microsoftteams image

KAN MAN BLANDE FORSKELLIGE DÆK?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Kan man sætte forskellige dæk på forakslen og bagakslen? Kan man blande forskellige dækmærker? Kan man have forskellige mønsterdybder på samme aksel? Det er ikke nemt at finde rundt i, men Michelin hjælper dig med at forstå, hvad der er muligt, og hvad der ikke er.

1. Montering af forskellige dæk FOR og BAG

Kan for- og bagdæk have forskellig slitage? 

Dækkene foran og bagpå en bil slides forskelligt. Når du køber en ny bil eller skifter alle fire dæk på en gang, har fordækkene på en forhjulstrukket bil en tendens til at blive slidt hurtigere end bagdækkene. Det er derfor normalt, at der er forskel på mønsterdybden på fordækkene og bagdækkene. Loven forbyder ikke dette, så længe slidindikatorerne ikke er nået.

There can be different levels of wear on front and rear tyres

Hvis du udskifter to dæk til nye, skal de så monteres foran eller bagpå?

Dæk med dybere dækmønster på bagakslen giver bedre køreegenskaber, mere greb i vådt føre og bedre dræning af vand og hjælper derved med at undgå overstyring og tab af stabilitet på vådt underlag.

Dæk med dybere dækmønster på forakslen kan forbedre bremseevne og bremselængde i vådt føre ved kørsel ligeud.

Hvis der kun udskiftes to dæk, anbefaler Michelin generelt, at de monteres på bagakslen, hvis der ikke er en anbefaling fra en dækspecialist, eller hvis brugeren har en præference for det modsatte.

Kan man sætte forskellige dækmærker på forakslen og bagakslen?

Der er ikke nogen lov, der forbyder det. Du kan fx montere Michelindæk på forakslen og et andet mærke på bagakslen.

You can put different brand tyres on the front and rear

Kan for- og bagdæk have forskellige dækmønstre?

Vi har set, at det er muligt at montere dæk af forskellige mærker på for- og bagakslen. Det er også muligt at montere dæk af samme mærke, men med forskellige dækmønster på forakslen og bagakslen.

There can be different treads on the front and rear tyres

Kan man blande vinter- og sommerdæk på for- og bagakslen?

Juridisk er dette ikke forbudt, men Michelins eksperter anbefaler det ikke. Hvorfor ikke? Fordi vej- og vejrforholdene kan få dækkene til at opføre sig forskelligt.

Hvis du fx sætter sommerdæk på forakslen og vinterdæk på bagakslen om vinteren, så vil dine bagdæk have et godt greb, og du risikerer ikke at snurre rundt.

Om sommeren vil det derimod være modsat, sommerdækket vil have bedre greb på tørre veje, og der vil være en risiko for at ”overstyre” med vinterdækkene bagpå. Overstyring er, når bilen drejer mere, end rattet beder den om. Det er starten på, at bilen snurrer rundt.

Det anbefales derfor ikke at montere dæk til forskellige årstider på for- og bagakslen, men hvis det er tilfældet, er det bedre at montere sommerdæk foran og helårsdæk eller vinterdæk bagpå.

It is not recommended to mix winter and summer tyres on the front and rear

2. Montering af forskellige dæk på samme aksel

Kan man sætte dæk af forskellige mærker, med forskellige mønstre eller forskellig mønsterdybde eller til forskellige årstider på samme aksel?  

Det er generelt forbudt ved lov.

På samme aksel skal dækkene også være af samme model. Der er dog en vis tolerance, hvis brugen er midlertidig. Hvis man fx punkterer og kører med sit reservehjul. I dette tilfælde skal man hurtigst muligt gå til en dækspecialist og få udskiftet dækket.

It is generally prohibited to put tyres of different brands on the same axle
It is generally prohibited to put tyres with different treads on the same axle
It is generally prohibited to have tyres with different depths on the same axle
It is generally prohibited to put tyres for different seasons on the same axle

Hvorfor er det forbudt?

Det drejer sig om størrelser. Forskellige dækfabrikanter tilstræber forskellige diametre i forskellige dækmodeller. Omkredsen kan derfor variere, hvis man sætter et andet dæk på samme aksel, hvilket kan føre til funktionsfejl i ESP-programmet (Electronic Stablity Program) såvel som indirekte målinger af lufttrykket.

Hvis omkredsen på venstre og højre dæk ikke er den samme, vil der være en forskel i rotationshastighed, og den sensor, der tolker om et dæk har for lavt lufttryk, vil sende en advarsel. Derudover kan det få køretøjet til at trække til den ene side af vejen eller have en forskellig reaktion på våde veje afhængigt af, om du drejer til venstre eller højre.

Forskellige mønsterdybder på venstre og højre dæk: bør jeg skifte begge mine dæk, hvis jeg punkterer?

Hvis dit dæk punkterer, vil din mekaniker ordne det, hvis det kan repareres, eller erstatte det med et nyt.

Hvis der ikke er for stor forskel mellem de to mønsterdybder, vil han kun erstatte det punkterede dæk. Ellers vil han anbefale at udskifte begge dæk.

Your mechanic will judge if it is necessary to replace both tyres of the same axle instead of one after a puncture

Blanding af dæk på firhjulstrækkere

Hjulenes indvirkning på differentialet

Ved kørsel i kurver skal det inderste hjul køre langsommere end det udvendige hjul, fordi størrelsen på de to cirkler ikke er den samme. Dette er grunden til, at differentialet regulerer og forhindrer begge hjul i at køre med samme hastighed i kurver.

firhjulstrækkere er dæk udformet med en forskellig rulleomkreds foran og bagpå.

De er udstyret med et differentiale, der styrer fordelingen af den kraft, der overføres til forakslen og bagakslen i henhold til disse forskellige omkredse.

Hvis man monterer dæk med andre omkredse på sin firhjulstrækker end dem, som køretøjet er udformet til, vil det give problemer med differentialet, som ikke længere vil være i stand til at fungere korrekt. Det er derfor vigtigt at følge dækfabrikantens anbefalinger for denne type køretøjer. Vi råder dig også til at tjekke køretøjsfabrikantens anbefalinger før montering af dæk med forskellig slitage på for- og bagakslen på en firhjulstrækker.

Kontakt en dækspecialist, hvis du er i tvivl.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.