How to choose a motorcycle helmet

HVORDAN VÆLGER MAN MOTORCYKELHJELM?

En motorcykelhjelm er et påbudt tilbehør. Hver gang du kører en tur, skal dit hoved (og eventuelle passagerers) være beskyttet af en hjelm, der er i stand til at absorbere stød i tilfælde af et fald. Men hvordan ved man, hvilken model man skal vælge, hvis man aldrig har købt en før? Vores eksperter guider dig igennem de vigtige kriterier, der skal tages i betragtning for at vælge den rigtige motorcykelhjelm.

Hvilken motorcykelhjelm er bedst?

Der er mange modeller af motorcykelhjelme på markedet.

De vigtigste er:

  • Fullface-hjelme
  • Pilothjelme
  • Flip-up hjelme
  • Offroad-hjelme
     

Et så bredt udvalg kan være forvirrende, hvis man er nybegynder. Først er det din brug af motorcyklen, der hjælper dig med at bestemme, hvilken type hjelm du vælger.

It is natural to look for motorcycle helmets specific to your activity

Til motocross er det for eksempel naturligt at kigge efter offroad-hjelme specifikt til denne disciplin.

The full-face motorcycle helmet offers better protection

Til bykørsel kan valget virke mindre oplagt. Skal du vælge en fullface-, flip-up eller pilothjelm? Hvis du ikke er sikker, så husk, at fullface-motorcykelhjelmen giver bedre beskyttelse.

Uanset hvilken type du går efter, så husk, at det er vigtigt, at motorcykelhjelmen opfylder de kriterier, vi nævner nedenfor.

Den rigtige størrelse på din motorcykelhjelm

En motorcykelhjelm, der er for lille, vil være ubehagelig. Hvis den er for stor, vil den sidde for løst og ikke beskytte så godt. Det er derfor nødvendigt at vælge en hjelm, der passer til din hovedstørrelse.

Head measurement for a motorcycle helmet can be made with a tape measure

How to measure for a motorcycle helmet?

 Hvis du ikke kender din hovedstørrelse, kan du måle dit hoveds omkreds 2 cm over ørerne med et målebånd eller et bånd. 

Head measurement for a motorcycle helmet can be made with a tape measure

Tjek derefter, om den størrelse, der er angivet bag på hjelmen, svarer til dine mål. Bemærk, at målene nogle gange er angivet med bogstaver, ligesom de er for tøj. S for small, M for medium, L for large ...

I dette tilfælde kan du se i denne tabel, som viser hvilke størrelser, der svarer til hinanden

Hovedomkreds

53/54 cm

55/56 cm

57/58 cm

59/60 cm

61/62 cm

63/64 cm

Hjelmstørrelse

XS

S

M

L

XL

XXL

Vælg en behagelig hjelm

Når du har fundet en motorcykelhjelm, der passer i størrelsen, så prøv den på.

Den må ikke bevæge sig, når du ryster på hovedet, og du må ikke kunne tage den af uden at åbne hageremmen. Det er også vigtigt, at du føler dig godt tilpas med den på.

Vær opmærksom på det mindste ubehag.

Behold motorcykelhjelmen på længe nok ved prøvningen til at konstatere eventuelt ubehag.

Du bør ikke føle et ubehageligt tryk mod tindinger, pande eller hals. Hvis du føler ubehag de steder ved første prøvning, kan det blive værre med tiden. Du bør  så fald prøve en anden motorcykelhjelm. Der er kun et område, hvor du bør føle, at det er stramt, og det er i kinderne. I starten kan dette virke ubehageligt, men skummet vil sætte sig over tid, hvilket vil øge komforten uden at det går ud over støtten.

Bemærk, at selv om størrelsen passer, kan nogle modeller føles ubehagelige på grund af, at deres form og din hovedform ikke passer sammen. Der er i dette tilfælde intet, du kan gøre, undtagen at prøve nogle andre.

Tjek tilbehøret

Prøv at bruge visiret, ventilationsåbningerne og andet tilbehør for at sikre, at alt er nemt at justere.

Stram hageremmen for at tjekke, at den ikke generer dig (du skal kunne få 2 fingre ind mellem remmen og din kind).

