Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

SOMMERDÆK KONTRA HELÅRSDÆK: HVORDAN VÆLGER MAN?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

I lang tid var det at vælge dæk en nem proces – sommerdæk til sommeren og vinterdæk til vinteren.

Men i dag tilbyder helårsdæk en helt ny række muligheder, og det er ikke altid nemt at vide, hvad der er den bedste løsning for dig. Det er her, Michelin kommer ind i billedet. Uanset om du tænker på sommer- eller helårsdæk, så er vi her for at give dig al den information, du har brug for, for at kunne træffe den rigtige beslutning.

Sommerdæk

Sommerdæk er udformet til at sikre optimale præstationer ved temperaturer over 7 °C og fungerer derfor bedst på tørre og våde veje og er især effektive på steder, hvor temperaturen ofte lejlighedsvis eller endda i længere perioder når over 35 °C.

braking on wet road_ENG

(1) Gennemsnitlig forskel i bremselængde for et vinterdæk sammenlignet med et sommerdæk. Bremselængde på et vådt underlag fra 50 til 0 km/t. Test udført af TÜV SÜD i 2013 med dimensionen 205/55 R15 ved en temperatur mellem 4 og 6 °C. 

Problemet med disse dæk er, at gummiet bliver hårdt, når temperaturen begyndere at falde til under 7 °C, hvilket gør dem mindre effektive om vinteren, specielt i vådt føre.

Som følge heraf udsætter du dig selv for fare, hvis du kører med sommerdæk under kolde vinterforhold. Det er især farligt, hvis du kører i sne med sommerdæk på din bil, da din bremselængde generelt er dobbelt så lang som hvis du havde certificerede vinterdæk.

braking on snow_ENG

(2) Gennemsnitlig forskel i bremselængde for et vinterdæk sammenlignet med et sommerdæk. Bremselængde på en snedækket vej fra 50 til 0 km/t. Test udført af TÜV SÜD i 2013 med dimensionen 205/55 R16 ved en temperatur mellem -4 og -6 °C.

Helårsdæk

Helårsdæk er hybriddæk, som er lige så behagelige at køre på i -10 °C som de er i 30 °C. Deres hemmelighed? De forener egenskaberne fra både sommer- og vinterdæk, så du kan køre sikkert i tørt og vådt føre, både om vinteren og om sommeren, og også i sne.

Michelins helårsdæk er 3PMSF-certificerede, og det er det, der bekræfter deres gode vinterpræstationer, især i sne.

Det er den største fordel ved helårsdæk i forhold til sommerdæk, og selv om de ikke er helt så effektive som et vinterdæk (som er og bliver det ultimative dæk i sne), så garanterer helårsdæk fremkommelighed og sikkerhed under de fleste forhold med sne. Denne fordel har dog en minusside. Når temperaturen kommer over 7 °C, har selv de bedste helårsdæk en lidt længere bremselængde, både på vådt og tørt underlag, end et sommerdæk.

MICHELIN CrossClimate 2

Relative præstationer for Michelins sommer-, vinter- og helårsdæk

Relative performance of MICHELIN's summer and all season tyres

Karaktererne afspejler niveauet for vejledende præstationer for de dæk, der sammenlignes.

Sommerdæk

Sommerdækkene MICHELIN Primacy 4+ og Pilot Sport 5 klarer sig bedst på tørre og våde veje i varmt vejr. De har en fremragende levetid, som man kan forvente det af mærket MICHELIN.

Helårsdæk

MICHELIN CrossClimate er et helårsdæk, der klarer sig godt både sommer og vinter, selv i sne. Dets holdbarhed er på niveau med sommerdæks, hvilket gør det til førende i sin kategori.

Sommerdæk kontra helårsdæk: Hvad skal man vælge?

Den vigtigste overvejelse ved køb af dæk, er de kørselsforhold, man sandsynligvis vil møde med sin bil.

Her er et skema, som kan hjælpe dig med at vælge:

Summer VS all season tyres: a diagram to help you choose

Hvis du bor i et område, hvor vintrene er milde, temperaturen sjældent falder til under 7 °C, og du aldrig støder på snedækkede veje, så er sommerdæk uden tvivl den bedste løsning for dig.

Hvis du derimod bor i et område, hvor temperaturen ofte falder til væsentligt under 7 °C, og hvor du hver vinter oplever flere dage med kørsel på snedækkede veje (lokalt snefald, rejser til skisportssteder, lejlighedsvise besøg hos familie eller venner i bjergrige eller snedækkede områder osv.), så vil helårsdæk være det bedste valg for dig.

Hvis du jævnligt støder på snedækkede veje, eller du bor i eller skal køre til et område, der er svært tilgængeligt om vinteren (stejle skråninger, veje uden snerydning), så er den bedste løsning for dig fortsat at bruge sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren, hvilket vil kræve, at du skifter dæk to gange om året.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.