Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Sådan vælger du vinterdæk

Er du på udkig efter vinterdæk, men ved ikke helt, hvordan du skal vælge imellem alle de mange dæktyper på markedet?

Uanset om du har brug for vinterdæk eller helårsdæk, er Michelin lige ved hånden og kan vejlede dig i din beslutning!

Vores gode råd om valg af de bedste vinterdæk

Som vintermånederne nærmer sig, går du måske og spekulerer på, hvilke vinterdæk du skal vælge. Med alle de mange forskellige modeller og serier på markedet er der visse vigtige ting, du skal holde for øje:

  • I modsætning til mærkeringen M+S angiver mærkeringen 3PMSF, som findes på siden af dækket, at dækkene opfylder EU-standarderne og har bestået en standardiseret test, som garanterer, at du kan køre sikkert under vinterforhold.
  • Ved en temperatur på under 7 °C er det altafgørende at bruge dæk, der er tilpasset vinterens vejrforhold. Før du køber dæk, bør du følge disse gode råd og finde ud af, hvilket dæk du skal bruge til din bil – afhængig af hvordan du kører, bilens fabrikat og model samt dækdimensionerne.
Bil Ledende artikel pn002567 Tips og råd

Tip nr. 1:

Vælg dine vinterdæk ud fra, hvor du bor, og hvordan du normalt kører

Hvis du bor i et område med lang, hård vinter, anbefaler Michelin, at du bruger vinterdæk.

MICHELIN ALPIN-serien (f.eks. MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV og MICHELIN Alpin 6) tilbyder en sikker, komfortabel og nøjagtig køreoplevelse i vintervejr.

Hvis du bor et sted med skiftende vejr og lejlighedsvist snefald, er helårsdækkene MICHELIN CrossClimate perfekte til dine behov. MICHELIN CrossClimate tilbyder afbalancerede præstationer, der gør dem velegnede til både sommer og vinter – med fremragende præstationer på snedækket vej.

Vil du vide mere om forskellene imellem vinterdæk og helårsdæk? Så læs følgende artikel: Vinterdæk eller helårsdæk – hvordan vælger du?

Bil Ledende artikel winterhighwayimagejpg Tips og råd

Tip nr. 2:

Kontrollér dimensionerne på dine dæk

For at finde de rigtige vinter- eller helårsdæk til din bil, skal du tage dine dækmålinger i betragtning.

Hvordan finder jeg min dækstørrelse?

Dækdimensionerne indeholder et par forskellige oplysninger :

  • dækkets bredde,
  • højde,
  • diameter,
  • belastnings- og,
  • hastighedsindeks
Du finder dit dæks størrelse på siden af dækket
Bil Ledende artikel dimensionpneu Tips og råd
Bil Ledende artikel dim poid Tips og råd
dim vitesse

Her kan du læse, hvad de forskellige oplysninger betyder :

225: dækbredde (i mm)

45: forholdet i procent mellem dækhøjden og dækbredden. I dette eksempel angiver 45 dækhøjden og svarer til 45 % af bredden.

R eller ZR: radial opbygning

17: dækkets indvendige diameter i tommer. 1 tomme = 2,54 cm. Dette svarer til fælgdiameteren på det hjul, som dækket er designet til.

96: dækkets maksimale belastningskapacitet.

V: dækkets maksimale hastighedskapacitet. I dette eksempel V = 240 km/t

Dimensionerne på dine vinterdæk eller helårsdæk skal svare til dimensionerne på dine sommerdæk, og belastningsindekset skal være det samme eller højere. Hvis du vælger en pakke, der indeholder både fælg og dæk, kan du muligvis spare penge ved at vælge en mindre størrelse – du skal bare huske at kontrollere, hvad der er godkendt til din bil. Du kan også vælge et lidt lavere hastighedsindeks, som er bedre egnet til vinterkørsel og generelt mere økonomisk.

Når du nu har lært, hvordan du aflæser dækstørrelsen, kan du bruge vores dækvælger til at se på helårsdæk fra Michelin.

Kan jeg vælge et vinterdæk med et dækhastighedsindeks, der er lavere end det, der anbefales af producenten?

Ja, hvis køretøjet er udstyret med vinterdæk (mærket M+S og 3PMSF), som har en lavere hastighed end bilens maksimalhastighed, accepteres deres montering lovligt, forudsat at et tydeligt synligt klistermærke angiver den maksimale hastighed af de pågældende dæk er anbragt i førerens synsfelt.

For eksempel: på en bil med en maksimal hastighed på 205 km/t skal der normalt monteres dæk med en hastighed på H. Hvis der monteres vinterdæk (mærket M+S og 3PMSF) med en hastighed på T, skal der anbringes et mærkat, der angiver, at maksimalhastigheden er 190 km/t.

Tip nr. 3:

Vælg dæk, der passer til dine kørevaner og lokale vejrforhold

Se videoen med vores tips til, hvordan du vælger dine vinterdæk:

Comparing the MICHELIN CrossClimate to MICHELIN Alpin 5

Artikler, som måske vil interessere dig

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.