Europæisk lovgivning om vinterdæk

Europæisk lovgivning om vinterdæk

Mærkninger på vinterdæk

Kend dine dæk

Bil Logo 3pmsf Tyre Tips og råd

M+S (mudder og sne):

En selvcertificering fra producenten, der angiver, at præstationerne under vinterforhold er testet.

Bil Logo 3pmsf Tyre Tips og råd

3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Dæk med denne mærkning er designet til snedækket vej, og deres præstationer er bekræftet med certificerede test (1).

(1) Test af effektivitet under vinterforhold i henhold til den metode, der beskrives i Forordning R117.2

Europæisk lovgivning om vinterdæk

Hvad siger europæiske regler om vinterdæk?

Europæiske regler om vinterdæk angiver, at “dæk skal være M+S-mærkede, hvis de er snedæk”.

Der kræves ingen test af præstationer for at anvende M+S-mærkningen. Det er blot en selvcertificering fra producentens side. Mærkningen indebærer ikke nogen form for objektiv garanti for præstationer.

Vinterdæk med mærkningen 3PMSF skal dog have bestået en certificeret test, der garanterer et vist niveau for præstationer under vinterforhold.

I Europa varierer reglerne mht. brug af godkendte vinterdæk (M+S og/eller 3PMSF*) fra land til land. Afhængigt af landet kan brug af vinterdæk muligvis være lovpligtigt i en bestemt del af året eller under visse vejr-/kørselsforhold. Derudover har nogle lande lovgivning, der kræver en mindste mønsterdybde om vinteren.

Bestemmelserne i hvert enkelt land kan ses nedenfor.

Bil Piktogram Bibendum - Reflexion Tips og råd

Vidste du?

I Europa må hastighedsindekset for dæk, der er godkendt til vinterbrug (M+S og/eller 3PMSF), gerne være lidt lavere end hastighedsindekset for de oprindelige dæk. Du skal i så fald tilpasse din kørselshastighed til dette lavere hastighedsindeks.

Hvornår bør du skifte til vinterdæk?

Vinterdæk er ikke lovpligtige i Danmark. Men det er meget sikrere at køre med dem i vintervejr. Når temperaturen falder til under 7 °C, er det derfor en god idé at skifte til vinterdæk. 

Ved en temperatur på under 7 °C præsterer sommerdæk ikke længere så godt. Fra oktober til april er den bedste løsning at bruge dæk, der er godkendt til vinterbrug  (vinterdæk eller helårsdæk). Disse dæk, som er udviklet til brug i koldt vejr, gør det nemmere at styre bilen på våd og snedækket vej. Vinterdæk giver dig mulighed for at bremse op hurtigere og få øget vejgreb under kørslen.

replace cjzy52pb20czw0qnzrh65xz1u bras bib hiver max 7

Hvad med pigdæk?

Visse europæiske lande har regler om pigdæk og tillader dem muligvis på visse tidspunkter af året. Andre lande tillader slet ikke pigdæk (f.eks. Tyskland). 

Bil Ledende artikel kings way tyres full Tips og råd Tips og råd

Lande med regler om vinterdæk

Vinterdæk er lovpligtige i visse europæiske lande. I andre er brug af vinterdæk valgfrit. I betragtning af variationen i reglerne for vinterdæk fra land til land, tænkte vi, at det var en god idé at opsummere reglerne for brug af vinterdæk hos vores nærmeste europæiske naboer.

Efter land

Frankrig

Hverken vinterdæk eller snekæder er lovpligtige i. Men et præfektur kan udstede en forordning, der kræver særligt vinterudstyr (vinterdæk eller snekæder) imellem 1. november og 31. marts.

Tyskland

I Tyskland skal du anvende vinterdæk på snedækket eller isglat vej. Vinterdæk er normalt nødvendige fra oktober til april, men det er bedst at tjekke reglerne for de områder, som du planlægger at besøge.
 

I 2018 blev reglerne strammet mht. definitionen “dæk med vinterkarakteristiska”. Dæk skal nu ikke kun være M+S-mærkede, men også 3PMSF-mærkede.
 

Der blev fastsat en overgangsperiode, hvori forbrugerne kan skifte dæk. Dæk fremstillet før 1. januar 2018 accepteres indtil 30. september 2024 
 

Hvis du ser et skilt med snekæder, betyder det, at snekæder er lovpligtige på vejen om vinteren. Hvis du ikke overholder denne skiltning, kan du risikere at få en bøde.

Italien

I Italien reguleres brugen af vinterdæk eller snekæder af kommunen, regionen eller motorvejsfirmaerne. Hvor dette er lovpligtigt, skal dette vinterdæk anvendes imellem 15. november og 15. april.

I nogle regioner ser du skilte, der angiver, at du skal montere snekæder på bilen. Hvis dette er tilfældet, er de lovpligtige og kan anvendes i stedet for vinterdæk.

Belgien

Hvis din bil er udstyret med M+S- og 3PMSF-mærkede dæk med et hastighedsindeks, der ligger under bilens maksimale hastighed, kan du bruge dem året rundt. Hvis du gør det, skal en mærkat, der nemt kan ses og angiver den maksimale hastighed for dine dæk, placeres inden for førerens synsfelt.
Hvis din bil har dæk, som er M+S-mærkede, men ikke 3PMSF-mærkede, og hastighedsindekset er under bilens maksimale hastighed, kan du kun køre med dem fra 1. oktober til 30. april. Hvis dette er tilfældet, skal en mærkat, der angiver dækkenes maksimale hastighed, placeres inden for førerens synsfelt.
M+S-mærkdede dæk – med eller uden 3PMSF-mærkning – med en hastighed, der er lig med eller højere end køretøjets maksimale hastighed, kan bruges året rundt.

Schweiz

I Schweiz er vinterdæk ikke lovpligtige. Men imellem oktober og april anbefales det kraftigt at montere vinterdæk. Hvis der sker en ulykke, og bilen ikke er udstyret med vinterdæk, kan dit forsikringsselskab nægte at dække enhver skade og endog sagsøge dig for uagtsomhed.
Hvis du derudover ser et skilt med snekæder, betyder det, at snekæder er lovpligtige om vinteren på den pågældende vej.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.