img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Montering af dæk på din bil

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Fra du har købt de nye dæk til din bil og indtil det uheldige øjeblik, hvor du holder på vejen med et punkteret dæk, kan du have brug for at tage et smut forbi dit lokale værksted for at få dine nye dæk monteret på hjulene.

Selvom det teknisk set er muligt at montere dæk derhjemme, er det nemmere, mere sikkert og langt hurtigere at få en forhandler til det. Når du skal have monteret nye dæk, anbefales det, at du opsøger et værksted for at få en ekspert til at hjælpe dig med at montere dine nye dæk, især fordi et dæk, som ikke er monteret korrekt, kan beskadige din bil og føre til problemer under kørsel.

Vi vil i det følgende komme ind på processen omkring dækmontering hos et værksted, hvilket vil give dig en bedre forståelse for de vigtigste punkter ifm. at skifte dæk.

Sådan skifter man dæk

1. Skridt: Afmontering af dækkene

Når du er ankommet til værkstedet, kan teknikeren komme i gang med at montere dine dæk. Det første de vil gøre er at hæve din bil ved hjælp af en autolift, så alle fire hjul ikke rører jorden.

2. Skridt: Aftagning af hjulboltene

Derefter tager de hjulboltene eller knopboltene af. De kan findes lige under hjulkapslen. De er normalt runde eller sekskantede og de kan løsnes ved at presse hjulnøglen (eller det værktøj, der anvendes) i urets retning. 

3. skridt: Aftagning af dækkene

Når lufttrykket er blevet frigivet ved at fjerne eller skrue ventlilen af, kan de gamle dæk blive taget af fælgen. Teknikeren vil sandsynligvis anvende et professionelt værktøj, som kaldes en dækspreder, for at gøre dette. Dæksprederen er god at bruge for at undgå, at hjulet eller andre dele bliver beskadiget under denne proces. 

4. skridt: Montering af nye dæk

De gamle dæk er nu blevet afmonteret, og nu vil teknikeren kontrollere fælgene for at se, om rust og/eller slid har beskadiget dem. Efter denne kontrol vil et nyt dæk, hvis breddemål passer til fælgens, bliver monteret. Bilen kan monteres et slangeløst dæk eller et dæk med slange. Opbygningen af begge typer af dæk er meget ens. Den største forskel er, at slangeløse dæk ikke har den indre slange til at holde på trykluft. Ved et slangeløst dæk skaber fælgen og dækket en form for luftbeholder, som holder på luften.

Når du har valgt mellem slangeløse dæk eller dæk med slange (slangeløse dæk er de mest almindelige), vil teknikeren kontrollere, at dækmønsteret er vendt i den rigtige retning, inden han montere dækket ved hjælp af dæksprederen. Når dækket er monteret, vil teknikeren flyde luft i dækkene ved hjælp af en lang forlængerslange af sikkerhedsmæssige årsager.

5. skridt: Afsluttende kontrol

Teknikeren vil kontrollere de gamle dæk for tegn på ujævn slitage i mønsteret, da dårlig hjulsporing eller hjul, som er ude af balance, kan forårsage tidlige slitage slidindikatoren. Hvis teknikeren mener, at der er tale om tidlig slitage, kan vedkommende ændre på bilens akselgeometri for at sætte den i den korrekte position eller ændre på hjulsporingen for at sikre, at vægten fordeles ligeligt.

6. skridt: Nedsænkning af bilen

Inden den sidste del af dækmonteringen og monteringen af fælgene, skal mekanikeren kontrollere, om dækkene er sat ordentligt på. Hvis du har retningsbestemte dæk, skal de placeres i den rigtige retning for at sikre, at du får maksimal udbytte af dem. Hvis pilen på dækkets sidevæg peger i den retning, som bilen kører, er dækket monteret korrekt.

Når dækket er monteret korrekt, strammes hjulboltene med håndkraft, inden bilen sænkes ned på jorden, hvorefter hjulboltene strammes med et professionelt værktøj, som kaldes en momentnøgle. Herefter er du klar til at komme ud på vejene igen! 

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Find mig
Søg

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad koster det at få monteret dæk?

Prisen varierer afhængigt af forskellige faktorer, såsom hvor du bor, dækkets størrelse, om du skal have skiftet flere dæk eller blot et enkelt punkteret dæk. Prisen kan også variere afhængigt af, om du køber dine dæk ved en forhandler og får dem monteret med det samme, eller om du køber dem og får dem monteret et andet sted. 

Hvor lang tid tager det selv at skifte dæk?

At sidde stille med et punkteret dæk på motorvejen er desværre noget, som de fleste kørere kommer til at opleve på et eller andet tidspunkt. Selvom det bedste er at få en professionel til at skifte dine dæk, kan du også selv sætte et reservedæk på bilen eller anvende punkteringsspray, inden du kører hen til et værksted, som kan hjælpe dig med at kontrollere dit dæk eller skifte det ud.

Det tager cirka 30 min. at udskifte et punkteret dæk med et reservedæk alt efter, hvor meget erfaring man har. Det vigtigste er, at du tager dig god tid og sørger for sikkerheden, når du gør det. Husk, at du kun må arbejde på bilen i et sikkert og tilladt område, og at bilen og donkraften skal stå på et stabilt og jævnt underlag, at hjulene skal være låst, at håndbremsen skal være trukket og at bilen skal stå i gear (eller parkeringsgear for biler med automatgear), så den kan rulle. Derudover er det vigtigt, at trykket på dit reservehjul er korrekt, og at du sammen med en professionel regelmæssigt kontrollerer, om lufttrykket på dit reservedæk er korrekt. Hvis du ikke føler dig tryg ved at skifte dæk, kan det være en god idé at træne i et sikkert område, f.eks. hjemme i indkørslen.

Inden du kører nogen steder, bør du altid have alle de nødvendige ting med for at kunne skifte et dæk ud med dit reservedæk. De fleste af disse ting burde følge med, når du køber en bil, men der findes også meget anvendelige ekstra-dele, som du kan have med i bagagerummet til nødsituationer, såsom lommelygte, eller et reparationskit

Hvor langt kan du køre på et reservedæk?

Reservedæk er normalt ikke fremstillet til at kunne køre særligt langt, eller ved høj hastighed. Dette kan dog variere alt afhængigt af reservedækkets type. Nogle bilmodeller har kun plads til mindre reservedæk, på hvilke du ikke børe køre mere end 80 km/t, da de har mindre trækkraft og dårligere manøvreringsevne i dårligt vejr. Husk på, at dit reservedæk måske er et sommerdæk, hvorfor det ikke vil passe godt til længere kørsel med 3 vinterdæk.

Når reservedækket er blevet monteret, skal du besøge en dækspecialist så hurtigt som muligt for at sikre, at hjulet er sikkert og for at gennemgå et ødelagt dæk. Hvis reservedækket er et midlertidigt eller et pladsbesparende dæk, skal du overholde de gældende restriktioner for brug af dækket. De kan findes bilens håndbog. Men en god tommelfingerregel er at køre hen til det lokale værksted, når du har mulighed for det for en fuld gennemgang og for at få skiftet det punkterede dæk med et nyt.

Hvornår bør bildæk blive udskiftet?

Det anbefales kraftigt, at de bliver skiftet efter 10 år. Hvis de bemærker, at dit dæk er blevet beskadiget eller at det har nået det lovmæssige krav for dækslid inden 10 år, skal det dog udskiftes. 
En generel tommelfingerregel er at få en dækforhandler til at kontrollere dækkene hvert 5.-6. år.

Andre relaterede artikler

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.