r7a13

Hvad er pigdæk, og hvornår skal man bruge dem?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvad er pigdæk? Er de velegnede til dine vejrforhold? I denne artikel vil du finde ud af alt, hvad der er værd at vide om pigdæk.

Hvad er et vinterdæk?

Før vi kommer ind på pigdæk og deres specifikke funktioner, vil det være en fordel at tage et tilbageblik på, hvad et vinterdæk er:

Et vinterdæk er et dæk, hvis: slidbanemønster, slidbanemønster-/sammensætning, interne struktur
er designet til at opnå bedre ydeevne end et almindeligt dæk i forhold til dets evne til igangsætte, fastholde og stoppe en bils bevægelse i vinterføre.

Ved temperaturer under 7°C anbefales det at bruge vinterdæk.Dette anbefales for at din bil kan klare vinterføret, men også fordi ydeevnen på tørre og våde veje er bedre ved lave temperaturer med et vinterdæk end med et sommerdæk.

Omvendt anbefales det ikke at køre med vinterdæk om sommeren. Dette skyldes, at vinterdæk giver dårligere ydeevne end sommerdæk på tørre veje ved høje temperaturer. 

De to typer vinterdæk

Der findes to typer vinterføre og for klare den bestemte type vinterføre, skal du udstyre bilen korrekt. De to typer vinterføre er:

Alpine-forhold: Hyppig vinterføre med snedækkede og våde veje

Ved Alpine-forhold skal du udstyre din bil med ”3PMSF”-mærkede snedæk.

Snedæk er velegnede til våde og snedækkede veje og de er dedikerede til lejlighedsvis vinterføre. Deres ydeevne kan genkendes vha. det lovgivningsmæssige 3PMSF-mærke (3 Peak Mountain Snow Flake). 

Michelins anbefalede dækserie til disse forhold er Alpin-serien.

Nordic-forhold: koldere og mere strenge vejrforhold med is og sne

Ved Nordic-forhold skal du udstyre din bil med ”Ice Grip”-mærkede vinterdæk.

Nordic-vinterdæk er velegnet på is og i sne og de er specielt designede til strengt vinterføre. Deres ydeevne er markant bedre end snedæk på is og i sne, og de kan genkendes vha. de lovgivningsmæssige ICE GRIP-mærke.

Michelins anbefalede dækserie til disse forhold er NORDIC-serien.
Nordic-dæk er tilgængelige i to udgaver: med pigge og uden pigge.

Lejlighedsvis vinterføre

Ved lejlighedsvis vinterføre kan du også bruge 3PMSF-mærkede helårsdæk som MICHELIN CrossClimate-serien, som kan bruges hele året rundt.

Hvad er et pigdæk?

3PMSF

Et pigdæk er et vinterdæk med pigge (i aluminium eller stål), som er sat ind i mønsteret. Disse dækpigge giver bedre greb på is. Pigdæk giver også bedre trækkraft i sne.

Denne exceptionelle ydeevne på is og i sne kan genkendes ved 3PMSF-logoet og Ice-logoet, som betyder, at dækket har bestået lovgivninsmæssige test.

Derfor er det pigdækket, der giver den korteste bremsedistance på isdækkede veje og i sne. Pigdækkets ydeevne på denne type vej i vinterføre er bedre end den ydeevne, man får, med andre vinterdæk, også i strengt vinterføre.

ICE

MICHELIN X-Ice North 4 - pigdæk er designet med dette for øje.  
Dækpiggene er blevet sat ind i celler i mønsteret.

Det er blevet placeret til at optimere grebet men også til at minimere støj under kørslen..

Michelin X-ICE-north-4 ydeevner

  1.  Antallet af dækpigge er optimeret enhver dimension for exceptionel acceleration og opbremsning (250 stålpigge til 205/55R16)
  2. Specialformede dækpigge for vejgreb og langvarig ydeevne
  3.  Matematisk algoritme lokaliserer dækpiggene for optimalt vejgreb og et komfortabelt støjniveau
  4.  Nyt slidbanemønster for et godt vejgreb på snedækkede og asfalterede veje og nye lameller for et mere effektivt vejgreb i sne og for bedre kontrol
  5. En unik gummiblanding til brug i et bredt spektrum af temperaturer
  6.  Specielt tilpasset slidbanemønster for bredere størrelse for at fastholde vejgrebseffektiviteten

Pigdække er glimrende hvad angår ydeevne på overflader med is, men de har den ulempe, at de er lidt mere støjende end et sommerdæk på sorte veje. Derfor er vores pigdæk designet til at minimere støjen fra piggene på veje uden sne eller is.

MICHELIN X-ICE North 4

Er det lovligt at bruge pigdæk?

Reglerne for brug af pigdæk varierer fra land til land. Nogle lande tillader brug af pigdæk i visse perioder, andre lande forbyder dem helt.

Hvorfor er brug af pigdæk forbudt i visse perioder?

Pigdækkets funktion er et give optimalt vejgreb på is og i vinterføre. De kan bruges på sorte veje i løbet af vinteren, men det er forbudt at bruge dem om sommeren (det anbefales generelt ikke at bruge nogle former for vinterdæk om sommeren), primært på grund af lovgivningsmæssige krav i de pågældende lande.

Klik her for at finde ud af, hvilken lovgivning der er for brug af pigdæk i dit land.

Måling af pigdæks indvirkning på vejene

I Finland er der blevet udført en officiel test af pigdæk for at måle deres indvirkning vejene. På baggrund af testen er dækfabrikanter blevet påkrævet at designe pigdæk, som minimerer indvirkningen på tørre veje.

Vores X-Ice North 4-serier overholder gældende standarder for vejslid.

Montering af pigdæk

  • Det anbefales naturligvis, at du monterer dine pigdæk inden for den periode, i hvilken lovgivningen i dit land tillader det, og at du fjerner dem før slutdatoen for, hvad denne lovgivning tillader det.
  • At udskifte sommerdæk med pigdæk er en svær øvelse, som vi anbefaler bliver udført af en forhandler. En forhandler vil have det rette udstyr og smøremiddel til at sikre, at dækskiftet udføres korrekt. Du kan finde en forhandler tæt på dig med vores Find Forhandler

 

Hvor skal du opbevare dine sommerdæk, når dine pigdæk er blevet monteret?

Sørg for at følge vores anbefalinger, hvis du har nok plads i garagen til at opbevare dine vinterdæk.

Ellers tilbyder nogle forhandlere opbevaringsservice af dine dæk. De vil blive opbevaret i et egnet område, så du ikke behøver opbevare dem i din garage.
Spørg din forhandler, om de tilbyder denne service.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.