r1a2 header

Hvordan vælger jeg de bedste dæk til min bil

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvilke dæk har jeg brug for? Hvordan vælger jeg de bedste dæk til min bil? Hvis du stiller dig selv disse spørgsmål, hjælper vores artikel dig med at finde frem til de kriterier, der er vigtige, for at du kan træffe det rigtige valg.

Det kan virke, som om dækstørrelsen er den eneste faktor, der bør tages i betragtning, når man skal vælge dæk. Men som du vil se i nedenstående, er det også vigtigt at tage din kørestil samt vejrforhold i betragtning. For at hjælpe dig med at træffe det rigtige valg, nævner vi også de europæiske mærkningssystem og giver dig værktøjer til at træffe din beslutning.

Vær opmærksom på de af fabrikanten angivne størrelser

Det er det allerførste kriterie at tage højde for, når du vælger dæk til din bil. Da dæk ikke findes i en standardstørrelse, bør du finde ud af, hvilken dækstørrelse der passer til din bil, inden du træffer din beslutning i henhold i forhold til de andre kriterier, som vi forklarer i nedenstående.

Du finder dit dæks størrelse på siden af dækket

Hvor finder jeg min bils dækstørrelse?

Se på siden af et hvilket som helst af dine dæk og notér dig tallene og bogstaverne.
Disse oplysninger hjælper dig med at finde dæk, som passer til din bil.
Her er et eksempel på et dæks samtlige størrelser: 255/55 R17 72H

Du kan også se dækstørrelsen på døren i kører- eller passagersiden:

Dækstørrelserne står også opført i din bils ejermanual (som du burde kunne finde i handskerummer). Disse dokumenter indeholder normalt alle oplysninger om dækstørrelse og specifikationer samt det korrekte lufttryk.

Hvad betyder bogstaverne og numrene?

Dækbredde (Eksempel: 255)
Dækbreddden i millimeter er målt fra det bredeste punkt på ydresiden af dækket til det bredeste punkt på indersiden af dækket.

Højde/bredde-forhold(Eksempel: 55)
Forholdet mellem dæksidens højde og dækkets bredde (også kaldet profilen). Jo mindre forholdet er, jo mindre er dæksidens højde, hvilket betyder bedre sving, men hårdere kørsel.

Opbygning(Eksempel: R)
Dette angiver, hvordan dækkets indre sammensætning. Det kan være R (Radial) som de fleste dæk eller D (Diagonal) eller B (Bæltedæk).

Fælgdiameter(Eksempel: 17)
Tallet er i tommer og angiver diameteren på den fælg (dvs. det hjul), som dækket er designet til at passe til.

Belastningsindeks(Eksempel: 72)
Dette angiver, hvor høj vægt et dæk er godkendt til at bære ved sikkert maksimalt lufttryk. Tallene refererer til en tabel, som specificerer dækkets belastningskapacitet.
For eksempel, 72 = 355 kg.

Du kan finde dit på belastningsindekstabellen:

Tabel over hastighedsindeks : (Eksempel: H)

Dette angiver den maksimale sikre hastighed, ved hvilken dækket er godkendt til at bære en belastning under specificerede forhold. Hastigheder rangerer fra A (laveste) til Y (højeste), med én undtagelse: H ligger mellem U og V.

For eksempel, H = 210 km/h.


På hastighedsindekset kan du se, hvad dit dæks maksimale hastighed er. Det er hverken anbefalet eller tilladt at overskride hastighedsgrænserne.

Dæk med stor belastningskapacitet (HL-dæk) 

HL-dæk er udviklet til at kunne klare vægten af el- og hybridbiler. Et HL-dæk har en højere bæreevne end et almindeligt dæk med tilsvarende størrelse. 

Hvordan kan man genkende et Hl-dæk? Et HL-dæk kan genkendes ved det HL-mærke, der er markeret ved dækstørrelsesangivelsen. Yderligere oplysninger

Hvad er OE-dæk?

OE står for ”Original Equipment”, hvilket betyder, at dækkene af bilfrabrikanten er godkendt som standardmontering på din bil. Nogle bilfabrikanter, som bl.a. Audi, BMW og Mercedes udstyrer deres biler med dæk, som er designet specielt til deres mærke. Disse dæk har en særlig OE-mærkning på siden. I sådanne tilfælde anbefaler MICHELIN at udskifte dækkene på din bil med dæk, der har det nødvendige OE-mærke.

