shutterstock 1972202852

Hvad er et dæk med høj bæreevne?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Få mere at vide om, hvad HL-dæk er, hvorfor Michelin udvikler dem, og den vigtigste teknologi, der bruges til at udvikle dem, så de opnår ultimativ sikkerhed og effektive præstationer.

Hvad er et dæk med høj bæreevne (HL-dæk)?

I løbet af det sidste årti har nutiden – og fremtiden – for bilteknologi ændret sig dramatisk, hovedsagelig på grund af introduktionen af hybrid- og elbiler. Deres ofte begrænsede rækkevidde betyder, at bilister er nødt til at gøre flere stop for at lade op på lange ture. Disse regelmæssige stop for at oplade kan forlænge rejsetiden betydeligt. Der er flere måder at forbedre dette på. På den ene side arbejder fabrikanterne hårdt på at forbedre elbilernes aerodynamik og samlede effektivitet for at forbedre rækkevidden, og på den anden side bruger de større og tungere batterier med længere rækkevidde. Men at installere større batterier betyder en uundgåelig stigning i bilens samlede vægt.

adobestock 225779830

Da bilens vægt bæres af de fire dæk, er vi efterfølgende nødt til enten at øge størrelsen på dækkene eller bruge dæk, der sikkert kan klare mere vægt, især på hybridbiler, hvor batteriets/motorens vægt lægges til vægten på den eksisterende forbrændingsmotor.

Men bilernes udformning (især sportsvogne og hybridbiler) betyder ofte, at de ikke har plads til større dæk. Dertil kommer, at jo bredere dækket er, jo dårligere er dets aerodynamiske modstand, hvilket har indflydelse på rækkevidden. Og de eksisterende Extra Load (XL eller EL) dæk på markedet er ikke altid i stand til i tilstrækkelig grad at bære den tungere belastning forbundet med batterivægten, på trods af at de er stærkere og mere slidstærke end standarddæk.

Derfor har ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation, foreningen for dækfabrikanter) defineret en ny dækstandard, der kan bære en større belastning end de eksisterende XL-dæk. De går under betegnelsen standarddæk med høj bæreevne (HL-dæk).

HL-dæk til hvilken type biler?

Dæk med høj bæreevne er dæk, der er udformet til at bære tungere biler, såsom elbiler, hybridbiler og SUV’er. HL-dæk, som selv om de er samme størrelse og pumpet op til samme lufttryk, tilbyder den højere bæreevne, som hybrid- og elbiler med store batterier kræver.

Hvordan genkender man HL dæk?

HL-dæk er nemme at genkende på grund af præfikset ”HL” på dæksiden foran dækstørrelsen.

marquage pneu hl 2

Hvorfor udvikler Michelin HL-dæk?

Behovet for adaptiv teknologi og nye dækudformninger ses tydeligst med væksten og den udbredte brug af hybrid- og elbiler.  Det er vigtigt, at forbrugerne kan købe dæk, der er udformet til disse bilers specifikke behov – dette omfatter normalt en større bæreevne på grund af batterierne samt at sikre regenerativ bremsning (der konverterer friktionen fra bremserne tilbage til elektrisk energi for at forbedre bilens rækkevidde) og lavere rullemodstand, samtidig med at det stadig sikres, at støjen reduceres så meget som muligt for at opnå mere støjsvage køreture.

Michelin udviklede disse særlige dæk for at overholde trafiksikkerhedsreglerne og garantere, at alle biler, der har brug for dem, kan udstyres med dem.

Hvordan understøtter Michelins teknologi HL-dæk?

Den teknologi, der bruges til at skabe disse dæk, er avanceret og på forkant med udviklingen inden for moderne dæk. Det indebærer at bruge Michelin-ekspertise til at øge karkassens bæreevne og samtidig bevare rullemodstand og komfort gennem en kombination af gummiblanding, formprofil og forstærkningstype. Det betyder at tilpasse stivheden i gummiblandingen i slidbanen, så den kan bære mere vægt, samtidig med at slidstyrke og køreegenskaber bevares, og at forstærke dækkets karkasse i området med maksimal styrke ved at bruge mere robuste lag og hårdere gummiblandinger. Endelig er mønsteret optimeret og tilpasset, så det absorberer dækkets ekstra bøjning på grund af vægtforøgelsen, uden at det går ud over førerens og passagerernes komfort.

Har jeg brug for et HL-dæk til min elbil?

Det kommer an på omstændighederne. Når man står med en bil med øget vægt eller større lasteevne, har bilfabrikanten to muligheder:

  • At forøge dækstørrelsen, når det er muligt
  • Eller alternativt at bruge samme størrelse dæk, men med en større bæreevne (HL)

 

Den nemmeste måde at afgøre dette på er ved at sikre, at udskiftningsdæk matcher specifikationerne for de originale dæk, som sad på bilen, det den var ny. Hvis bilen blev leveret med HL-dæk monteret af bilfabrikanten, må disse udelukkende udskiftes med HL-dæk.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.