Electric car range

Hvad kan påvirke elbilers rækkevidde?

Tips og råd om dæk til biler, SUV’er og varevogne

Dit batteris energiforbrug afhænger ikke kun af kilometertallet. Der er andre faktorer, som kan påvirke elbilers rækkevidde. Men hvilke – og hvordan kan nogle af dem optimeres? Det er det, vi vil fortælle dig om i denne artikel.

Batteriets kapacitet falder med tiden

Din elbils batteri har en maksimal rækkevidde afhængigt af dets kapacitet. Men det er ikke alle, der ved, at denne kapaciteten falder over tid. Dette fald i batterikapacitet er mere eller mindre markant afhængigt af din bils mærke og model. 

Den gode nyhed er, at det kan forsinkes ved at undgå daglig brug af hurtigopladning eller ved at undgå at udsætte bilen for varme eller kulde for længe, når det er muligt. 

Udetemperaturen påvirker elbilers rækkevidde

Kørsel i varmt eller koldt vejr er en af de faktorer, der kan påvirke din elbils rækkevidde. Hvorfor? Fordi det kræver energi at holde batteriet og føreren ved en optimal temperatur. 

  • I koldt vejr bruges der energi til at varme dig op i kabinen, men også til at forhindre, at batteriet fungerer dårligt som følge af den lave temperatur. 
  • I varmt vejr bruger airconditionanlægget energi for at køle dig ned. Det samme gælder for afkøling af batteriet, så det ikke overophedes. 
Koldt vejr påvirker elbilers rækkevidde.

Hastighed påvirker din elbils rækkevidde

Jo hurtigere du kører, jo mere påvirker det din elbils rækkevidde. Det skyldes den såkaldte ”luftmodstand”, som er mere eller mindre vigtig afhængigt af din bils aerodynamik. Bemærk, at dette fænomen ikke er lineært: forbruget stiger, efterhånden som hastigheden øges.

Heldigvis er der gjort fremskridt med designet af elbiler, som nu er mere aerodynamiske og derfor genererer mindre modstand. Fabrikanterne optimerer dog stadig deres design for at gøre bilerne mindre massive.

Rullemodstand kan reducere elbilers rækkevidde

Rullemodstand er et vigtigt element for elbiler. Når dækket ruller over en overflade, er friktion en modstand, som det kræver energi at overvinde. Jo større modstand, jo mere energi kræves, og derfor påvirkes din elbils rækkevidde. Det er derfor, et dæk, der er optimeret til at reducere denne modstand, kan forbedre din elbils rækkevidde.

Rullemodstand og regenerativ opbremsning

Elbiler har den særlige egenskab, at de er i stand til at genvinde energi, når de bremser, takket være det regenerative bremsesystem. Det fungerer som en dynamolygte til en cykel: hjulene drejer motoren, og motorens rotation genoplader batteriet.

Men hvis rullemodstanden er høj, absorberer dækket noget af den energi, som skulle overføres til batteriet for at genoplade det. Derfor er det vigtigt for elbiler at have dæk med optimeret rullemodstand.

Vælg dæk, der øger elbilers rækkevidde

michelin e primacy g1 0590 compositing jante v1 20201021 nj

Takket være vores mangeårige innovation har alle vores dækserier en optimeret rullemodstand og er derfor egnede til elbiler Valget af dækserie bør foretages i henhold til, hvordan du bruger din bil.
Hvis du vil prioritere din elbils rækkevidde, har vi specialdesignede energieffektive dæk, der er særligt effektive og tilpasset til dette formål: MICHELIN e.Primacy (som er et sommerdæk) og MICHELIN Pilot Sport EV. 
 

Hvis du leder efter dæk til al slags vejr, er vores dæk MICHELIN CrossClimate 2 det bedst egnede. 

MICHELIN e.Primacy er et energieffektivt dæk, der forbedrer elbilers rækkevidde 

Dæk, der også reducerer miljøpåvirkningen

Fordi en elbil er tungere, er afslidningen (partikelemissionen som følge af friktion mellem bilens dæk og vejbanen) større på en elbil end på en bil med forbrændingsmotor.

At vælge de rigtige dæk til en elbil er derfor af afgørende betydning for miljøet. Ud over at være optimeret, hvad angår rullemodstand og dermed bevarelse af din elbils rækkevidde, er Michelins dæk optimeret til at reducere afslidning.

Ifølge ADAC’s undersøgelse fra marts 2022(1), der sammenligner slitagen for næsten hundrede dæk, opnåede Michelin den bedste placering for dette miljømæssige aspekt med en 28 % lavere partikelemission end de konkurrerende mærker(2), samtidig med at vores dæk stadig har stærke præstationer.

Et korrekt lufttryk forbedrer elbilers rækkevidde

De rigtige dæk kan som sagt have en positiv indvirkning på batterilevetiden og miljøet, men det kræver så også, at de bevarer det korrekte lufttryk. Det er også afgørende for de præstationer, dækket blev udformet til og hjælper dig derfor med at forbedre din elbils rækkevidde.

Det anbefalede lufttryk (angivet indvendig på førerens dør eller nogle gange på tankklappen) giver optimeret rullemodstand, mindre slitage, bedre sikkerhed og får dit dæk til at holde længere.

Din kørestil kan påvirke din elbils rækkevidde

Kørestil er en anden faktor, der kan påvirke energiforbruget – og det endda i endnu højere grad for en elbil end for en bil med forbrændingsmotor. For eksempel vil sporty kørsel forbruge mere energi.

Tænk på at forudse opbremsninger og bruge regenerativ opbremsning mest muligt i stedet for at bruge bremserne for at gemme så meget energi som muligt i batteriet og udvide elbilens rækkevidde.

Sporty kørsel forbruger mere energi og reducerer derfor elebilers rækkevidde.

Underlaget

Det underlag, du kører på, kan også påvirke elbilens rækkevidde. Det er klart, at kørsel i bjergene vil have en større indvirkning på batteriet end kørsel på en flad, lige vej.

På motorvej anbefales det ikke at køre for hurtigt, da hastigheden – som forklaret ovenfor med luftmodstanden – øger batteriforbruget. Din hastighed og den afstand, du kan tilbagelægge, bør justeres i henhold til afstanden til det næste ladepunkt.

JURIDISK MEDDELELSE

(1) Dækafslidning: Slitage og belastning af miljøet / ADAC e.V. | 81360 München, Tyskland / December 2021

(2) Intern beregning baseret på ADAC-undersøgelse 2021, opdateret marts 2022.. For alle testede dæk udleder Michelindæk i gennemsnit 95 g/1.000 km sammenlignet med et gennemsnit på 122,3 g/1.000 km for de testede premium konkurrenter, dvs. 28 % mindre.

 

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.