mg 0840

SLITAGE PÅ MOTORCYKEL : HVORNÅR SKAL JEG UDSKIFTE MINE MOTORCYKELDÆK?

Slitage på motorcykeldæk, udbulinger, deformation, punkteringer ... Hvis dine dæk er mærket af slid eller stød, er det så allerede nødvendigt at udskifte dem? Læs vores tips og find ud af, hvilke advarselstegn du skal være opmærksom på for at være på den sikre side.

Hvornår skal jeg udskifte mine motorcykeldæk?

Dæk i dårlig stand kan forringe dit køretøjs præstationer og endda sætte din og dine kæres sikkerhed på spil. Det anbefales derfor at se dækkene efter hver måned for at kontrollere:

  • Dækkenes tilstand
  • Slidindikatorer
  • Skader som følge af stød eller tegn på usædvanlig slitage
  • Dæktrykket

Når du inspicerer dækket, skal du være særlig opmærksom på dækmønsteret og dæksiderne. Se efter usædvanlig, overdreven eller ujævn slitage på dækmønsteret, fremmedlegemer, udbulninger eller deformation, tegn på gennemtrængning, revner i gummiet eller andre skader.

Hvis dækket har en punktering

Dæk er slidstærke og skabt til at modstå et vist antal stød, men de kan nogle gange punktere. Skulle dit dæk punktere, bør det efterses af en dækspecialist. Kun en dækspecialist kan bekræfte, om dækket er beskadiget indvendigt i en grad, så det ikke kan repareres.

Hvis dækmønsteret har nået den mindste lovlige mønsterdybde

Alle motorcykeldæk bliver slidte med tiden. Man skal passe på ikke at overskride den mindste lovlige mønsterdybde.

Slidindikatorerne på dækket er 0,8 mm høje. Denne højde er den samme for alle dæk.

Selvom slidindikatorerne giver information om slitagen, er det vigtigt at vide, at dette er en vejledende værdi, som ikke altid afspejler lovgivningen. Den officielle grænse kan variere i henhold til lovgivningen i det enkelte land. For eksempel er den mindste lovlige mønsterdybde 1 mm i Frankrig, mens den i Schweiz er 1,6 mm.

Hvordan identificerer man slidindkatorerne på motorcykeldæk?

Michelinmanden øverst på dækkene betyder, at de har en slidindikator. De ligner små buler, der sidder i bunden af de største mønsterspor.

wear indicator

1 – Find Michelinmanden
2 - Find den nærmeste slidindikator på motorcykeldækket i et af de store mønsterspor

Når det resterende gummi er slidt ned til dette niveau, har dækket nået eller overskredet den mindste lovlige mønsterdybde. Selvom Michelindæk er designet til at have holdbare præstationer, anbefaler vi kraftigt, at du udskifter dækkene, før du når dette punkt. Efter dette punkt er der ingen garanti for din sikkerhed, og det gælder også vejgreb og præstationer, især på våde underlag.

Hvis dækkene viser tegn på aldring

Det er svært at forudsige et dæks levetid, fordi det ikke har noget med fremstillingsdatoen at gøre. Dæk, som aldrig eller kun sjældent er blevet brugt, kan stadig udvise tegn på aldring. Mange faktorer kan påvirke deres levetid: vejrforhold, opbevarings- og anvendelsesforhold, belastning, hastighed, lufttryk, vedligeholdelse, kørestil osv.

Michelin anbefaler at alle bilister/motorcyklister regelmæssigt tager sig tid til at kontrollere deres dæk for ydre tegn på aldring og slitage: deformationer eller sprækker i slidbanen, på skuldrene eller i dæksiderne ...

Lad også en dækspecialist kontrollere dækkene, og lad ham bedømme, om det er nødvendigt at udskifte dem eller ej.

Hvor længe holder motorcykeldæk?

tyre lifespan

Efter 5 års anvendelse bør dækkene kontrolleres af en dækspecialist årligt. Hvis det er nødvendigt at udskifte dækkene, skal du følge producentens anbefalinger for udskiftning af originale dele. For en sikkerheds skyld skal alle dæk, som ikke er blevet udskiftet efter ti år, udskiftes. Det gælder også, selvom de ser ud til at være i god stand og ikke har nået grænsen for slitage på slidbanen.

Hvis dækket er beskadiget

Fortove, huller eller skarpe genstande kan beskadige dæk alvorligt. Alle revner, snit og deformationer bør undersøges grundigt af en dækspecialist. Kun en dækspecialist kan bekræfte, om dækket kan repareres. Generelt skal man ikke køre på et beskadiget eller punkteret dæk.

Hvornår kan et beskadiget dæk ikke repareres?

repairable area of motorcycle tyre

Et dæk kan ikke repareres i følgende tilfælde:

  • Punkteringer på siderne af dækket (reparation er kun mulig i T-området, som er 3/4 af dækkets bredde)
  • Synlige kanttråde
  • Slidbanegummiet har løsnet sig eller er deformeret
  • Skader, der viser dele af dækkets indre
  • Skader forårsaget af olie eller ætsende stoffer
  • Revner i gummiet på grund af ældning af dækket

Her er nogle eksempler på skader, der kræver professionel indgriben:

cracks

Revner

splits

Spaltninger

marble

Marmorering

Hvis dækket har et usædvanligt slitagemønster

Usædvanligslitage af motorcykeldækkets mønster – på visse steder, i midten eller på skuldrene – er ofte et tegn på forkert lufttryk. Et dæk med for højt lufttryk vil give mere slitage midt på dækket, mens for lavt lufttryk vil give mere slid på dækkets skuldre, hvilket med tiden kan beskadige dækkets karkasse. For at undgå dette skal du jævnligt kontrollere dit dæktryk, så det svarer til producentens anbefalinger.

En anden årsag til uregelmæssig slitage på motorcykeldæk kan være et mekanisk problem (slidte støddæmpere, transmission, tilbehør osv.) eller meget sporty kørsel.

Kontakt en dækspecialist, hvis du er i tvivl.

Hvis du har det forkerte dæk til dit køretøj

Vælg dine dæk i overensstemmelse med lovkrav og producentens godkendelser.

For at få optimale præstationer skal du helst bruge dæk af samme mærke og fra samme serie for og bag. Montér aldrig et radialdæk sammen med et dæk, som ikke er radialt, med mindre det er specificeret fra producentens side. Den bedste måde at sikre, at du har de rigtige dæk, er at følge producentens godkendelser.

Når det er tid til at udskifte dine dæk, kan du se nærmere på vores dækvælger nedenfor for at være sikker på, at du træffer det rigtige valg, eller spørg en fagmand til råds.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.