4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Hvad skal man gøre, når vejgrebet  ændrer sig?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Vejgreb, vejgreb... Nogle bilister vil fra tid til anden bemærke, at deres bil ikke opfører sig, som den plejer, selvom intet rigtig er hændt. Eller, det er i hvertfald hvad vedkommende tror! Hvad bør bilister gøre, når de oplever dårligt vejgreb, mens de kører? Når dette sker, er det nødvendigt at få hjælp af en fagmand for at få klarlagt helt præcist, hvad der er galt.

Læs videre for at lære mere om runflat-dæk sammen med MICHELIN.

Hvad er vejgreb?

Manøvreringsegenskaber er den måde, hvorpå bilen/dækket lever op til kørerens krav, hvilket indebærer styring, acceleration og opbremsning etc.. Manøvrering er meget vigtig af både kørerens sikkerhed, for bilens stabilitet og for køreglæden.

Hvorfor har vejgrebet ændret sig?

En kantsten, et hul i vejen, et vejbump etc. Der kan være forskellige årsager til, at din bil ændrer adfærd.

Når hjulene kommer ud af sporing, vil du måske mærke et tab af reaktionsevne, opleve flere vibrationer, eller at bilen hælder til siden, f.eks.

Den gode nyhed er, at dette godt kan fixes, uanset hvad årsagen er. En professionel, der er uddannet inden for hjulsporing eller afbalancering af hjul, kan hjælpe dig med at fixe det.

Hvorfor spiller dæk en meget vigtig rolle ift. en bils manøvrering?

For bilister er det vigtigste, når det kommer til bilens vejgreb, hvordan bilen reagerer på kørerens bevægelser. Alt skal spille problemfrit, konsistent og uden overraskelser.

For bilfabrikanter er vejgrebet et af det vigtigste elementer ift. bilens ydelse. Da vejgreb er direkte forbundet med sikkerhed og køreglæde, er det vigtigt at dækket har rigtig god ydelse inden for disse områder for at kunne blive godkendt. Som et resultat heraf er ydelse inden for sikkerhed og køreglæde noget af det, der bliver omtalt mest af både professionelle (af opinionsleder og til presseevents) og bilister.

Udviklingen i bilens manøvrering er kompleks, da den afhænger af en række faktorer, på tre niveauer, nemlig:

  • Bilen (geometrien og vægtfordelingen),
  • De elementer, der er involveret i kontakten mellem bilen og vejen (dæk, styring og affjedring),
  • Køreassistent-systemer (stabilitetskontrol og styreakslen).


Dækket spiller en vigtig rolle for vejgrebet, fordi det i sidste ende sikrer, hvordan bilen kører på vejen og dermed sikrer, at bilisten kan holde sin bane.
Et dæks manøvreringsegenskaber bliver vurderet gennem en række tests (både objektive og subjektive, på tørre og våde veje og på maskiner).
Vejgrebet repareres oftest ved at justere bilens geometri. Men hvis vejgrebet har ændret sig voldsomt, kan bilens mekaniske dele være blevet påvirket og beskadiget.

Hvorfor spiller hjulsporing en central rolle for din sikkerhed?

Hvis din bils affjedringsgeometri ikke er korrekt, kan bilens manøvrering være blevet ændret, og dette kan bringe din sikkerhed i fare. Du vil måske lægge mærke til ujævn slitage af dine dæk.

Det er vigtigt at sikre, at sporingen er korrekt for at få det bedste vejgren, for at beskytte dine dæk mod uregelmæssig og/eller hurtig dækslid og for at spare brændstof.

Hvad med afbalancering af hjulene?

Et velafbalanceret hjul, med en jævn vægtfordeling, roterer på akslen uden at skabe vibrationer. For at skabe perfekt afbalancering bliver vægten placeret bestemte steder rundt om fælgen.

Dette skal udføres af en dækspecialist, da det kræver specifikt målingsudstyr. Velafbalancerede dæk gøre kørslen mere komfortabel, det forlænger dækkenes levetid og det modvirker tidlig slid af de mekaniske dele.

Find ud af mere om afbalancering af hjul.

Hvordan jeg finde en specialist i hjulsporing og afbalancering af hjul nær mig?

Der findes flere måder, hvorpå du kan søge efter afbalancering af hjul nær mig og finde værksteder med specialister. Hvis du får dine hjul sporet, vil det forbedre deres vejgreb. Brug vores find forhandler-funktion.

map search desktop

Find dækforhandlere i nærheden på få sekunder

Søg efter
Adresse, by eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Find mig
Søg
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.