Pas godt på dine dæk

De fleste af os ved godt, hvordan man kører sikkert. Men ved vi, hvordan vi opbevarer dækkene sikkert?
Et par enkle ting kan hjælpe med at undgå uheldige oplevelser.

Hvorfor det er vigtigt?

1

Det kan hjælp dig med at spare penge

 • Du kan spare penge ved kontrol af dækkenes lufttryk og ved regelmæssig vedligeholdelse af dem, for eksempel rotation, sporing og eftersyn.

Det kan forlænge deres levetid, så du ikke behøver købe nye så ofte

Noget så simpelt som at kontrollere dækkenes lufttryk for at være sikker på, de er pumpet korrekt op, kan gøre en reel forskel på, hvor længe dine dæk holder. Dæk med for lavt eller for højt lufttryk slides ujævnt og holder ikke lige så længe. For eksempel risikerer et dæk med et lufttryk, der konstant er 20 % for lavt, også en 20 % kortere levetid.

Det betyder, at et dæk, som normalt holder til 40.000 km, kan være slidt ned efter 32.000 km. Og eftersom for- og bagakslen og venstre og højre side på bilen kan slide dine dæk forskelligt, vil en regelmæssig rotation af dine dæk på de forskellige positioner sikre, at de slides mere jævnt og holder længere.
 

Du kan spare penge på brændstof

 • Dæk med for lavt lufttryk er en af de hyppigste årsager til et stort forbrug af brændstof.
 • Dæk med for lavt lufttryk har større rullemodstand, hvilket betyder, at motoren skal arbejde mere for at få køretøjet til at bevæge sig.

Det skal du vide om lufttryk

2

Det garanterer din sikkerhed

Dækkene er bilens eneste kontakt med vejen, og de skal være i god stand for at garantere din sikkerhed til hver en tid. For at undgå problemer skal du følge disse vigtige råd om pleje:

 • Se dine dæk efter:

Du ser måske ikke altid, om et af dine dæk er beskadiget. Se regelmæssigt dine dæk efter for slitage og eventuelle skader, så du undgår pludseligt opståede problemer. Få også en dækspecialist til at efterse dine dæk en gang om året.

 • Kontrollér lufttrykket:

At køre med forkert lufttryk kan have indvirkning på køreegenskaberne og bremseevnen, især i vådt vejr, og kan bringe din sikkerhed i alvorlig fare. At køre på dæk med meget for lavt lufttryk kan medføre varmeudvikling og i sidste ende resultere i, at dækkene punkterer. Kontrollér dækkenes lufttryk en gang om måneden og inden lange køreture.

Gå ind her for at se, hvilket lufttryk du skal have: Michelin lufttryck

 • Overhold belastningskapaciteten:

Overstig ikke belastningskapaciteten i forhold til dækkenes belastningsindeks. Dæk, udsat for belastning, som overstiger deres maksimale indeks, kan udvikle for meget varme, hvilket kan resultere i, at dækket pludseligt ødelægges.

 • At køre ved høj hastighed* kan skade dine dæk:

Ved højere hastigheder har dæk en større risiko for at blive beskadiget af dårlige veje og varmeudvikling. Høje hastigheder kan også føre til hurtigt tab af lufttryk og pludselig punktering, hvilket kan resultere i mistet kontrol over bilen.

Brug dit reservedæk!

Hvis du ser en skade på et dæk eller hjul, skal du udskifte det med dit reservedæk og få dækket tjekket af en fagmand.

* Det er ikke tilladt at overskride hastighedsgrænserne.

Afbalancering af dæk: Hvad skal jeg vide?

Hvad betyder det?

 • Nogle gange er dæk monteret, så fordelingen af den samlede vægt for dæk+hjul ikke er helt jævn hele vejen rundt om dækket.
 • Et hjul kommer ud af balance, hvis et område er tungere eller lettere end resten. Det resulterer i rystelser og slingren, hvilket mindsker slidbanens holdbarhed, øger vibrationer og udsætter din bil for kraftig belastning.
 • Ved afbalancering af dækket kompenserer man for vægtforskelle for at sikre, at dækkenes vægt er i balance. Dækspecialsiter tilføjer om nødvendigt vægt for at opveje ubalancen i dækkene.
 •  

Hvornår bør jeg få mine dæk afbalanceret?

 • Når et dæk bliver udskiftet
 • Når en afbalanceringsvægt flyttes eller fjernes
 • Når du køber nye dæk
 •  

Hvordan afbalancerer man hjul?

 1. Til afbalanceringen af et hjul benytter din mekaniker en afbalanceringsmaskine for at fastslå, hvor de tunge steder er.
 2. Herefter sættes vægte udenpå og indeni hjulet for at modvirke de centrifugale kræfter, som indvirker på de tunge steder, når hjulet drejer.
 3.  

Nogen råd?

Hvis du mærker en form for rystelser, slingren eller vibrationer, skal du hurtigt kontakte en fagmand.

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.