DÆKDÆK SØG I ALLE DÆKSØG I ALLE DÆK FORHANDLEREFORHANDLERE

TID TIL AT UDSKIFTE DINE DÆK?

Hvornår skal jeg udskifte mine dæk?

Michelin 18 maj 2010

Hvornår skal jeg udskifte mine dæk?

Dæk, der kontrolleres regelmæssigt, holder længere

Det er en god idé en gang om ugen at tjekke dine dæks mønsterdybde og stand samt  lufttryk, se efter skader på dæksiden og andre tegn på ujævn slitage.  Hvis du er i tvivl, så rådfør dig med en erfaren  dækekspert, som vil være i stand til at fortælle dig, om dit dæk egner sig til fortsat brug.

Seks grunde til at udskifte dine dæk

Vi har nedenfor lavet en liste over seks vigtige grunde, som bekræfter, hvornår du alvorligt bør overveje at udskifte dine dæk. I visse situationer kan et dæk repareres. Før reparation af Michelindæk skal de undersøges omhyggeligt af en erfaren dækspecialist på alle områder af dækket, både indvendigt og udvendigt. Det er vigtigt at tage dækket af hjulet, eftersom indvendig beskadigelse ikke er synlig, mens dækket er monteret.

1. Hvis du punkterer

Moderne dæk er meget robuste og kan klare de fleste ting. Punkteringer kan dog stadig ske. En dækspecialist bør kontrollere dit dæk efter en punktering for at opdage skjulte skader, som kan betyde, at dækket ikke kan repareres.

Sikkerhedsprocedurer, når du punkterer, mens du kører:

 • Tænk altid på din og dine passagerers sikkerhed, træk ind til siden på et sikkert sted
 • Træk håndbremsen
 • Sluk for motoren og sæt bilen i lavt gear
 • Tænd dine katastrofeblink
 • Bær en gul, selvlysende vest
 • Anbring en advarselstrekant ved vejsiden 100 m bag bilen

Din sikkerhed kommer først - altid! Nyttige tips ved skift af et punkteret dæk

 • Bær et par solide handsker
 • Hav en skraldepose med i bagagerummet i tilfælde af, at det dæk, du tager af, er smurt ind i mudder!
 • Hav et solidt bræt med, som du kan stille din donkraft på, hvis underlaget er blødt - ellers kan donkraften synke ned.
 • Smør hjulboltenes gevind let, hvi det er muligt, før du fjerner dem (vaseline eller selv en håndcreme kan bruges i nødstilfælde).
 • Når du har udskiftet hjulet, så kør ikke for stærkt - det er ikke sikkert, det har det korrekte lufttryk
 • Kør ind på nærmeste tankstation og pump dækket korrekte op
 • Dårligt tilspændte hjulbolte kan beskadige bremseskiverne eller hjulmonteringssystemet
 • Brug en momentnøgle til at sikre, at du tilspænder boltene korrekt med det korrekte moment.
Hvis du ikke har en momentnøgle, eller hvis du har spændt boltene med hånden, skal du hurtigst muligt få en dækspecialist til at kontrollere dem. Dette vil sikre, at det korrekt moment er anvendt. Korrekt tilspændte hjulbolte vil også gøre det nemmere at tage dem af igen.

2. Når dine dæk er slidt ned til den mindste lovlige mønsterdybde

Det er vigtigt at kontrollere dækkene regelmæssigt. Her får du et par tips til, hvordan du kan se, om de er slidt ned.

Legal limit

Det er en god ide at kontrollere dine dæks slitage regelmæssigt. Men hvordan? Her er en enkel måde, som kan fortælle dig, om dine dæk er slidt ned.

En figur i form af en Michelinmand på skulderen af et Michelindæk viser, hvor slidindikatorerne er placeret i hver af de største mønsterriller på slidbanen. Disse indikatorer er små hævede områder i bunden af dækmønsterets riller.

Hvis gummiets overflade er på niveau med disse hævede områder, er det meget sandsynligt, at dækket har nået lovens minimumskrav på 1,6 mm. Eller mindre! Michelin anbefaler på det kraftigste, at du overvejer at udskifte dine dæk, før de når denne grænse. De giver ikke tilstrækkelig sikkerhed, og du bryder måske loven.

Selv når der er mere end 1,6 mm tilbage af mønsteret, skal du altid tilpasse hastighed og kørestil til forholdene udenfor, specielt på våde veje.
På Michelin vinterdæk viser “snefnug” symboler, hvor yderligere slidindikatorer er placeret. Disse indikatorer er 4 mm høje. For at sikre optimalt greb på sne, både hvad angår bremseevne og trækkraft, skal du udskifte vinterdæk, når de er slidt ned til det niveau, som angives af sneslidindikatorerne.

