liv mich eprimacy close up master v03 njo

Sådan øger man en elbils rækkevidde

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Vil du forbedre din elbils rækkevidde? Find ud af, hvilke udfordringer og løsninger, der kan sikre, at du får flest mulig kilometer ud af din elbiler.

Hvordan kan jeg øge min elbils rækkevidde?

Der er fire punkter, du kan optimere for at forbedre din elbils rækkevidde:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Hav en jævn og forudseende kørestil

Den vigtigste faktor, der påvirker den gennemsnitlige distance, en elbil kan køre, er kendt som økokørsel.

Økokørsel er den kørestil, der er den bedste måde at optimere energiforbruget på, både den måde hvorpå chaufføren accelererer og nedbremser. En bilist, der regelmæssigt accelererer hurtigt og bremser kraftigt, vil have mindre rækkevidde end en fører med en jævn kørestil.

Hastigheden spiller også ind. Rækkevidden varierer afhængigt af, om du kører inde i byen, i forstæderne eller på motorvejen. Jo hurtigere du kører, jo hurtigere bruger du rækkevidden.

Hold dig ajour med vedligeholdelse af bilen

adobestock 127114466

Hvis der en ting, man skal huske, så er det, at elbilens rækkevidde også indebærer sæsonbestemt pleje, at holde øje med lufttrykket i dækkene og med sporingen af hjulene.

For eksempel kan vinteren påvirke din elbils rækkevidde direkte: Når det bliver koldt, har batteriets rækkevidde en tendens til at falde afhængigt af den kemi, dit batteri bruger. Ent temperatur under nul grader kan påvirke rækkevidden. 

Lufttrykket i elbilens dæk er også en markant faktor, der påvirker den gennemsnitlige distance, din elbil kan køre. Kørsel med dæk med for lavt lufttryk vil resultere i unødvendigt elforbrug, da dækkene kræver mere energi for at rulle. Derudover kan forkert lufttryk i dækkene føre til for tidlig slitage.

Fjern unødvendig last og luftmodstand

Rækkevidden afhænger af den last, bilen bærer: jo mere vægt du har inde i bilen, jo mere energi skal der til for at flytte den. Resultatet er uundgåeligt et tab af rækkevidde. Så tjek, at du ikke kører rund med for meget unødvendig vægt i bagagerummet!

Her spiller aerodynamik også ind. Tagbøjler, cykelholdere og andet udvendigt tilbehør kan øge luftmodstanden, så energiforbruget øges, og rækkevidden reduceres. For at opnå optimal effektivitet fra din elbil, skal du fjerne alt unødvendigt udvendigt tilbehør for at maksimere din elbils rækkevidde på køreture i hverdagen.

Udstyr din bil med egnede dæk til din elbil

Som med enhver anden bil kan montering af egnede dæk på din elbil gøre en forskel, når det gælder batterirækkevidde. Hvorfor? Fordi dækkene spiller en stor rolle, især gennem det, vi kalder rullemodstand. Når man vil have et dæk til at rulle, skal det bruge lidt energi, og denne lille mængde forbrugte energi tærer på batteriets rækkevidde. Kort sagt: jo lavere rullemodstand, jo mere rækkevidde kan du få ud af din elbil.

Hos Michelin er rullemodstand kernen i designet af vores bildæk:

Med andre ord vil ethvert Michelindæk med de rigtige dimensioner til din bil optimere rullemodstanden og dermed forbedre din batterilevetid.

Hvis du ikke ved, hvilket dæk du skal vælge, så spørg dig selv, hvordan din kørestil er:

  • Hvis du foretrækker komfort og sikkerhed, vil MICHELIN Primacy-familien være en rentabel mulighed i dit tilfælde. På markedet for førsteklasses erstatningsdæk kan MICHELIN e·Primacy for eksempel øge din rækkevidde med anslået 7 % eller omkring 30 km for en bil med en rækkevidde på 400 km i forhold til andre dæk i samme kategori(1)(2).
  • Til en mere sporty kørsel vil MICHELIN Pilot Sport-familien være et egnet valg. Til en højtydende elbil kan MICHELIN Pilot Sport EV give op til 60 km længere rækkevidde(3).

Hvordan ved man, hvilke dæk der har den bedste rullemodstand?

Hvordan finder du de bedst egnede dæk til netop din elbil?
I nogle lande, for eksempel i Europa (og snart Kina), er der en specifik mærkat på dækket – ligesom det klistermærke, man eksempelvis finder på et køleskab. På denne mærkat betyder ”A” den laveste rullemodstand. Så hvis du skulle sammenligne A-mærkede dæk med C-mærkede dæk, ville du få større rækkevidde med førstnævnte.

JURIDISKE MEDDELELSER:

(1)MICHELIN e·PRIMACY-kategorien af dæk er defineret som førsteklasses sommerdæk, som eksempelvis mærkerne CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI og DUNLOP, der ikke er dedikeret til anvendelse som originalmontering (dvs. ikke designet til at nå bilfabrikanters specifikke mål), men dæk, der kan købes hos forhandlere.

(2) Øget rækkevidde for elbiler og reduktion af CO2 – Som nyt genererer MICHELIN F113RIMACY i gennemsnit 2 kg/t mindre rullemodstand end konkurrenterne, svarende til en reduktion af brændstofforbruget på op til 0,21 l/100 km, hvilket svarer til en reduktion i CO2-emissioner på op til 5 g for en VW Golf 7 1.5 TSI eller  til en 7 % større autonomi for en VW e.Golf.

(3) Intern undersøgelse af rullemodstand udført i 0oktober 2020 med dimensionen 255/45 R19. Sammenligning af MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) og MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). For en elbil med en vægt på 2.151 kg og en rækkevidde på 540 km giver forskellen på 2,1 kg/t 60 km længere kørselsstrækning, eller mere end 10 % af den oprindelige rækkevidde.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.