WHAT IS ROLLING RESISTANCE?

Hvad er rullemodstand?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Rullemodstand (RR) har en væsentlig indflydelse på den energi, et køretøj har brug for for at bevæge sig. Derfor er der en direkte sammenhæng med brændstofforbruget for biler med forbrændingsmotorer - omkring 20 % - eller batterirækkevidde for elbiler. Dækdesign kan hjælpe med at reducere RR.

Hvad er rullemodstand?

Først og fremmest, lad os være sikre på, at vi forstår ideen om dækkets rullemodstand. Som navnet antyder, refererer rullemodstand til den modstand, som dit bildæk oplever, når det ruller over en overflade. Hovedårsagerne til denne modstand er dækdeformation, vingemodstand og friktion med jorden. 

Jo højere rullemodstanden er, jo mere energi skal der til for at overvinde den. Derfor er der en betydelig indflydelse af dækkets rullemodstandbrændstofforbruget (og på hvor længe dine dæk holder). En stigning på 30 % i rullemodstanden genererer mellem 3 og 5 % af brændstofoverforbruget.

lere elementer har en effekt på rullemodstanden: dæktryk, slidbane, diameter, bredde eller de materialer, der anvendes til dæk eller i deres konstruktion. Hvad angår dæktryk, har undersøgelser udført på franske veje (1) vist, at mere end 50 % af bilerne kører mindst 0,3 bar under det påkrævede dæktryk. Dette resulterer i en betydelig stigning i rullemodstanden: +6 % for et undertryk på 0,3 bar og +30 % for et undertryk på 1 bar. 

Dæk handler også om vejgreb

Dog er dækmodstand ikke desto mindre nødvendig. En del af rullemodstanden forårsaget af friktion mellem vejbanen og dækket resulterer i trækkraft, og vejgreb er afgørende for sikkerheden. Trækkraft er den kraft, der kræves for at generere bevægelse - hvilket får dækket til at rulle hen over en overflade i stedet for at snurre på ét sted.

Så du har brug for rullemodstand, men ikke tabet af energi gennem varme, som det skaber. Er det muligt både at have lav rullemodstand OG et godt vejgreb i samme dæk?

Her kommer dækkene med lav rullemodstand!

Dæk med lav rullemodstand – også kendt som LRR - er derfor designet til at reducere energiudledningen – og <b>dermed spare brændstof</b>. Dette gøres gennem innovationer anvendt på alle aspekter af dækket:

  • Dækkonstruktion, form og slidbanemønster: dækkets arkitektur gennem de indvendige lags geometri og beskaffenhed og slidbanernes design har stor indflydelse på omfanget af de deformationer, dækket gennemgår, og dermed på rullemodstanden.
  • Dækkets vægt: For den samme deformation, jo mere massiv en genstand er, jo mere opvarmes den.
  • Optimering af gummiblandinger og de forskellige komponenter, der bruges i dækket: Det er en vigtig kilde til fremskridt med at reducere den energi, dækket absorberer.

MICHELIN e.PRIMACY: bildæk med lav rullemodstand

Det mest effektive i sin kategori (2) med hensyn til rullemodstand, MICHELIN e.PRIMACY-dækket kombinerer både fremragende rullemodstand og fremragende bremseevne. Rullemodstand udmønter sig i 3 fordele: reduceret brændstofforbrug, færre CO²-emissioner og større rækkevidde.
Samtidig leverer MICHELIN e.PRIMACY stor vådbremseydelse og over lang tid. Selv efter 30.000 km lever det op til de standarder, der forventes af et nyt dæk. Samlet set er det kun 1 % af dækkene, der lykkes med at kombinere dette niveau af rullemodstand (A) med niveauet af bremseydelse på våde veje (A/B).

Med hensyn til brændstofforbrug, hvor stor forskel gør dæk med lav rullemodstand?

"Et dæks brændstofforbrug repræsenterer en fuld tank ud af fem" forklarer Cyrille Roget, Science and Innovation Communications Director hos Michelin. "Dette hænger sammen med dækkets rullemodstand. Og det er ikke ubetydeligt, hvis du tænker på mængden af brændstof, vi putter i vores tanke. Så det rigtige dæk kan virkelig hjælpe dig med at spare penge."

For at være specifik, takket være MICHELIN e.PRIMACY-dækkets lave rullemodstand, sparer bilejere omkring 0,21 liter brændstof pr. 100 kilometer og omkring €80 i løbet af dækkets levetid (3). For et elektrisk køretøj, øges rækkevidden med anslået 7 % sammenlignet med andre dæk i dets kategori – det er 30 km, for en anslået rækkevidde på 400 km (4).

