shutterstock 1972202852

Hvad er dæk med stor belastningskapacitet? 

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Se, hvad dæk med stor belastningskapacitet er, hvorfor MICHELIN udvikler dem, og se hvilken teknologi der er brugt til at designe dem, så de kan give ultimativ sikkerhed og effektiv ydeevne.

Hvad er dæk med stor belastningskapacitet?

Bilteknologien har ændret sig dramatisk både i løbet af det seneste årti og lige nu og det vil den fortsætte med, i høj grad på grund af at hybrid- og elbiler er blevet introduceret på markedet. løbet af det sidste årti. De har ofte begrænset rækkevidde, og derfor er billisterne nødt til at sikre sig, at der er ladestationer på de ruter, de kører. Disse regelmæssige stop, som billister er nødt til at gøre for at lade bilen op kan øge turens varighed kraftigt. Løsningen på dette er større og tungere batterier, som kan vare længere på en opladning, så du kan nyde en længere tur, inden du skal lade op igen. Men når et batteri bliver installeret i en bil, så indebærer det en betydelig stigning i bilens fulde vægt. 

Da bilens belastning understøttes af de fire dæk, er vi nødt til enten at øge dækkenes størrelse eller anvende dæk, som kan håndtere mere vægt på en sikker måde. Bilernes opbygning (dette gælder især sportsbiler) har dog ofte den begrænsning, at de ikke har plads til, at man monterer større dæk, og de Extra Load-dæk (XL eller EL) der findes på markedet er ikke i stand til i tilstrækkelig grad at understøtte den ekstra belastning, på trods af at de er stærkere og mere hårdføre end standarddæk. På grund af dette har foreningen, ETRTO, (European Tyre and Rim Technical Organisation), som er en dækfabrikant, udarbejdet en ny dækstandard, som kan klare mere belastning end de eksisterende XL-dæk. De er kendt som High Load capacity (HL) standard dæk = dæk med stor belastningskapacitet.

Skal jeg bruge HL-dæk på min elbil?

Dæk med stor belastningskapacitet er dæk, som er designet til at understøtte tungere biler som elbiler, hybridbiler og SUV’ere. HL-dæk tilbyder netop den højere belastningskapacitet, som er nødvendig i hybrid- og elbiler med større batterier, på trods af at de har samme størrelse og lufttryk som almindelige dæk.

Hvordan kan man genkende HL-dæk?

Dæk med stor belastningskapacitet er nemme at genkende, da de har et ”Hl”-mærke på sidevæggen foran størrelsesangivelsen.

Hvorfor udvikler Michellin HL-dæk? 

Behovet for at tilpasse teknologien og behovet for nye dækdesigns er tydelige, når man se på stigningen i hybrid- og elbil-markedet rundt om i verden.  Det er vigtigt, at forbrugerne kan købe dæk, der er designet til disse bilers specifikke behov - dette inkluderer som regel både en højere vægtbelastning på grund af batterierne, og at fabrikanterne sikrer, at bilen har regenerativ opbremsning, lavere rullemodstand, alt imens at støjniveauet skal reduceres så meget som muligt, så man får en roligere tur.

Sidst men ikke mindst har Michelin udviklet disse dæk, der lever op til de lovgivningsmæssige krav for sikkerhed på vejene. De kan monteres på alle biler, som har brug for HL-dæk.

Hvordan understøtter Michelin-teknologi HL-dæk? 

Den teknologi, der er brugt til at udvikle disse dæk, er avanceret og banebrydende inden for udvikling af moderne dæk. Ifm. udviklingen af dækkene har Michelin gjort brug af sin ekspertise. Karkassens belastningskapacitet er blevet øget, samtidig med at komfort og rullemodstand fastholdes, dette er sikret gennem en kombination af en bestemt gummiblanding, dækform og forstærkningstype. Dette indebærer en tilpasning til slidbanemassens stivhed, så dækket kan klare en højere belastning, samtidig med at dækket ikke slides hurtigere, bilens køreegenskaber fastholdes og dækkarkassen forstærkes i det område, hvor dækket belastes mest. Dette er sikret ved at bruge mere robuste lag og en hårdere gummiblanding. Og endelig er profilen blevet optimeret og tilpasset, så den absorberer den yderlige dækfleksion, der skabes på grund af vægtstigningen, uden at man er gået på kompromis med førerens eller passagernes komfort.  

Skal jeg bruge HL-dæk på min elbil?

I nogle tilfælde. Hvis du anskaffer dig en bil med en højere vægt eller et højere belastningskapacitet, er der to muligheder. De to muligheder er:

  • Skift til større dæk ved lejlighed
  • Eller alternativt kan du bruge dæk med samme størrelse, men men det ene skal have en højere belastningskapacitet (HL-dæk)


Men husk, at hvis du kører i en stor, kraftfuld hybrid- eller elbil, har du højst sandsynligt brug for HL-dæk. Husk, at hvis du kører med HL-dæk, skal du udskifte dem med nye Hl-dæk, når det er påkrævet. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.