どんなオートバイ用品を選ぶべきか?

HVILKET MOTORCYKELUDSTYR SKAL MAN VÆLGE?

Når man kører på motorcykel eller scooter, er ens krop direkte udsat i tilfælde af en ulykke eller et fald. Uanset hvor meget forudgående erfaring man har, er man stadig udsat. Og fordi det er bedre at være på den sikre side, skal motorcykeludstyr og beklædning vælges med omhu for at beskytte så godt som muligt. Men hvordan træffer man det rigtige valg? Vores guide kan hjælpe dig.

Beskyttelse ... og komfort

Disse to overvejelser går hånd i hånd, når det kommer til at stige på sin motorcykel med fuld sindsro. Selv om beskyttelse kroppen er en vigtig bekymring (og det ser vi nærmere på senere), så behøver det ikke gå ud over komforten.

Valget af motorcykeludstyr kan også bestemmes af de naturelementer, du kan blive udsat for (kulde, varme, vind, regn osv.) og dit komfortniveau (antal lommer, justeringsstropper, aftagelig hætte, forskellige beskyttende steder osv.), afhængigt af hvordan du bruger din motorcykel.

Grundlæggende udstyr

Der er mange mulige kombinationer af motorcykeludstyr og -beklædning, som vi vil se nedenfor, og dit valg vil blive mere og mere raffineret i takt med din erfaring. Men det er stadig vigtigt at vide, hvilket grundlæggende motorcykeludstyr, du har brug for for at beskytte dig selv i tilfælde af en ulykke.

Alle motorcyklister bør bære følgende udstyr, tilpasset deres kørselsbehov:

  • En godkendt hjelm (obligatorisk): se vores vejledning i valg af hjelm
  • Godkendte handsker (obligatorisk i nogle lande)
  • Godkendte sko eller støvler
  • Godkendte bukser med knæ- og hoftebeskyttere
  • En godkendt jakke med albue- og skulderbeskyttelse
  • Rygbeskytter (som kan integreres i en jakke aller bæres under)

Dit motorcykeludstyr skal opfylde både beskyttelsesstandarder og dine kørselskrav. Der findes standarder for at sikre, at motorcykelbeklædning og -udstyr er egnet til deres tilsigtede brug.

Hvordan vælger man sit motorcykeludstyr?

Der er mange forskellige typer, først og fremmest afhængigt af hvordan du bruger din motorcykel, og hvilket beskyttelsesniveau du vil have. Derfor er det en god idé at starte med at tænke over, hvordan du vil bruge det.

Motorcykeludstyr efter brug

Til race/bane

Motorbike equipment for racing/circuits

Til denne type aktivitet anbefaler vi en niveau 2-rygbeskytter til racerløb med skulderstropper og en niveau 2-brystbeskytter. 

Du kan også vælge en læderheldragt eller en jakke/bukser-kombination, der kan lynes sammen i taljen, og et par racerstøvler med forstærkninger mod vrid omkring anklen. 

Og for at fuldstændiggøre dit motorcykeludstyr skal du vælge handsker med lange ærmer, der giver ekstra støtte i tilfælde af et fald, og som er ergonomisk udformet, så de giver dig en god fornemmelse af styringen. 

Til touring/adventure

Motorbike equipment for touring/adventure

Til touring er alsidighed vigtigt. Som motorcykeludstyr anbefaler vi et ”adventure-outfit” bestående af bukser og en jakke eller en trelags lamineret jakke, hvis du har pengene til det, fordi den er lettere, mere alsidig og mere behagelig. Et andet alternativ er ”tre-i-en” flerlagsjakker, der giver den bedst mulige beskyttelse mod klimatiske variationer. Eller den mere overkommelige ”to-i-en” adventure-kombination, der også er udformet til praktisk brug.

Til bykørsel/daglige køreture:

Hvis du bruger din motorcykel eller scooter til bykørsel, har du sandsynligvis allerede indset, at kørsel på et tohjulet køretøj på daglig basis har mange fordele: du kan komme rundt hurtigere, du producerer mindre forurening, end du ville gøre ved kørsel i bil, du optager mindre plads på vejen, og det er nemmere at parkere. Mange køber en scooter netop af disse årsager, og ikke nødvendigvis fordi de nyder spændingen ved køre på to hjul.

