Motorcycle tyre repair: is my tyre repairable?

REPARATION AF MOTORCYKELDÆK: KAN MIT DÆK REPARERES?

Der er ikke noget mere frustrerende end at punktere langt væk hjemmefra eller langt fra nærmeste værksted. Kan man reparere et punkteret motorcykeldæk? Hvis ja, hvordan foregår det så? Svaret finder du i denne artikel.

Artiklens indhold:

Kan motorcykeldæk repareres?

I nogle konkrete tilfælde er det muligt at reparere et punkteret dæk på en motorcykel. Men det er usandsynligt, at du selv kan stille den rigtige diagnose.

Hvorfor? For det første skal du have adgang til indersiden af dækket. For det andet fordi det kræver et professionelt øje at vurdere dets tilstand og stille den korrekte diagnose.

Afhængigt af dit dæks tilstand vil han dækspecialisten enten reparere det eller anbefale at udskifte det. Det er derfor vigtigt, at du tager dækket til en dækspecialist så hurtigt som muligt, så han kan drage konklusioner om dit dæk.

Det er selvfølgelig svært at vise dit dæk til en dækspecialist, hvis du er langt fra det nærmeste værksted, og dit dæk er fladt! I dette tilfælde kommer det an på en af to ting:

- Du har et reparationskit til en motorcykeldæk: Hvis det lykkes dig at finde punkteringen, bruger du kittet til at reparere* dækket midlertidigt, så du kan køre til nærmeste værksted.
- Hvis du ikke har et reparationskit til motorcykledæk: få din motorcykel bugseret til det nærmeste værksted. Normalt er et opkald til dit forsikringsselskab alt, der skal til for at få fat i en mekaniker.

Hvis dækvulsten er beskadiget (og kommer ud af fælgen), fraråder vi en midlertidig reparation med dit kit. Få din motorcykel bugseret af en havariservice.

Reparationskit til motorcykeldæk

I et reparationskit til motorcykeldæk er der normalt tætningspropper til midlertidig reparation af et motorcykeldæk. For at lappe et punkteret dæk indsættes tætningsproppen med et værktøj udefra, så hullet tætnes. Den spraydåse, som normalt er inkluderet i kittet, skrues derefter på ventilen, så dækket kan pumpes op igen.

flat tyre

Det er vigtigt at vide, at denne type reparation kun er midlertidig. For det første fordi en tætningsprop indsat i dækket på denne måde ikke garanterer fuldstændig tæthed. For det andet fordi det er en stor sikkerhedsrisiko at køre efter en punktering uden at få indersiden af dækket tjekket af en fagmand.

reparationskittet til motorcykeldæk er kun en midlertidig løsning, så du kan køre til nærmeste værksted og få dækket undersøgt.

Måske spekulerer du på, hvordan et dæk repareres på en holdbar måde?

Det er præcis, hvad vi vil forklare i det følgende afsnit.

Hvordan repareres et motorcykeldæk?

mushroom

Reparation med dæklapper

Den mest effektive reparation, når det er muligt, er at bruge dæklapper.

Navnet på dette tilbehør kommer fra dets svampeform: en stilk, der passer ind i hullet for at forhindre luftcirkulation, og en flad del øverst, der forsegler hullet indefra.

Dette er den mest effektive reparation, da den forhindrer luft i at slippe ud af dækket, men også vand, snavs og andre eksterne elementer i at trænge ind i hullet. Det kræver adgang til indersiden af dækket (i modsætning til tætningsproppen, der sættes i udefra) og skal derfor udføres af en fagmand. Dækspecialisten følger specifikke trin for at gøre reparationen både effektiv og holdbar.

repairable zone

Reparerbare områder af dækket

Om det er muligt at reparere et motorcykeldæk, afhænger af hvor det er punkteret.

Et dæk kan kun repareres, hvis hullet er i T-zonen vist i diagrammet, det vil sige omtrent tre fjerdedele af slidbanen.

Dette område omfatter ikke kanten af dækmønsteret og dækkets sidevæg, hvor en reparation ikke ville holde.

Grænserne for dækreparation

Andre kriterier for at afgøre, om et dæk kan repareres, er hastighedsindekset, punkteringens diameter og antallet af reparationer.

Hastighedsindeks

Maksimal huldiameter

Maksimalt antal reparationer

< VR

6 mm

2

ZR

3 mm

2

Tabellen ovenfor viser, at:

- Det anbefales ikke at reparere et motorcykeldæk mere end to gange
- Et dæk med et hastighedsindeks under VR kan repareres op til en maksimal punkteringsdiameter på 6 mm
- Et dæk med et hastighedsindeks på ZR kan repareres op til en maksimal punkteringsdiameter på 3 mm

Når du får en punktering, kan dit dæk rammes af andre skader end selve punkteringen.

Hvis du for eksempel fortsætter med at køre et stykke tid efter en punktering, kan det føre til marmorering på indersiden af dækket, hvilket gør det mere skrøbeligt.

I praksis betyder det, at de kabler, der holder dækket og gummiet sammen, er blevet kraftigt deformeret. Synlig marmorering inde i dækket indikerer, at kablerne er blevet varme. I dette tilfælde er dækket farligt at køre på, og dækspecialisten vil derfor ikke anbefale en reparation.

mottling

Dæktætningskit

Dæktætningsmidlet er en slags gel, der indføres i dækket via ventilen for at begrænse risikoen for punkteringer. Når dækket roterer, spredes dæktætningsmidlet over hele den indvendige overflade og giver en jævn tætning.

Dæktætningskittet kan bruges forebyggende eller som reparation.

- Forebyggende kommes dæktætningsmidlet i dækket, når det er nyt for at forhindre punkteringer,
- Ved reparation sprøjtes det gennem ventilen for at tætne hullet efter en punktering. Derefter pumpes dækket op igen med en patron fra kittet.

Kvaliteten på tætningsmidler til motorcykeldæk kan variere fra mærke til mærke, og det samme gælder hvor længe, de er effektive. Du skal også være opmærksom på, at fordampning på grund af varme kræver, at du fra tid til anden tjekker, at dæktætningsmidlet ikke er tørret ud. Hvis dette er tilfældet, skal dækkets inderside rengøres, og dæktætningsmiddel indsprøjtes igen for at forlænge den beskyttende effekt. For korrekt brug henvises til dæktætningsmidlets specifikationer.

Reparation af motorcykeldæk nær mig

Er du i tvivl om, hvordan du finder en fagmand i nærheden af dig, som kan reparere dit motorcykeldæk? Brug vores funktion Find en forhandler.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.