michelin photo road5 yamaha mt09 011

HVORDAN ØGER MAN SIN SIKKERHED PÅ MOTORCYKEL?

Den primære dødsårsag blandt unge mennesker er trafikulykker, som dræber 1,2 millioner mennesker hvert år og kvæster 50 millioner. Regeringer, internationale organisationer og virksomheder skal øge deres indsats for at gøre vejene sikrere for alle og implementere et system for uddannelse og træning.

Michelin, som er medlem af Det europæiske charter for trafiksikkerhed (ERSC), bidrager til at nå disse mål ved at gennemføre oplysnings- og uddannelseskampagner for trafikanter.

Hvordan kan man øge sin sikkerhed på motorcykel? Vores eksperter giver dig svarene i denne artikel.

1 – Gør din motorcykel sikrere ved at klargøre den

Sikkerhed på motorcykel starter med et køretøj, der fungerer korrekt.

Inden du overhovedet begiver dig af sted, er der vigtige punkter på din motorcykel, som skal tjekkes for at sikre, at motorcyklen i sig selv ikke udgør en risiko for din sikkerhed.

Bremserne

Sørg for, at dine bremseklodser og bremseskiver er i god stand (deformationer, unormal slitage, uregelmæssigheder), det samme gælder bremsetromlerne. Tjek også bremsevæskens niveau (højre håndtag på styret) og dens farve: jo mørkere bremsevæsken er, jo ældre og mindre effektiv er den.

Motorolie

Tjek olieniveauet i sumpen med varm motor, dvs. to minutter efter at have stoppet motorcyklen, som holdes lige. Kontrollér, at der ikke er nogen udsivning eller endda en olielækage.

På en lang køretur (1.000 km) skal du tjekke oliestanden efter tre fjerdedele af turen (vent 15 minutter efter stop, så olien falder tilbage til bunden af sumpen).

Lys

At være synlig på vejen er afgørende for sikkerheden på motorcykel: tjek pærerne, og tøv ikke med at udskifte dem forebyggende.

Kæden eller remmen

Det er en sliddel, som det er særlig vigtigt at holde øje med, og som kan gå ud over din sikkerhed på motorcyklen. Hvis den er meget stram, kan den knække. Hvis kæden er for løs, kan den hoppe af kædetandhjulet.

På en lang køretur (1.000 km) skal du holde en pause efter tre fjerdele af turen og tjekke kædens spænding (ved at smøre den).

Dæk

Dækket er et komplekst, højteknologisk produkt og de eneste kontaktpunkt mellem køretøjet og underlaget. Selv om den flade, der er i kontakt med underlaget, er lille, er og bliver dækkets mission ikke mindre afgørende for din sikkerhed på motorcyklen. Det skal udføre en række opgaver: dreje, styre, bære belastninger, bremse, overføre kraft, dæmpe stød, være holdbart.

For at få mest muligt ud af din motorcykel, er det derfor vigtigt, at du sikrer dig, at lufttrykket er det, som fabrikanten har anbefalet.

Du kan overlade din motorcykel til en fagmænd tæt på dig for at få kontrolleret alle disse sikkerhedsspørgsmål.

Dæk er et vigtigt punkt for din sikkerhed på motorcyklen.

2 – Sikkerhedsudstyr, der beskytter dig

Som du ved, så er det at køre på motorcykel ikke som at køre i bil. I tilfælde af et fald er der ikke noget karrosseri til at afbøde slaget. Det er din krop, der er udsat for fare. Det er derfor en god idé at investere i udstyr, der giver dig den maksimale beskyttelse.

Af hensyn til din sikkerhed skal du have godt udstyr på motorcyklen

Sørg for, at du bærer en hjelm, der passer (ikke bevæger sig), støvler eller sko, der beskytter din ankler, en jakke med beskyttelsesvest og kevlarbukser. En airbag under jakken giver også god beskyttelse af dine vitale organer. Og for at være synlig for andre bilister er det en rigtig god idé at bære reflekterende bånd.

Læs mere om dette emne i vores artikel om beskyttelsesudstyr til motorcykler.

3 – Gode råd, der øger motorcykelsikkerheden på vejen

Når du først er på vejen, er det din adfærd, der spiller en vigtig rolle for din sikkerhed på motorcyklen og for andre bilisters sikkerhed. Du skal lære at tilpasse din kørsel til situationen. For eksempel hvis du kører i en gruppe, med en passager bagpå, med en masse bagage eller i bjergene.