Ikke desto mindre er risikoen for ulykker stadig en realitet i byområder, og det er vigtigt at have det rigtige beskyttelsesudstyr, uanset om man kører på scooter eller motorcykel, selv til korte ture.

Til bykørsel kan dine behov variere afhængigt af dit erhverv. Hvis du for eksempel mødes med kunder, foretrækker du måske et diskret udstyr, der ikke får dig til at ligne en stereotyp motorcyklist i støvler og læder. Nu om dage er det muligt at bære stilfuldt eller sofistikeret motorcykeludstyr og alligevel bevare et meget højt beskyttelsesniveau.

Hvis dit job ikke begrænser den måde, du klæder dig på, kan du på den anden side fokusere på stil ved at koordinere med farverne på din tohjulede og maksimere din komfort.

Dit valg af motorcykeludstyr kan også afhænge af, om du kører på andre tidspunkter end din daglige pendling, især for fornøjelsens skyld, som vi vil se nedenfor.

Til rekreative formål/fritidsformål

Til denne type brug er alsidighed i forhold til klimatiske forhold af mindre betydning. Hvis du kun kører på motorcykel for fornøjelsens skyld, for eksempel på weekendudflugter med venner, leder du måske ikke efter vandtæt motorcykeludstyr, fordi det ikke er sjovt at køre i regnvejr og potentielt mere risikabelt. Hvis det er vådt i vejret, kan den planlagte tur blive udskudt til en anden dag. Som en del af det grundlæggende motorcykeludstyr på listen ovenfor, kan du vælge en læderjakke, der er lidt sporty, og – endnu vigtigere – meget komfortabel.

Airbaggen: et væsentligt ekstraudstyr, der kan redde liv

Selv om en airbag ikke erstatter det ovenfor nævnte motorcykeludstyr, så giver den en effektiv ekstra beskyttelse. Og der er en anden stor fordel ved den: den kan bæres under tøjet. Det betyder, at dens manglende synlighed kan appellere til mange tohjulede entusiaster, herunder scooter- og motorcykelkørere, der pendler til arbejde hver dag.

Den originale airbagteknologi var baseret på et kabel forbundet til motorcyklen. Når kablet strækkes under et fald, udløser det airbaggen, så motorcyklisten beskyttes. Denne teknologi har dog to begrænsninger, især når ulykken sker, uden at motorcyklisten skilles fra motorcyklen.

Men udviklingen af airbags til tohjulede køretøjer har gjort enorme fremskridt siden deres opfindelse, især med teknologi der kan tilpasses forskellige discipliner, inklusive racerløb.

The airbag, an essential extra piece of motorbike equipment that can save your life

Hvordan fungerer det?

Airbagvesten bæres under jakken eller integreres direkte i den. En gasgenerende patron er forbundet til airbaggen og på de mest avancerede modeller til en elektronisk boks, der indeholder algoritmer, som bruger sensorer til at detektere enhver unormal bevægelse af din krop. Takket være dette system pustes airbaglommen normalt op før sammenstødet, selv når motorcyklisten vælter uden at blive adskilt fra motorcyklen.

Denne type airbag beskytter hovedsageligt de mest vitale områder, nemlig bryst, mave, hals og ryg, indtil der kommer hjælp.

Konklusion

Det er selvsagt svært at give præcise råd om dit motorcykeludstyr uden at kende dine specifikke behov og forventninger. Men de oplysninger og råd, der er givet ovenfor, kan måske have givet dig et tydeligere billede af de tilgængelige  muligheder, der kan være rigtige for dig. At tale med en fagmand inden for motorcykeludstyr vil give dig mulighed for at indsnævre dit valg endnu mere.

Husk, at din sikkerhed på vejen også afhænger af dine dæks præstationer. Sørg altid for, at de er i god stand og pumpet op til det korrekte lufttryk.

Artikel skrevet med teknisk støtte fra FURYGAN. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.