mg 1745 min 1 1 3

HASTIGHEDS- OG BELASTNINGSINDEKS FOR MOTORCYKELDÆK

Hvad er hastigheds- og belastningsindeks for motorcykler

European Tire and Rim Technical Organisation (ETRTO) er en organisation, der definerer dækstandarder, som dækfabrikanter skal overholde. Standarderne omfatter hastigheds- og belastningsindeks

Motorcykelproducenter godkender størrelserne for både for- og bagdæk på alle deres køretøjer, inklusive dækkenes maksimale hastighed og belastning. Derefter udfører dækfabrikanten regelstyrede test for at sikre, at dækkene overholder ETRTO-standarderne og motorcykelproducenternes krav til godkendelse.

Kort sagt sikrer hastigheds- og belastningsindeksene, at en motorcykel er monteret med de korrekte dæk i forhold til hastighed og belastning for at garantere, at føreren kører sikkert.

Hvordan testes dækkene?

Fra det øjeblik et dæk er fremstillet, udfører Michelin adskillige test for at sikre, at vi forsyner motorcykelproducenten med så gode originalmonterede dæk og vores kunder med så sikre dæk som muligt.

Med henblik på dette simuleres den maksimale belastning, inklusive belastninger, der kan påvirke dækkets adfærd. Vi testkører også ved det lavest mulige tryk og den højst mulige hastighed, som dækket skal kunne klare.

Testresultaterne skal bekræfte, at et dæk er i stand til at køre ved laveste lufttryk, under påvirkning og ved den hastighed, som er defineret af køretøjsfabrikanten. I dette tilfælde kan dækket mærkes med de relevante hastigheds- og belastningsindeks.

Forstå hastighedsindeks for motorcykeldæk

Køretøjer har en maksimal hastighed, som godkendte dæk skal kunne nå. Hastighedsindekset svarer til denne maksimale hastighed. Det er angivet med et bogstav.

Eksempel: 180/55 ZR 17 M/C (73W)
Her er hastighedsindekset (W).

Se i tabellen nedenfor, hvilken højeste hastighed et hastighedsindeks svarer til.

Tabel med hastighedsindeks for motorcykeldæk

speed index

I vores eksempel svarer indekset (W) til en hastighed over 270 km/t.

Hastighedsindeks i parentes

Et hastighedsindeks i parentes betyder "over".

Uden parentes svarer W til en maksimal hastighed på 270 km/t (se tabellen).

Med parentes betyder det, at køretøjet kan køre over 270 km/t uden hastighedsbegrænsning.

Bemærk, at selv om parentesen henviser til hastighedsindekset, så indeholder den generelt belastningsindeks/hastighedsindeks for at respektere den generelle nomenklatur. For at tage eksemplet ovenfor vil dækket således ikke være mærket 73(W), men: (73W).

Forstå belastningsindeks for motorcykeldæ

Køretøjer har en maksimal belastning, som godkendte dæk skal kunne bære. Belastningsindekset svarer til denne maksimale belastning. Belastningsindekset er angivet med et tal foran bogstavet for hastighedsindekset.

Eksempel: 120/70 ZR 17 M/C (58W)
Her er belastningsindekset 58.

Se i tabellen nedenfor, hvilken maksimal belastning et belastningsindeks svarer til.

Tabel med belastningsindeks for motorcykeldæk

load index

I vores eksempel svarer 58 til en maksimal belastning på 236 kg.

Belastningsindekset tager ikke kun hensyn til køretøjets vægt, men også til vægten på føreren, eventuelle passagerer og ekstra bagage.

Af denne grund har bagdækket et højere belastningsindeks end fordækket, så det kan bære en større belastning.

Er det obligatorisk at overholde hastigheds- og belastningsindeksene?

mg 1097


Ja. Forskrifterne kræver, at motorcykelproducentens godkendelse respekteres for at garantere sikkerheden for køretøjets bruger og eventuelle passagerers. Derfor skal din motorcykel være udstyret med dæk, der overholder de godkendte dimensioner, hvilket inkluderer de belastnings- og hastighedsindeks, der er defineret som sikre for dit køretøj.

Hvis dit køretøj ikke er udstyret med dæk, som er godkendt af producenten, kan det indebære en sikkerhedsrisiko og bringe din forsikringsdækning i fare i tilfælde af en ulykke.

På trods af at dit dæk er godkendt til et hastighedsindeks, som du aldrig forventer at nå, er det stadig vigtigt, at godkendelsen respekteres. Hvordan kan det være? Fordi hastighedsindekset og belastningsindekset hænger sammen. Hvis du tager et dæk med et lavere hastighedsindeks, kan belastningsindekset være utilstrækkeligt for dit køretøj, hvilket kan indebære, at du udsættes for de risici, der er nævnt ovenfor.

Hvor er belastnings- og hastighedsindeksene angivet?

load rating speed rating

De er en del af standardmærkningen på dæksiden eller i køretøjets instruktionsbog (nogle gange også på lufttryksmærkaten).

Du finder mere information, i vores artikel om dækmærkning.

Forstærkede dæks særlige egenskaber

Nogle motorcykelproducenter angiver for samme størrelse et normalt belastningsindeks og et belastningsindeks for forstærkede dæk. Dette kan for eksempel ske, når producenten markedsfører en ny version af et køretøj med tilføjelser, der indebærer en højere belastning (en kraftigere motor, en større bagagekapacitet osv.).

Dette er grunden til, at du nogle gange vil finde to forskellige dimensioner med samme hastighedsindeks:

Et med normalt belastningsindeks, for eksempel:
130/70 – 12 56P
(56 er belastningsindekset)

Det andet er et forstærket dæk med mærkningen "REINF", f.eks.:
130/70 – 12 62P REINF
(62 svarer til en højere belastning, og REINF-mærkningen angiver et forstærket dæk)

I begge tilfælde har dækkene hastighedsindeks P.

Afhængigt af køretøjsmodel er det den ene eller den anden af dimensionerne, der er godkendt af producenten.

Dækspecialisten er der for at vejlede dig

Husk, at hvis du er i tvivl, eller hvis du ikke ved, hvilken størrelse der passer til dit køretøj, er det dækspecialistens opgave at vejlede dig i dine valg i overensstemmelse med producentens godkendelse.

Find en dækspecialist tæt på dig:

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.