Oversigt over OE-mærkninger efter bilmærke:

Et eksempel på en OE-mærkning på et dæk

Vælge dæk til min bil i henhold til brug og forhold under brug

Når først du har målene, er der tre yderligere kriterier at tage højde for:

● vejrforholdene, når du kører
● din kørestil
● biltypen (elektrisk eller termisk)
 

Vejrforhold:

Et yderligere kriterie, vi anbefaler, du tager højde for ved valg af dæk til din bil, er vejrforholdene.

Hvordan vælger jeg dæk til min bil i forhold til klimaet?

 

● Vælg sommer- og vinterdæk, hvis du kører i bjergområder, der er udsat for strenge vejrforhold (sne, vinter, is) og temperaturer under 7° flere måneder af året. Hvis vintervejrforholdene er endnu strengere, læs vores artikel ”Hvordan vælger jeg vinterdæk?

 

34963888 m

 

● Vælg helårsdæk, hvis du bor et sted med mildere vintre og lejlighedsvis snevejr.
● Vælg sommerdæk hele året, hvis du kører i områder i Sydeuropa med milde vintre (temperaturer over 7°C og ingen sne).

Din kørestil:

For at være sikker på, at du nyder din kørsel, vælg dæk, der passer til den måde, du kører på.

Hvis du kan lide en stille og behagelig køretur:

Vælg dæk, der især har fokus på komfort, en gnidningsfri kørsel eller lav vejstøj. Helt generelt er touring dæk med en lavere hastighed (S, T eller H-mærkning på siden) optimale til mere komfort i stedet for hastighed – det anbefales aldrig at montere et dæk med et lavere hastighedsindeks end det af din bilfabrikant specificerede. Undgå også aggressive slidbanedesigns – de ser cool ud, men kan forårsage meget vejstøj. Vores Primacy 4+ ville for eksempel være et godt valg.

Hvis du vil mærke ethvert sving:

Vælg dæk, der har fokus på god manøvrering og styrepræcision. De kaldes ofte high-performance-dæk og har højere hastighedsindeks, hvilket betyder, at de er optimeret til at yde bedre kontrol og en stivere, mere præcis kørsel.

Vores Pilot Sport 5 passer eksempelvis til denne kørestil.

Køretøjstype (elektrisk eller termisk):

Flere og flere elektriske biler kommer på markedet. Specifikke dæk tilbydes nu, fordi de er designet til disse bilers særlige egenskaber. Dæk med lav rullemodstand er for eksempel egnet til at maksimere batteriets ydeevne. Det er tilfældet for E-Primacy og Pilot Sport EV-dæk.

Selv om E-Primacy dækket ikke er specielt designet til elektriske biler, egner det sig særlig godt til dem, da det yder lav rullemodstand. Pilot Sport EV paser bedre til ”sporty” elektriske biler (fx Porsche Taycan, Tesla Model Y osv.)

TDÆKTYPEINDEKS​

TIL HVILKE BILER?

ANBEFALET TIL

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Termisk

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Termisk / Elektrisk

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Termisk

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Elektrisk

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Termisk / Elektrisk

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Termisk / Elektrisk

Vælge dæk til min bil i henhold til det europæiske dækmærke

For at hjælpe med at vælge det bedste dæk til din bil, kan du også bruge mærkningen fastsat af de europæiske autoriteter, som gør det muligt at fremhæve dæks bestemte ydeevne, især vådt greb og energieffektivitet på en skala fra A til E.

Se vores artikel om den europæiske dækmærkning

Et værktøj til at hjælpe dig med at vælge de bedste dæk til din bil

Dette værktøj vil hjælpe dig med at vælge de mest egnede dæk, der er til rådighed fra MICHELIN's hovedserier, efter sæsonbestemte kriterier, som er nævnt ovenover. 

Hvis du eksempelvis har en familiebil såsom en Renault Scenic og kører i et bjergrigt område, så vil du skulle skifte mellem sommer- og vinterdæk.  

I dette tilfælde kan du vælge MICHELIN Alpin ⁶ til vinterkørsel og MICHELIN Primacy ⁴ til sommerkørsel. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.