61514015 m

ROADTRIP: SÅDAN UNDGÅR MAN EKSTRA VÆGT PÅ SIN MOTORCYKEL

Inden du drager af sted på et roadtrip med din motorcykel, er der en række forholdsregler, der skal tages, især når det kommer til belastning. Læs vores tips til at undgå ekstra vægt på motorcyklen, så du får en sikker tur.

Hvorfor er det vigtigt at undgå at overlæsse sin motorcykel?

De bagerste dele af stellet, som er lavet af stål eller aluminium, reagerer ikke godt på overvægt på bagagebæreren, i topboksen eller i sidetaskerne. Ud over risikoen for at vride den bagerste bøjle går det alvorligt ud over køreegenskaberne. Ved høje hastigheder kan styretøjet ”wobble” og blive til en styrlås.

Tjekliste: fjern det, der ikke er bydende nødvendigt

Start med at samle alle de ting, du mener vil være nyttige på din tur. Overvej derefter, hvad du virkelig har brug for.

Her er et par tips til sorteringen:

Rejsetaske

Når du har fyldt den venstre taske, den højre taske og topboksen, vil en stor taske bagpå være for meget. Hvis du sætter tasken på topboksen, bliver den til et større udhæng, hvilket ikke kan anbefales. En lille vandtæt rygsæk, du kan have på ryggen, og hvis bund kan hvile på topboksen, er at foretrække.

Campingudstyr

Hvis du planlægger at tage campingudstyr med, vil et pop-op-telt være for stort og svært at medbringe. Et kompakt letvægtstelt, der kan rulles sammen i sin pose, er mere velegnet.

Brændstofdunke

Hvis du har brændstof i en dunk, så vælg en lille, fuldstændig tæt 3-liters dunk. Det vil være en fornuftig vægt på din motorcykel og nok til at hjælpe dig, hvis du løber tør.

44102227 m

Luftpumper

Undgå store dæk- eller luftmadraspumper. Vælg hellere en fodpumpe med 2 pumpeventiler, som er mere kompakt og nyttig til oppumpning. Beskyt pumpen ved at opbevare den i en lille taske beregnet til formålet.

Tyverisikring

I stedet for en stor kæde skal du bruge en lille lås, der blokerer skiven. Den er effektiv, lille og let.

Værktøj

Vælg en kompakt boks, som du kan lade glide ned mellem to tasker med et lappekit og dækjern til at skifte dækket. Medbring et værktøjssæt med det vigtigste. Tag ikke startkabler med, de kan ofte findes på stedet.

Lygte

Til belysning om natten skal du vælge en pandelampe eller en lille lampe frem for en stor lommelygte.

Dokumenter

Du skal beskytte dine papirer og dokumenter mod regnen. Vælg en let, vandtæt pose til at opbevare dine papirer og dokumenter.

Apotek

Tag det vigtigste med (især hvad du ikke kan købe på vejen), og kom det i en lille æske.

Nogle lette ting, som kan være meget nyttige

Overvej også følgende få lette genstande, som kan være til stor nytte:

  • et lille vandfilter, hvis du er langt fra alt, til at filtrere vandet og gøre det drikkeligt
  • en stor rulle ”amerikansk tape” til reparationer
  • en rulle toiletpapir
  • en lille mekanisk trykmåler
  • en kniv
  • et kompas
  • et tæppe
129769800 m

Tag Michelin-kort med over de områder, hvor du skal køre. Selv om du bruger en GPS eller din telefon, er du ikke sikret mod et nedbrud eller en fejl. I så fald vil du være glad for at have papirudgaven, så du kan finde tilbage. Kort er også meget nyttige til at give dig et overblik over området og måske lyst til at udforske andre ruter.

Hav en trøje eller fleece i din taske, så du let kan tage den på i tilfælde af dårligt vejr eller en sen hjemkomst. Når du bliver træt, vil du mærke kulden mere intenst.

Hav altid en snack, lidt slik eller noget sødt i lommen, hvis du bliver træt. Tag en pause, få noget at drikke, og nyd energien fra de få kalorier, før du kører videre.

Blandt sikkerhedsudstyret skal du ud over refleksvesten tage et redningstæppe med til at holde dig varm eller kølig, alt efter situationen, mens du venter på hjælp eller en reparatør.

Inden du tager af sted, skal du indstille din motorcykel korrekt

Når motorcyklen er læsset, anbefales det at tanke motorcyklen helt op og bede passageren stige på for at foretage eventuelle justeringer.

Husk, at motorcyklen ikke må belastes ud over dens maksimale kapacitet (bagage + kører + passager). Nogle typer motorcykler overbelastes ret hurtigt. Øg forbelastningen på for- og bagophæng (hvis muligt). Test efterfølgende din motorcykels reaktioner  omhyggeligt.

Overvej derefter at justere forlygtens lysstråle, som muligvis peger mod stjernerne. Husk endelig, at når motorcyklen er aflæsset, skal den justeres tilbage til de korrekte affjedrings- og lysindstillinger.

Husk også at kontrollere lufttrykkene i din dæk i henhold til fabrikantens anbefalinger.

Sådan kører man på en lastet motorcykel

Håndteringen af en motorcykel varierer meget afhængigt af den samlede vægt, der transporteres. Kørsel med passagerer eller bagage kræver nogle forholdsregler.

Foregrib så meget som muligt. Bremsning er direkte påvirket af belastningen, hvilket betyder, at du skal regne med en større margin for at kompensere for den længere bremselængde.

Pas på manøvreringen, som er påvirket af forskydningen af tyngdepunktet og motorcyklens øgede samlede vægt.

Affjedringens reaktioner kan have indvirkning på styringen, eksempelvis wobbling, en bredere bane og en manglende præcision. På samme måde kan det øgede vindtryk få køretøjet til at svinge, især under vindstød.

Pas på vind og turbulens ved overhaling af lastvogne.

Den sænkede affjedring reducerer den frie højde. Dette kan være overraskende, især i sving, hvor støtten rammer vejen hurtigere end normalt. I bytrafik skal du være opmærksom på ikke at blive fanget af bredden på dine tasker, når du kører mellem to baner.

Den manglende acceleration gør det sværere at overhale uden en ordentlig start.

Få erfaring med at køre med turens last for at mestre din motorcykels nye køreegenskaber.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.