Tag dine briller på

Hvis du bruger briller, skal du sikre dig, at du kan have dem på med hjelmen uden at føle ubehag. Nogle motorcykelhjelme har riller, der gør det muligt at indsætte brillestængerne.

Tjek vægten på hjelmen

Vægten på en motorcykelhjelm kan variere alt efter de anvendte materialer: der er polykarbonathjelme, som generelt giver et godt forhold mellem pris og kvalitet, fiberhjelme, som er mere modstandsdygtige, og multifiberhjelme, som er både modstandsdygtige og lette.

Vi anbefaler, at du holder øje med hjelmens vægt, da den er vigtigt for din komfort. En motorcykelhjelm, der er for tung, kan være ubehagelig på lange ture, da den belaster halsen. På den anden side kan en hjelm, der er for let, være i ubalance med vægten enten for langt fremme eller for langt tilbage.

Ideelt set bør en voksenhjelm veje mellem 1,2 og 1,4 kg.

Synsfeltet

Når du først er på farten, skal din motorcykelhjelm give dig det bredest mulige synsfelt. Tjek dette ved at sikre dig, at dine øjne er centreret i hjelmens åbning.

On the road, your motorcycle helmet should give you the widest possible field of vision

På farten skal din motorcykelhjelm give dig det bredest mulige synsfelt

Ventilation af hjelmen

Ventilationssystemer er vigtige for fjernelse af kondens. Hvis de er af dårlig kvalitet, vil det være vanskeligt at fjerne duggen i koldt eller varmt vejr, og du kan få det for varmt om sommeren.

Ulempen er, at en velventileret motorcykelhjelm er mere støjende, så det handler om at finde det rigtige kompromis. Pilot- og flip-up hjemle har ikke en hagebeskytter og er derfor mere støjende end en fullface-hjelm.

Bemærk, at mange hjelme nu er udstyret med et original Pinlock-visir (en smidig plastiklinse monteret på indersiden af dit visir, der absorberer fugt og giver effektiv beskyttelse mod dug).

Hjelmmaterialer

Vi anbefaler, at du vælger en motorcykelhjelm af kvalitetsmaterialer med tykt, allergivenligt skum. Vælg også gerne aftageligt indvendige dele, som er nemmere at rengøre.

Hageremmens spændesystem

Der findes forskellige spændesystemer til hageremme: med et dobbelt D-spænde eller et mikrometrisk spænde.

Det dobbelte D-spænde bruges primært inden for motorsport, fordi det er lettere, men alligevel effektivt. Det er kendetegnet ved to D-formede metalspænder. Remmen føres igennem det ene spænde og derefter igennem det andet spænde i den modsatte retning.

Det mikrometrisk spænde er nemmere at justere og betjene. Det kan udløses med en hånd.

Hvad angår sikkerhed, er begge systemer lige effektive. Du skal vælge det, du synes er mest behageligt.

The chinstrap tightening system of your motorcycle helmet

Din motorcykelhjelms udseende

For nogle mennesker er hjelmens udseende selvfølgelig vigtigt. Dit øje kan blive tiltrukket af en hjelmmodel på grund af dens design, form eller farver. Men husk, at sikkerhed og komfort er vigtigst.

Motorcykelhjelme til kvinder

Nogle producenter tilbyder motorcykelhjelme med tykkere kindskum for at kompensere for kvinders tyndere ansigter. Igen er det et spørgsmål om at prøve sig frem og finde den hjelm, der giver god komfort og sikkerhed.

Motorcykelhjelme til børn

Til børn anbefaler vi at tilvælge den bedst mulige sikkerhed ved at vælge en fullface-motorcykelhjelm, som giver bedre beskyttelse. Vær dog forsigtig med vægten på hjelmen, da børns halse stadig er skrøbelige og ikke bør overbelastes.

Andre vigtige punkter for at opnå den bedst mulig sikkerhed

Motorcykelhjelmen er det første vigtige udstyr for din beskyttelse, når du kører, men ikke det eneste. Det er også vigtigt at vælge det rigtige motorcykeludstyr til din brug, så resten af din krop også er beskyttet.

Husk også, at dækkene er de eneste kontaktpunkter mellem vejen og din motorcykel. Af hensyn til din sikkerhed og sindsro skal du vælge dem med omhu, så du kan stole trygt på dem.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.