Er dæk med lav rullemodstand pengene værd?

Det er ikke kun din pengepung, der nyder godt af forbedringer i brændstofeffektiviteten takket være dæk med lav rullemodstand. De er også et skridt mod mere miljøvenlig kørsel. Når det kommer til en forbrændingsmotor, skærer du også ned på dit forbrug af fossile brændstoffer ved at reducere brændstofforbruget. Og for en elmotor betyder større rækkevidde mindre forbrug på elnettet, som i Europa får 40 % af sin energi fra kraftværker, der brænder fossile brændstoffer.

Sådan finder du et dæks rullemodstand

Når du køber et dæk i Europa, kan du <b>finde rullemodstandsgraden på mærket</b>. Der er tre parametre: dækkets energieffektivitet (som fortæller dig om rullemodstanden), dækkets vådgreb og dækkenes støjniveau. Fra 1. maj 2021 vil disse etiketter blive opdateret: med klassifikationer fra A til E, nysne/is-ydeevneikon og en QR-kode, der giver adgang til EU-dækdatabasen EPREL. Få mere at vide om hvordan du læser de europæiske dækmærker!

Juridiske meddelelser

(1) Data indsamlet på franske motorveje i 2000 under MICHELIN "Fyld luften op" operationer.

(2) MICHELIN e.Primacy-kategori af dæk er defineret som et Premium såsom CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP brands og er ikke dedikeret til applikationen Original Equipment (dvs. ikke designet til at opnå bilproducenter specifikke mål) men dæk, der kan købes hos forhandlere.
Test af rullemodstand - Test af rullemodstand udført på maskine af Applus Idiada, på Michelin anmodning, juni (på ny) og august (på 2 mm poleret) 2020, på dimension 205/55 R16 91V, sammenlignende MICHELIN e.PRIMACY ( ny: 5,58 kg/t og slidt: 5,13 kg/t) versus MICHELIN PRIMACY 4 (nyt: 7,74kg/t og slidt: 6,25 kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (ny: 7,17kg/t og slidt: 5,81 kg/t); CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nyt: 6,39kg/t og slidt: 5,49 kg/t); CONTINENTAL PREMIUM KONTAKT 6 (nyt: 8,93 kg/t og slidt: 6,94 kg/t); DUNLOP BLURESPONSE (ny: 7,97kg/t og slidt: 5,54 kg/t); GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nyt: 7,01kg/t og slidt: 5,38 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 BLÅ (ny: 6,96kg/t og slidt: 6,30 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 (ny: 8,79kg/t og slidt: 6,97 kg/t).

(3) Når det er nyt, genererer MICHELIN e·Primacy i gennemsnit 2 kg/t rullemodstand mindre end konkurrenterne, svarende til en reduktion af brændstofforbrug på op til 0,21 l/100 km, svarende til mindre C02-udledning på op til 5 g for en VW Golf 7 1.5 TSI eller på op til 7 % i autonomi for en VW e.Golf. 
Under brug genererer MICHELIN e·Primacy i gennemsnit 1,5 kg/t mindre rullemodstand end konkurrenters, besparelsen svarer til en brændstofbesparelse på op til 80 euro. Denne besparelse er lig med op til 174 kg sparet C02. Anvendelsesbesparelsen estimeres i gennemsnittet på nye og poleret 2 mm data for at tage højde for ydeevne i realtid – Alle besparelser estimeres på en base af 35 000 km og en brændstofpris på 1,46 euro/l (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 vægtet på de top 10 lande for anvendelse af motorkøretøjer på nationalt og udenlandsk territorium - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Faktiske brændstof- og omkostningsbesparelser kan variere afhængigt af kørselsvaner, køretøj eller dæktryk,

(4) Øget EV-batterirækkevidde og CO2-reduktion. Når det er nyt, genererer MICHELIN e.PRIMACY i gennemsnit 2 kg/t rullemodstand mindre end konkurrenterne, svarende til en reduktion af brændstofforbrug på op til 0,21 l/100 km, svarende til mindre CO2-udledning på op til 5 g for en VW Golf 7 1.5 TSI eller svarende til en reduktion på op til 7 % i autonomi for en VW e.Golf.

Krediteringer

Foto- og videokreditter:
06photo / Adobe Stock
Michelin- ATALANTE - David CHAMBRIARD
Michelin

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.