Are reinforced tyres mandatory for utility vehicles?

ER FORSTÆRKEDE DÆK OBLIGATORISKE FOR VAREVOGNE?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Hvad er forstærkede dæk? Hvad bruges de til? Hvad er fordelene? Er de obligatoriske på din varevogn? Vi besvarer alle disse spørgsmål i vores artikel.

Hvad betyder ”forstærket dæk”?

Forstærkede dæk  er dæk, hvis karkasse – som navnet antyder – er blevet forstærket. Formålet med forstærkningen er at gøre karkassen stærkere, så dækkene kan bære tungere belastninger.

Forstærkede dæk kan ikke kun bære tungere belastninger, de er også mere modstandsdygtige over for bump, såsom kantsten, og forhindringer på vejen, eksempelvis huller.

Hvordan genkender man et forstærket dæk?

Forstærkede dæk kan identificeres ved hjælp af deres mærkning på dæksiden. Der er flere mærkninger, som beskrives nærmere nedenfor: 

c-mærkning

C-mærkning

C-mærkningen er til varevogne og andre lette erhvervskøretøjer. Da denne type køretøjer normalt transporterer tung last, for eksempel til håndværkeraktiviteter eller pakkelevering, skal de være udstyret med forstærkede dæk for at kunne bære sådanne belastninger.

C-mærkede dæk er specifikt udviklet til denne type køretøjer. De har et højere belastningsindeks end konventionelle dæk.

Bemærk, at der kan være flere belastningsindeks for samme dækstørrelse. Fx: 235/65 R 16 MICHELIN Agilis CrossClimate med belastningsindeks 115/113 eller 121/119. Valget bør derfor træffes efter køretøjets last.

Mærkningerne XL og REINF (eller RF)

Mærkningen XL (Extra Load) er beregnet til personvogne med høj egenlast.

Mærkningen XL (Extra Load) betyder, at dækket har et højere belastningsindeks end det, man normalt finder på samme dækstørrelse. Det betyder, at det kan modstå større lufttryk.

På samme måde indikerer mærkningen REINF eller RF, at dækkets belastningsindeks er blevet øget for at modstå tungere belastninger.

Det er vigtigt at bemærke, at XL- og REINF-mærkningerne ikke er beregnet til erhvervskøretøjer, men til personvogne med højere belastning.

Dæk med C-mærkning beregnet til erhverevskøretøjer har allerede en forstærket karkasse.

Er forstærkede dæk obligatoriske for varevogne?

I nogle tilfælde er det faktisk obligatorisk at montere forstærkede dæk på dit køretøj. Nedenfor ser vi på disse tilfælde:

  • Hvis du har en varevogn eller et erhvervskøretøj, er det faktisk obligatorisk at udstyre den/det med C-mærkede dæk.
  • Hvis du kører i et lille erhvervskøretøj af samme størrelse som en personvogn (fx Citroën Berlingo eller Renault Kangoo), er der ikke noget krav om at montere C-mærkede dæk, men nogle gange XL-dæk eller REINFORCED-dæk.
  • XL- og REINF-mærkede dæk er udformet til tunge personvogne og er ikke obligatoriske til varevogne og erhvervskøretøjer.
varevogn

Hvis du er i tvivl, kan du bare se fabrikantens anbefalinger i din instruktionsbog. Hvis kravet om et C-mærket dæk ikke er nævnt i instruktionsbogen, skal du kun overholde det angivne belastningsindeks.

Forstærkede dæk fra MICHELIN

Vores varevognsdækserie MICHELIN AGILIS består af dæk, der alle er C-mærkede, og som er udformet specifikt til at opfylde de krav, den særlige belastning og brugen af din varevogn stiller.

michelin agilis 3

MICHELIN Agilis 3

MICHELIN Agilis 3 (C-mærket) gør det muligt for dig at tage hånd om din forretning med en forstærket karkasse og samtidig gøre dit for miljøet med et holdbart dæk. Dette økodesignede varevognsdæk reducerer markant CO2-aftrykket med generering af mindre affald(3). Dets solide design hjælper med at tackle huller og revner i vejbanen og ujævnt underlag(4).