3. Hvis dit dæk viser tegn på ældning

Dæk har ikke en forudsigelig holdbarhed. Det betyder ikke noget, hvornår dækkene blev produceret. Dæk ældes, selv når de ikke bruges. Eller hvis de kun bruges lejlighedsvis.  Der er mange faktorer, som vil påvirke dækkets liv, herunder temperatur, vedligeholdelse, forhold under opbevaring og brug, belastning, hastighed, lufttryk såvel som kørestil. Disse faktorer har en stor indvirkning på længden af den brugstid, du kan forvente af dine dæk.

Hold regelmæssigt øje med dine dæk

Af disse årsager anbefaler Michelin, at alle bilister regelmæssigt holder øje med deres dæks udvendige udseende for at opdage tydelige tegn på ældning eller træthed. Det kan være krakeleringer i gummiet på mønsteret udvendigt, skulder og kant samt deformation osv. Usædvanlig kraftig ældning af dæk kan føre til tab af greb. Michelin anbefaler også, at alle dæk - inklusive reservehjul - ses efter regelmæssigt at en dækspecialist. Dækspecialisten kan fortælle dig, om dine dæk bør køre videre.

Hvor gammelt er for gammelt? Femårstesten

Når dækket har været i brug i fem år eller mere bør dine dæk ses grundigt efter mindst en gang om året. Hvis behovet opstår, skal du følge køretøjsfabrikantens anbefalinger, hvad angår udskiftning af de originalmonterede dæk. Som en forholdsregel anbefaler Michelin, at du udskifter dine dæk med nye dæk, hvis de 10 år efter deres fabrikationsdato (se hvordan du læser et dæk) endnu ikke er blevet udskiftet. Selv om de ser ud til at være i brugbar stand og ikke er slidt ned til slidindikatorerne.

Damaged tyre

4. Hvis dit dæk er beskadiget

Dit dæk kan blive alvorligt beskadiget, hvis det støder sammen med en solid genstand på vejen, for eksempel en kantsten, et hul i vejen eller en skarp genstand. Alle synlige perforeringer, snit eller deformationer skal kontrolleres grundigt af en dækspecialist. Kun en fagmand kan sige, om dækket kan repareres, eller om det skal udskiftes. Husk aldrig at bruge beskadigede dæk, eller dæk som har kørt uden luft, uden hjælp fra en fagmand. Det kan gå ud over din sikkerhed. Inspektion foretaget af en fagmand kan være absolut nødvendigt, eftersom indvendig beskadigelse ikke er synlig, når dækket er monteret.

Dækket kan definitivt ikke repareres i følgende situationer

Punktering på dæksiden
Synlig eller forvredet kanttråd
Gummi eller tekstil, som er skilt ad
Folder i gummi eller tekstil
Beskadigelse på grund af kulbrinter eller ætsende stoffer
Indvendigt gummi som er blevet gnavet eller skjoldet ved at køre med for lavt lufttryk

5. Hvis du identificerer unormal slitage

Unormal, ujævn dækslitage - på steder, i midten, ved kanterne - indikerer ofte et mekanisk problem såsom forkert hjulsporing. Eller et problem med afbalancering, hjulophæng eller gear. Det kan også være, fordi du kører med forkert lufttryk. Hvis du observerer unormal slitage, skal du kontakte din dækspecialist.

For at undgå ujævn slitage skal du have hjulene sporet og afbalanceret hvert halve år. Det vil også forlænge slidbanens levetid og give dig en mere jævn kørsel. En anden måde at holde slidbanen jævn er ved regelmæssigt at rotere hjulene.

Almindelige årsager til unormal slitage:

 • Slid på en skulder: et hjul, som ikke er sporet eller afbalanceret.
 • Slid på begge skuldre: for lavt lufttryk.
 • Slid langs dækkets midteflade: for højt lufttryk.

6. Hvis de ikke egner sig til dit køretøj

For at opnå de bedste præstationer samlet set bør der bruges samme dækmønster på alle hjul. Dæk med forskellige dimensioner, opbygninger og slitagegrad kan påvirke køretøjets manøvrering og stabilitet.

Bland aldrig radialdæk og ikke-radialdæk

Du må heller ikke blande radialdæk og ikke-radialdæk på et køretøj. Hvis det er uundgåeligt at blande dæk, så bland aldrig radialdæk og ikke-radialdæk på samme aksel. Hvis to radialdæk og to ikke-radialdæk monteres på et køretøj, skal de to radialdæk monteres på bagakslen og de to ikke-radialdæk på forakslen.

Er du usikker på, hvilke dæk du skal vælge til din bil? Brug vores Dækvælger. Her kan du søge på dækkets størrelse eller bilmodellen, og du får en anbefaling direkte på skærmen.

FIND DE RETTE MICHELIN BILDÆK

Indtast oplysninger for din bil eller dækstørrelse, og angiv dine kørselsbehov for at få en anbefaling.

 • PERSONVOGN
 • SUV - 4X4
 • VAREVOGN/AUTOCAMPER
Loader