Sikkerhed på motorcykel ved gruppekørsel

At køre som en del af en gruppe medfører visse regler, som alle bør følge, så I kan nyde jeres roadtrip så sikkert som muligt. I skal holde de rigtige afstande mellem motorcyklerne og køre i forskudt formation, så alle har godt udsyn og kan forudse mulige farer.

Læs mere om emnet i vores artikel om gruppekørsel.

Motorcykelsikkerhed ved gruppekørsel

Sikkerhed på motorcykel med en passager bagpå

At køre med en passager bagpå er et stort ansvar for en motorcyklist. Det kræver forberedelse, især hvis passageren ikke er vant til at køre bag på en motorcykel. Der er et par vigtige ting: at forklare passageren, hvordan man stiger af og på cyklen, og hvordan man opfører sig under kørsel på vejen. Og især hvordan passageren skal følge dine bevægelser uden modstand i sving.

Læs mere om dette i vores artikel om at køre med en passager bagpå.

Sikkerhed med en godt læsset motorcykel

Sikkerhed på en motorcykel, som bærer en last

En motorcykel, der bærer en last, kræver mere forudseenhed på vejen. Bremsning påvirkes direkte af vægten, hvilket betyder, at du skal give dig selv en større margin for at kompensere for den længere bremselængde.

Vær også forsigtig med køreegenskaberne, der bliver dårligere som følge af det ændrede tyngdepunkt og den øgede samlede rullevægt. Affjedringens reaktion kan have indflydelse på styringen, såsom slingren eller manglende præcision.

På samme måde kan den øgede vindflade være årsag til, at man presses til siden, især ved vindstød. Tag højde for dette, vær forsigtig og pas på turbulens, når du passerer tunge køretøjer.

Du skal også vide, at eftersom affjedringen er lavere, så er frihøjden det også. Det kan overraske, især i sving, hvor støttebenet har en tendens til at røre kørebanen hurtigere end normalt.

Endelig betyder den reducerede acceleration, at det er sværere at overhale, hvis du ikke allerede har en masse fremdrift. Pas på ikke at beholde dine sædvanlige reflekser, især hvis du har en motorcykel, der er let, når den ikke har last på.

Sikkerhed på motorcykel i bjergene

Kørsel i  bjergene kan være til stor glæde for motorcyklister, der leder efter store åbne vidder, men man skal altid huske på, at bjergene byder på en række farer.

Sikkerhed på motorcykel i bjergene

Klimaet kan være ekstremt uforudsigeligt, især i høje bjerge. Bare fordi det var solrigt og varmt, da du tog afsted, betyder det ikke, at du ikke kommer til at ryste af kulde et par hundrede meter højere oppe. Tag regnudstyr og varmt tøj med, måske endda et komplet sæt skiftetøj.

Med hurtigt skiftende vejrforhold kan sigtbarheden meget hurtigt forværres og gå ud over din sikkerhed på motorcyklen. Nogle gange fra en dal til en anden, andre gange selv fra et sving til det næste. Skiftende vejgreb kræver øget opmærksomhed, uanset om man er midt i en storm eller kører efter en anden. Tjek de forskellige meteorologiske tjenester, inden du tager afsted. De vil give dig de seneste prognoser.

En anden specifik ting ved bjergveje: vejunderlag, der kan gemme på overraskelser. I slutningen af vinteren kan kørebanen blive alvorligt beskadiget efter mange ugers frostvejr. Frostens skadelige virkninger forbliver synlige om sommeren, en periode som vejarbejdere benytter sig af til at udføre reparationsarbejde, der fører til grus på vejen og midlertidige vejarbejder.

Selv på en vej midt i ingenting kan du ikke desto mindre forvente at støde på en lastvogn, en bus, en autocamper, en traktor eller endda et dyr ... I et sving med dårlige oversigtsforhold skal din bane tage højde for denne permanente trussel med den bredest mulige vinkel, så du kan få det bedste udsyn.

Sving på snoede veje i bjergene, nogle gange hårnålesving, betyder, at der er reduceret eller intet udsyn, og de skal derfor tages forsigtigt for at bevare sikkerheden på motorcyklen.

Se mere om at tage sving på en motorcykel i vores artikel om at tage sving på en motorcykel.

Artikel skrevet med teknisk bidrag fra BMC Moto.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.