Eksempel for en PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech fra 2021:
195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V
Det er eksempelvis muligt at vælge et andet diameter på dækket, som regel ud fra tre muligheder. En bil kan have en godkendt hjuldiameter på 15, 16 og 17 tommer.
Hvis du skifter diameteret på et hjul, vil det naturligvis betyde, at du skal udskifte fælgene. De kan være lavet af metalplader, som de oprindelige, eller de kan være lavet af aluminium, som er lettere og mere attraktivt.
Godkendelser
De forskellige dimensioner, som en bilfabrikant leverer, er alle godkendte til bilen.
Det er meget nemt at finde ud af, hvilket dimensioner som er godkendte. De er almindeligvis indikeret på klistermærket på førerdøren, i instruktionsbogen, eller i nogle tilfælde også på brændstofdækslet.
Kan jeg montere et dæk med en anden størrelse end de størrelser, der er godkendt?
Det er et krav, at du overholder de størrelser, som er godkendt af forhandleren. I nogle lande er det muligt at gøre undtagelser, såfremt dækkets diameter holdes inden for en grænse på ikke mere end -2 % og +1.5 %.
Det anbefales, at de godkendte størrelser overholdes, så du ikke sætter sikkerheden på spil for dig, dine medbillister og for andre bilister, når du kører på vejene. Hvis du vælger dækstørrelser, som ikke er godkendte, kan du ende med at montere dæk, som er for bredde, hvilket kan give farlige situationer, da dækket kan rage længere ud end selve bilen. Eller dæk med et utilstrækkeligt belastningsindeks, eksempelvis for erhvervskøretøjer, hvis funktion ofte er at fragte genstande.
Da fartmåleren tager højde for hjulenes diameter, kan den viste hastighed også blive påvirket og være upræcis, lige såvel som kilometertallet, hvis du vælger ikke-godkendte dækstørrelser.