r9a12 header def

Hvordan kan dæk forbedre kilometertallene og brændstoføkonomien?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvis du kender til dit forholdet mellem dæk og brændstofseffektivitet, vil du være i stand til at køre længere på en fuld tank, hvilket ikke kun er godt for din tegnebog men også for miljøet. I det følgende vil vi se på, hvordan du kan forbedre din brændstoføkonomi med fokus på dækket og koderne, der indikerer dets brændstofseffektivt: hvordan skal mærket forstås, og hvad dækmærkning af brændstofeffektivt virkelig betyder.

Hvad er brændstoføkonomi?

Det er ikke så nemt, som det ser ud til at beregne, hvor langt din bil kan køre på en fuld tank. To køretøjer kan starte kørslen med samme brændstofmængde og køre den samme distance, men deres endelige brændstofforbrug, når de ankommer til destinationen, kan være vidt forskellig pga. en række faktorer. Brændstofforbruget måles i kilometer pr. liter (km/l). Jo længere din bil kører på literen, desto mere brændstofeffektiv er den.

Der er ganske vidst angivet et kilometertal for din bil, men hvor langt din bil kan køre på en fuld tank afhænger også af andre faktorer såsom kørestil, dæk og terræn. Derfor bruger vi ofte udtrykket ”brændstoføkonomi”, ift. hvordan motorens forbrug af bilens brændstof kan optimeres.

Hvordan reduceres brændstofforbruget: forstå køretøjer

At have en forståelse for, hvilke biler der forbruger mest og hvorfor, er nøglen til at finde ud af, hvordan man forbedrer sin bils brændstoføkonomi. En tommelfingerregel siger, at jo større og tungere bilen er, desto højere er brændstofforbruget. Hvorfor? 

Dette skyldes delvist bilens rullemodstand. Den nødvendige energi, der skal til for at skubbe en bil, som står helt stille, frem på et fladt underlag afhænger udelukkende af dækkenes rullemodstand. Jo tungere bilen er, desto hårdere er man nødt til at skubbe, hvilket betyder, at mere energi er påkrævet. Men hvis din bil har dæk med lav rullemodstand, kan den blive skubbet fremad med mindre kraft.

Derfor kan man sige, at en simpel måde at spare brændstof på er ved at vælge en mindre og lettere bil. Eller ved kun at tage det med i bilen, som du har brug for!

Sådan forbedrer du din bils brændstoføkonomi

Det er logisk, at en udskiftning af bilen ikke er en optimal løsning for alle. Nogle mennesker er nemlig afhængige af, at deres bil har en vis størrelse, bl.a. børnefamilier eller personer, der skal transportere store dele med deres bil. Lad os derfor tage et kig på, hvordan du kan få en fuld tank til at række længere med disse tips til at forbedre din bils kilometertal.

•    Dæktryk
En væsentlig faktor, som mange ikke overvejer, når det handler om at forbedre en bils brændstoføkonomi, er dæktypen og dæktrykket. Et forkert dæktryk kan være en unødvendig kilde til, at din bil bruger mere energi, så husk at kontrollere dæktrykket jævnligt. Dette er også vigtigt ift. din og dine passagerers sikkerhed.

•    Vedligeholdelse
Regelmæssig vedligeholdelse af din bil sikrer, at alle dens dele fungerer korrekt, hvilket optimerer brændstoffets cirkulation i bilen, og dermed forhindrer et unødvendigt højt energiforbrug. Noget, der virkelig kan gøre en forskel for din bils kilometertal, er at sørge for, at motoren fungerer korrekt eller at reparere en defekt oxygen sensor.

•    Gør din bil lettere
Sørg for, at du ikke har mere bagage med end nødvendigt for at spare brændstof. Jo mere bagage, du har med, desto større vil trykket være på dækkene og desto mere energi skal din bil brug for at klare rullemodstanden. Kontroller bagagerummet: sørg for ikke at køre rundt med mere, end hvad der er højst nødvendigt i bagagerummet.

•    Reducer luftmodstanden
De fleste biler er bygget med kurvede aerodynamiske linjer, som hjælper bilen med at køre problemfrit gennem luft. Jo mere du kan reducere luftmodstanden, desto højere er din brændstofbesparelse. Hvis du har en tagboks eller cykelanhænger på din bil, bør du overveje at fjerne dem, indtil du skal bruge dem.

•    Planlæg dine ture 
En måde, hvorpå du kan forbedre din bils brændstoføkonomi, inden motoren overhovedet er startet, er ved at planlægge dine køreture på forhånd. På denne måde kan du undgå trafik og finde de bedste ruter ved hjælp af GPS eller apps på din mobil. Forsøg at undgå pludselige opbremsninger, at slukke og starte bilen og at holde din motor unødvendigt i gang i trafikken. Dette vil hjælpe med, at din bil vil køre længere på literen.

