Sommer- eller helårsdæk? Hvilke bør du bruge om sommeren?

I lang tid har valg af dæk været en enkel proces – sommerdæk til sommeren og vinterdæk til vinteren.

I dag tilbyder helårsdæk dog helt nye muligheder, og det er ikke altid nemt at vide, hvad der er det bedste i dit tilfælde. Det er her, Michelin kan hjælpe. Uanset om du overvejer at købe sommer- eller helårsdæk, kan vi hjælpe dig med alle de oplysninger, du har brug for, for at kunne tage den rigtige beslutning.

ck3kd1cln02x80qpcc0csxr9b braking on snow one half

Sommerdæk

I Danmark er sommerdæk uden tvivl de mest almindelige. Sommerdæk er udviklet til at garantere optimale præstationer ved en temperatur, der er højere end 7 °C. De præsterer bedst på tør og våd vej og er særligt nyttige på steder, hvor temperaturen lejlighedsvis eller endda i længere tid når op på 40 °C.

Problemet med disse dæk er, at gummiet hærder, når temperaturen begynder at falde til under 7 °C, hvilket gør dem mindre effektive om vinteren, især på våd vej.

Hvis du bruger sommerdæk under kolde vinterforhold, udsætter du dig derfor for fare. Det er især farligt, hvis du kører i sne med sommerdæk, da bremselængden generelt er dobbelt så lang sammenlignet med certificerede vinterdæk.

schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr

Helårsdæk

 

Alle helårsdæk er hybriddæk, som er lige så komfortable at køre med ved en temperatur på -10 °C som ved 30 °C.

Hemmeligheden? De kombinerer egenskaberne fra både sommer- og vinterdæk, hvilket giver dig mulighed for at køre sikkert på tør og våd vej, sommer og vinter, såvel som i sne.

Dette er den vigtigste fordel ved helårsdæk sammenlignet med sommerdæk, og selv om de ikke er så effektive som vinterdæk (som er det ultimative snedæk), garanterer helårsdæk mobilitet og sikkerhed under de fleste forhold med sne.

Denne fordel har imidlertid en ulempe. Når temperaturen når op over 7 °C, har selv de bedste helårsdæk en lidt længere bremselængde end sommerdæk på både våd og tør vej.

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter

Relative præstationer for sommer-, vinter- og helårsdæk fra MICHELIN

ck1t0bfnj04yn0jpkbm2pyegt cjz87vtdz0gen0ps1pjwix2mt comparaison perf pneus max max

Sommerdæk præsterer bedst på tør og våd vej i varmt vejr når temperaturen er over 7 grader. De har den fremragende levetid, som kan forventes af et Michelin dæk.
Helårsdæk, der præsterer fint både sommer og vinter – selv på snedækket vej. Dækkets slidsyrke ligger på niveau med sommerdæk, hvilket gør dækket førende inden for denne kategori. 
Vinterdæk er de højestydende dæk til vintervejr, herunder snedækkede og isglatte forhold.

Hvad er forskellen på sommer- og vinterdæk?

 

Sommerdæk er udviklet til at præstere optimalt ved en temperatur på over 7 °C. Dækkenes gummi og mønsterriller giver fremragende vejgreb på både tør og våd vej. De garanterer også fine resultater mht. komfort, slidstyrke og brændstofforbrug.

Modsat sommerdæk præsterer vinterdæk bedst ved en temperatur på under 7 °C. Dækgummiet forbliver det samme selv ved lav temperatur, og dækmønstret gør disse dæk til det perfekte valg på tør, våd, snedækket eller isglat vej. Du kan se, at det er et vinterdæk på symbolet 3PMSF og mærkningen M+S, som findes på siden af dækket. 3PMSF-symbolet (3-Peak Mountain Snow Flake) repræsenterer et snefnug på et bjerg med tre tinder. M+S-mærkningen betyder mudder og sne.

 

eb002316

Sommer- eller helårsdæk? Vigtigste overvejelser

Det vigtigste at overveje, når du køber nye dæk, er de vejrforhold, som du sandsynligvis vil komme ud for under kørslen.

Hvis du bor i et område, hvor vinteren er mild, temperaturen sjældent kommer ned under 7 °C, og du aldrig kommer ud for snedækkede veje, er sommerdæk uden tvivl det bedste valg til dine behov.


Men hvis du imidlertid bor i et område, hvor temperaturen ofte falder væsentligt under 7 °C, og hvor du kører på snedækket vej flere gange hver vinter, er helårsdæk det bedste valg til dine behov.
Endelig – hvis du regelmæssigt kører på snedækkede veje, eller du bor i eller skal rejse til områder, der er vanskelige at få adgang til om vinteren (stejle skråninger, veje der ikke ryddes osv.), er den bedste løsning at fortsætte med at bruge sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren, hvilket kræver, at du skifter dæk to gange om året.

Vores vinterdæk

Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes
Du bruger en webbrowser, der ikke understøttes af dette websted. Det betyder, at nogle funktioner muligvis ikke fungerer, som de skal. Dette kan resultere i underlig adfærd, når du browser. Du kan bruge eller opgradere/installere en af følgende browsere for at få fuldt udbytte af webstedet.