % og +1.5 %.

Det anbefales, at de godkendte størrelser overholdes, så du ikke sætter sikkerheden på spil for dig, dine medbillister og for andre bilister, når du kører på vejene. Hvis du vælger dækstørrelser, som ikke er godkendte, kan du ende med at montere dæk, som er for bredde, hvilket kan give farlige situationer, da dækket kan rage længere ud end selve bilen. Eller dæk med et utilstrækkeligt belastningsindeks, eksempelvis for erhvervskøretøjer, hvis funktion ofte er at fragte genstande.

Da fartmåleren tager højde for hjulenes diameter, kan den viste hastighed også blive påvirket og være upræcis, lige såvel som kilometertallet, hvis du vælger ikke-godkendte dækstørrelser.

Hvad er konsekvenserne, hvis jeg ikke overholder godkendelsesniveauet?

Selvom der i nogle lande tolereres små afvigelser, så kan det give forskellige problemer og farer, hvis du ikke bruger dæk med godkendte dimensioner. Disse kan være er:

 • mindre sikkerhed, når du er på vejene
 • en bøde, hvis politiet stopper dig og kontrollerer dine dæk
 • dit væksted kan vælge at afvise at kontrollere din bil
 • du vil kan ende med ikke at være dækket af forsikringen, hvis du skulle komme ud for en ulykke


Hvis du derimod overholder de godkendte dimensioner, vil du få mere frihed og fleksibilitet og undgå disse ubekvemme situationer.

Hvornår er jeg nødt til at skifte størrelsen på mit dæk?

Hvis din bil er blevet importeret fra et andet kontinent, anbefales det, at du sikrer, at dækkene overholder kravene i dit område, som er angivet af fabrikanten. 
(Forordningerne R30 og R117, som er anvist med et E2-mærke på dækkets sidevæg).

Hvis din bil for eksempel bliver importeret fra USA til Europa, er det et lovmæssigt krav, at du tilpasser størrelsen på dine dæk og overholder det europæiske godkendelsesniveau.

Hvornår kan jeg forøge eller nedsætte mine dæks belastnings- og hastighedsindeks?

"3PMSF-certificeringen (3-Peak Mountain Snow Flade) på siden af et vinterdæk "

Dæk, der bruges om vinteren (vinter- eller helårsdæk), skal have følgende godkendelser: M+S (mudder og sne) og 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes).

Hvis dækkene er 3PMSF-mærkede (certificerede til vinterkørsel på våde og snedækkede veje), tillader de lovmæssige krav at montere vinterdæk med et lavere hastighedsindeks end det anbefalede.

Dette skyldes, at billister sænker den gennemsnitlige fart om vinteren, når de kører på snedækkede veje.

Den eneste begrænsning er, at man skal fastgøre et mærke inde i bilen, som er synligt for billisten, for vedkommende bliver mindet om den maksimale hastighed, der skal overholdes. Hvis dækket kun er M+S-mærket og ikke 3PMSF-mærket, er det lovmæssigt forbudt at sænke hastighedsindekset. Dette blev vedtaget i januar 2020.

For kørsel om sommeren er det muligt at vælge dæk med et højere belastningsindeks og/eller hastighedsindeks end det, der er angivet af fabrikanten, men det må i alle tilfælde ikke være lavere.

Hvor mange dæk skal jeg skifte på samme tid?

Det er et krav at skifte størrelsen på alle fire dæk på samme tid, ikke blot to dæk på samme aksel.

Nu hvor du har al den nødvendige information, du har brug for, til at skifte din dækstørrelse, kan du bruge vores dækvælger neden for at finde de rette dæk til dig:

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
 • Car
 • Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.