•    Aircondition
Din bil bruger energi, når den varmes op eller køles ned. Så inden du skruer det sidste nøk op for varmen, kan du overveje, om du egentlig ikke er meget komfortabel med temperaturen. Dette gælder også for varmen i sæderne og andre funktioner, der har en høj indvirkning på brændstofforbruget. Spar på varmen for at spare brændstof.

 

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Hvilke dæk er de bedste, når det kommer til brændstofforbrug? 

På nuværende tidspunk er der ét dæk, der skiller sig ud fra konkurrenterne, når det kommer til lav rullemodstand: MICHELIN e.PRIMACY-dækket. Det er fremstillet ved hjælp af innovativ teknologi, som betyder, at dækket både er økonomisk (det forbedrer din bils kilometertal) og fremstillet til at holde længere.

Cyrille Roget, som er leder af afdelingen, Science and Innovation Communication, hos Michelin, forklarer, at den energi der tabes pga. dækkene - med andre ord den rullemodstand, der blev nævnt tidligere - kan stå for 20 % af en forbrændingsbils brændstofforbrug. ”Det rigtige dæk kan virkelig hjælpe dig med at spare penge." Med det nye MICHELIN e.PRIMACY-dæk, som har den laveste rullemodstand i sin kategori*, kan kunderne spare brændstof. ”I følge certificeret testning betyder MICHELIN e.PRIMACY-dækkets lave rullemodstand helt konkret, at bilejere sparer omkring 0,21 liter brændstof pr. 100 kilometer og omkring 80 € i løbet af dækkets levetid”*.

Med denne brændstofseffektivitet har MICHELIN e.PRIMACY-dækket fået dækmærket A i EU’s dækmærkning.

Hvordan bruger man EU’s klassificering over brændstofeffektivitet for at spare brændstof? 

Den Europæiske Union introducerede i 2012 dens første initiativ til dækklassificering som gjaldt for alle lande i EU. Den fortæller lidt om de muligheder, der er med dæk, når det kommer til brændstofbesparelser og biler.

Den nuværende dækmærkning blev opdateret i maj, 2021. Den følger Eu’s seneste energimærknings-initiativ og følger en skala fra A til E, som klassificerer dækkenes rullemodstand (udarbejdet ved hjælp af en gaspumpe), hvor A er det højeste og E er det laveste ift. ydeevne. Hvis du vælger klasse A-”brændstofeffektive dæk”, vil du potentielt kunne reducere din bils brændstofforbrug betydeligt. 

Man kan også finde andre brugbare oplysninger på dækmærket. Disse er:

-    En skala over dækkets vejgreb på våde veje, som også går fra A til E. 
-    Et højttalerikon, som viser dækkets eksterne støjniveau i decibel (dB).
-    Nogle dækmærker indikerer, om dækket er designet til at køre på is og/eller svære forhold i sne.
-    Mærkerne har også en QR-kode, som kunden kan bruge til at scanne for hurtigt at tilgå yderligere information omkring dækket.

Råd til kørsel: måder, hvorpå du kan gøre din bil mere brændstofeffektiv, når du kører

Tips til at spare brændstof på dine køreture! Uanset om du blot skal ned til den lokale købmand eller ud på en lang køretur sydpå, så findes der køreteknikker, som er væsentlige at følge for at forbedre din bils brændstoføkonomi.

Jo mere jævnt du kører, desto længere vil dit brændstof holde. Dette gælder for alle. Denne type kørsel er kendt som øko-kørsel. Den er ikke blot god for din tegnebog men også for miljøet, da du udleder mindre CO2 pr. km ved at køre jævnt. 

Regelmæssig vedligeholdelse af bilen, at vælge de rigtige dæk og at få øko-venlige kørselsvaner ind under huden er alle faktorer, som kan hjælpe med at reducere brændstofforbruget, mindske Co2-udledningen og opnå de højeste kilometertal.

Andre relaterede artikler

Fotos:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Den Europæiske Komission

Legal mentions

* Under brug genererer MICHELIN e·Primacy i gennemsnit 1,5 kg/t mindre rullemodstand end konkurrenters, man opnår, hvad der svarer til en brændstofbesparelse på op til 80 euro. Denne brændstofbesparelse er lig med op til 174 kg sparet C02. Anvendelsesbesparelsen estimeres i gennemsnittet på nye og poleret 2 mm data for at tage højde for ydeevne i realtid – Alle besparelser estimeres på en base af 35 000km og en brændstofpris på 1,46 euro/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 vægtet på de top 10 lande for anvendelse af motorkøretøjer på nationalt og udenlandsk territorium - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/ data / database). Faktiske brændstof- og omkostningsbesparelser kan variere afhængigt af kørselsvaner, køretøj eller dæktryk.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.