tyre wear indicator

Hvordan aflæser man en slidindikator?

At køre med korrekte dæk er altafgørende for sikker kørsel. At sikre at dækkene er i god stand er ligeledes en væsentlig del af almindelig vedligeholdelse af bilen og for at køre så sikkert som muligt. Når man kontrollerer dækkenes tilstand, er der mange faktorer, man skal tage højde for, lige fra generel dækslid til, hvor slidte dækkenes sidevægge er. Én af de vigtigste faktorer er imidlertid dækmønsterdybden.

TJEKLISTE: DE VIGTIGSTE TEGN PÅ, AT DÆKMØNSTERET ER SLIDT

- En slidbane, som ligger under de lovmæssige krav (1,6 mm for biler)
- Tydelig slitage, revner og sprækker i dækkets sidevæg
- Pletter og misfarvning på dækket
- Usædvanlige udbulninger eller deformerede dele på sidevæggen, udvendig dækslid
- Udsatte eller beskadigede wirer
- Dækmønsteret eller dele på dækmønsteret er blevet adskilt 

Hvad er en slidindikator?

Slidindikatorer er mærker, som er placeret jævnt langs dækmønsteret, hvilket gør det muligt at identificere, hvor meget at dækmønsteret der er slidt ned. På MICHELIN-dæk til personbiler er en Michelin mand fremhævet på dækkene for at gøre det lettere at se, hvor slidindikatorerne er. På denne måde kan du hurtigt se, om indikatoren er slidt for langt ned, når du kontroller dine dæk.

På nogle af Michelins seneste dæk kan du også finde andre typer af slidbaneindikatorer, såsom Wear2Check.

Når dækket er slidt ned til samme højde som slidbaneindikatoren, er indikatoren nået til det lovmæssige krav på 1,6 mm og derfor skal dækket skiftes. 

Hvordan kontrollerer jeg dækmønsterdybden med en slidbaneindikator?

Først skal du give dig selv adgang til dine dæk ved at parkere på et fladt underlag i et bredt og åbent område med begrænset traffik, f.eks. hjemme eller på en parkeringsplads. Sluk for motoren, og kontroller, at håndbremsen er trukket.

Find dækkenes slidindikatorer for at finde ud af, om de er nået ned til det lovmæssige krav. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge en måler for at kontrollere helt kontrollere den dækmønsterdybden. En måler er et simpelt værktøj, som er designet til at måle dækmønstre. Sørg for at kontrollere mønsteret flere forskellige steder rundt om hele dækket i tilfælde af ujævn slitage. 

Mens du er i gang, kan du også benytte muligheden for at kontrollere dit dæk for generel slitage ved at følge den tjekliste, der blev beskrevet ovenfor. Dækket kan slides på mange forskellige måder, også inde i midten og på områder, man ikke ser normalt.

Du bør også få dine dæk kontrolleret regelmæssigt af en forhandler, som kan kontrollere dem for både indvendig og udvendig slitage.

Læs også vores artikel om, hvordan man kontrollerer dækmønsteret.  

Hvornår skal man udskifte sine dæk?

Det kan virke som en god idé at skifte dæk, når de er ved at være slidt godt ned og allerede inden, indikatoren har nået det lovmæssige krov. Det er dog en kostbar affære og har en negativ påvirkning på miljøet. Derfor er det vigtigt for Michelin hele tiden at finde nye måder fremstille dæk på, så de holder længere og er mere sikre, indtil de bliver slidt ned til slidindikatoren. Takket være MICHELINs nye teknologi, Performance Made to Last, forenes lang levetid og høj ydeevne, fra første til sidste kilometer.

Når dækkene når en dybde på 1,6 mm, er det dog vigtigt at udskifte dem så hurtigt som muligt for at sikre maksimal sikkerhed på vejene og for at opfylde gældende lovgivning. Hvis du er bekymret omkring nogle ting med dine dæk, eller hvis du er bekymret om, hvorvidt de slides for hurtigt, så sørg for at få dem kontrolleret af en forhandler hurtigst muligt. 

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Hvad er risikoen for at køre med en nedslidt dækmønsterdybde?

Selvom det er almindeligt, at dækmønsteret bliver nedslidt over tid, er det altid en god idé at kontrollere dybden regelmæssigt, således du holder dig selv på forkant med problemerne. Det er også en god måde at finde ud af, om de slides for hurtigt.

Hvis der er for lidt mønster på dine dæk, kan det gøre det sværere for dem at få ordentligt vejgreb, og det kan potentielt udsætte dig og andre bilister for fare. Dette er især problematisk på i regnvejr, da du her har brug for så meget vejgreb som muligt for at holde så meget kontrol som muligt over bilen og for at undgå akvaplaning.

At køre med nedslidte dæk med slidindikatorer, som ligger under det lovmæssige krav på 1,6 mm er ikke blot svært men også ulovligt og det kan resultere i en bøde.

Findes der almindelige årsager til tidlig nedslidning af dækmønsteret?

Det er vigtigt at huske på, at der findes forskellige typer af dækmønsterslitage. Her kan du læse en omfattende oversigt over de almindelige årsager og forskellige typer af tidlig nedslidning af dækmønsteret:

• Lufttrykket er for lavt: dette skaber ujævn dækslid på ydersiden af dækket
• Lufttrykket er for højt: dette resulterer i hurtig nedslidning af mønsteret i midten af dækket
• Forkert indstilling af camber: dette forårsager slitage på enten indersiden eller ydersiden af mønsteret

Når dette forekommer, skal du køre til et værksted i nærheden for at få hjælp af en forhandler.

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Find mig
Søg

Hvad kan jeg gøre for at forhindre nedslidning af dækmønsteret og forlænge mine dæks levetid?

Du, som fører af bilen har meget kontrol over, hvor hurtigt dækkene slides ned. Derfor er det vigtigt, at du har enkelte, væsentlige faktorer in mente, når du kører for at få dækkene til at holde længere.

Et af de vigtigste punkter er at sikre, at du ikke kører med en højere belastning, f.eks. med for meget bagage, end din bilforhandlers anbefaling. Dette kan overbelaste dine dæk og forkorte deres levetid. Det maksimale belastningsniveau kan findes på benzintankens ventel, på et klistermærke ved førerdøren, i bilens instruktionsbog eller i den udleverede bilforhandlerguide.

Når du kører, bør du undgå pludselige opbremsninger eller for hurtige accelerationer, såvel som at køre for hurtigt henover forhindringer, som kan forårsage skade på dækkene, såsom huller i vejen, vejbump og kantsten. Endelig bør du jævnligt kontrollere din bils overordnede tilstand, herunder om dæktrykket i dine dæk er korrekt og kontrollere hjulsporingen.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.