michelin agilis crossclimate

MICHELIN Agilis CrossClimate

Vores helårsdæk til varevogne (C-mærket) er udformet til et levere sikkerhed, lang levetid og trækkraft, så du får ro i sindet uanset vejret og underlaget. Den forstærkede udformning er med til at modstå slitage. Dette dæk har en fremragende bremseevne i tørt føre(5), er A-mærket for greb i vådt føre(6) og giver derfor sikkerhed og trækkraft på udfordrende underlag såsom mudder, græs, grus og sne (3MPSF)(7).

michelin agilis alpin

MICHELIN Agilis Alpin

Hjælp din virksomhed gennem snefald med dækket MICHELIN Agilis Alpin, et forstærket dæk (C-mærket) konstrueret til at levere god sikkerhed, kontrol og fremkommelighed om vinteren til varevogne. Et dæk med god accelerationsevne i sne(8) og dermed optimal kontrol og fremkommelighed (3PMSF). Det forstærkede design kan modstå tung last og barske forhold.

Glem ikke lufttrykket!

Uanset hvilke forstærkede dæk, du vælger til dit køretøj, er det vigtigt at justere lufttrykket en gang om måneden, så det svarer til anbefalingerne for varevognen eller, hvis der ingen er, til dækfabrikantens anbefalede lufttryk.

JURIDISK MEDDELELSE

(1) I gennemsnit, sammenlignet med sin forgænger. Test af bremseevne (60-20 km/t) på vådt underlag udført af TÜV SÜD i 2012 med dimensionen 195/65 16C 104/102 R.

(2) – CO2 – Baseret på en intern undersøgelse, "Analyse Cycle de Vie" (ACV), foretaget i september 2019 af Michelins Teknologicenter, sammenligning af MICHELIN Agilis 3 og MICHELIN Agilis+ i dimensionen 235/65 R 16 115/113R.​ Pr. 1.000 km reducerer AGILIS 3 CO2/dæk med 1,3 kg sammenlignet med AGILIS + i tilfældet med en varevogn, der kører 20.000 km om året og er udstyret med 4 AGILIS 3-dæk. Besparelsen vil svare til 104 kg CO2​. I betragtning af, at et træ kan lagre op til 35 kg CO2/år i gennemsnit (afhængigt af træets type og alder – kilde: CSR & Sustainable Development Platform)​, svarer besparelsen på 104 kg/år næsten til at plante 3 træer

(3) – Dækvægt – Vægten pr. dæk er blevet reduceret med op til 1,6 kg for MICHELIN Agilis sammenlignet med MICHELIN Agilis +. 

(4) – Teknologier – Dækket har unikke klodser, der hjælper med at beskytte mod skader i dæksiden forårsaget af kantsten, og en slidstærk gummiblanding inspireret af innovativ teknologi udviklet til lastvognsdæk..

(5) – Test af bremseevne på tørt underlag – Test af bremseevne på tørt underlag udført af IDIADA, på opdrag fra Michelin, i 2017 og 2019 med dimensionen 235/65 R16C 115/113 R på en Mercedes-Benz Sprinter. Sammenligning med de nærmeste konkurrenters premium sommer-, vinter- og helårsdæk  (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7 m) sammenlignet med BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7 m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7 m), CONTINENTAL VanContact Winter (47,1 m), PIRELLI Carrier™ Winter (46,9 m) og MICHELIN Agilis CrossClimate (41,5 m) sammenlignet med CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1 m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0 m)  og i 2019 MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2 m) sammenlignet med  GOODYEAR Vector 4 Seasons Cargo(49,5 m).

(6) – Greb i vådt føre – MICHELIN Agilis CrossClimate er A-mærket for bremseevne på våd vej ifølge EU’s dækmærkning.

(7) – Præstationer i sneMICHELIN Agilis CrossClimate er 3PMSF-certificeret (3-Peak Mountain Snow Flake) og dermed godkendt til brug i sne. 

(8) – Præstationer i sne – MICHELIN Agilis Alpin er 3PMSF-certificeret (3-Peak Mountain Snow Flake) og dermed godkendt til brug i sne. 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.